1. temelleri hz.muhammed(s.a.v)' in ölümüyle atılan, emeviler döneminde ideolojik kılıfı hazırlanan akımdır. iran'da humeyni ve taraftarlarınca yapılan devrim sonrasında, devrimin devamlılığının sağlanması adına komşu ülkelere ihracı elzem haline gelmiş ve türkiye'de cumhuriyetten bu yana varlığını devam ettiren 'hilafet isterük'çü taife tarafından yeniden sahiplenilmiştir. finansörü ise hemen hepinizin bildiği gibi suudi arabistan'dır. meraklı arkadaşların soner yalçın'ın 'erbakan' isimli araştırma kitabını okumaları tavsiye olunur.
  2. günümüzdeki toplumsal, siyasi, hukuki, idari vb. gibi sorunlara islam'ın içinden cevaplar bulmaya çalışan siyasi hareket. bunun bir de "radikal" olanı vardır. batı tarafından uzlaşmaya daha yakın olanlar "siyasal", şiddete meyilli olanlar ise "radikal" olarak tanımlanmaktadır.

    siyasal islam laikliği kesinlikle reddeder. islam'ın gündelik hayattan tutun ekonomik meselelere kadar yol gösterdiğini savundukları için, devletin islami olarak yönetilmesi onlar için çok doğal bir meseledir. zira islam peygamberi aynı zamanda devlet başkanı ve komutandır. halifelik makamı da sadece din işleri ile uğraşmamıştır çünkü. devletler kurup, fetihler yapmıştır.

    bu düşüncelerin bir ideoloji olarak yorumlanmaya başlaması ibni teymiye'ye kadar gider, hasan el benna ve seyid kutup ile devam eder. hoş, seyid kutup daha çok radikal kanatların bahsinde geçer. kendisinin mi radikal olduğu yoksa radikal islamcıların onun fikirlerini uyarlayarak mı marjinalleştiği tartışma konusudur.
  3. 1990 ların sonlarından itibaren sam amca dayatmasıyla ülkemizde de başarıya ulaşmış bir kavram. 28 şubat bunu son engelleme girişimiydi ancak gel gör ki postmodern darbe yarattığı mağduriyetle en çok siyasal islamcılara yaradı.
  4. bildiğimiz gericiliği siyasal islam adı altında yumuşatarak yaymanın politikası. siyasal islam nedir arkadaş bildiğin selefi islama yol almış gidiyoruz bu meret söylem ile.
    zepur
  5. türkiye özelinde revaçta olan fakat avrupada işid,elkaide gibi unsurların etkisiyle fobiye dönüşen islam eksenli siyasallaşma biçimidir.
    kuyy
  6. türkiye'de siyasal islamı hayata yeniden döndürme girişimleri meyvelerini vermeye başlamıştır. siyasal islamın türkiye'de güç kazanması malum siyasilerin elbette arzuladıkları bir beklentiydi ancak bu kadar kısa bir sürede etki alanını bu denli genişletmesi kimse tarafından beklenmiyordu bu aşamada türkiye'de demokrasi bilincinin halen daha oluşamaması, bırakın gelişmesini gerilemesi burada etkin rol oynamıştır ve bu da türkiye'deki siyasal problemleri daha da derinleştirmekle kalmamış geri dönülemez sorunlara gebe haline getirmiştir ve görülüyor ki buradaki dayatma osmanlı rüyası gören yöneticilerimizin eseridir ve bu dayatmadan acilen vazgeçilmelidir.
  7. gerekli değildir
  8. islam'ın kişisel hayat dışında sosyal ve politik alanlarda da yol gösterici kılınmasını hedefleyen "politik-ideolojik hareketler" olarak tanımlanmaktadır.

    klişe bir laf vardır bilirsiniz "gerçek müslümanlık bu değil." bu lafın çıkış noktasıdır birazda siyasal islam. peki gerçek müslümanlık, islam nedir diye sorarsanız verecek cevabım yok. ama şunlara verecek cevabım çok; türkiye'de siyasal islam ne demektir, nasıl ilerliyor, topluma etkisi nasıl oluyor? sırasıyla gidelim.

    türkiyede siyasal islam ne anlama gelmektedir?

    islamın siyasete katılması, çoğunluk tarafından olumlu karşılanmakta ve bu iyi, güzel görülmektedir. bugünkü siyasalarında bize göstermiş olduğu üzere halkın çoğunluğu bu durumdan memnundur. yapılan işler "artısı eksisiyle objektif" değerlendirilmemekte, "bizden mi değil mi" düşüncesiyle değerlendirilmektedir. siyasetçilerin yaptıkları yanlış siyasalar, toplum tarafından nesnel bir değerlendirilmeye katılamamasının büyük nedeni dinin siyasetle iç içe geçmesindendir.

    siyasal islam türkiye'de nasıl ilerliyor?

    toplumun kabul ettiği bir ideoloji olarak siyasal islam, türkiyede ilerlemesini
    bir, siyasetçilerle
    iki, toplumun kabul ettiği islami ahlak ve geleneklerin siyasetçiler tarafından kullanılmasıyla
    üç, dinin toplumsal alandaki evi olan cami cemaati, tarikatlar ile ve bunların siyasallaşmasıyla,

    yani amaçlanan, sistemin ilerlemesinde kullanılan en büyük alan, siyaset. toplumun dinden sonraki "en ortak" alanı. işte tam da bu yüzden bu alanda ilerlemek istiyor ve başarıyor.

    topluma etkisi nedir?

    islam, siyasetle birlikte yürütülür, bir ideoloji halinde devletçe kullanılırsa kutuplaşmalar, iç karışıklıklar ve daha kötüsü kaos ortaya çıkar. neden bu kadar sert eleştirdim?

    çünkü islam geleneklerinde kadın ve erkeğin rolleri belirlenmiştir, çağımıza uygun değildir. bunun sebebini salt islamda aramaktansa neden reformizde edilmediğinde aramak daha doğru olacaktır. bir diğer neden ise dogmatik olan din ile her an değişmeye hazır olması gereken siyaset birbirlerini eşlemekten çok yıkmaktadır. siyasetin gelişmesine en büyük sebep dindir evet ama tarih sahnesinde hep karşısında olduğundan, yeniliklere kapalı olduğundandır.

    kabaca siyasal islam ve getirdikleri bunlardır.
  9. islam dinini iyi veya kotu olarak yargilamak bence benim bilgim ve birikimim dahilinde olan bir tahlil degil. ama gorunen koy kilavuz istemiyor dostlarim. islam dininin kitleler uzerindeki etkisi iyi degil. islam dinini siyasetlerinde kullananlar isleri bombok yerlere surukluyorlar. buna ister kuresel guclerin oyunlari dersiniz ister zaten senin boyle dusunmeni istiyorlar dersiniz. onumde net ve berrak olarak duran sey islerin bu ulkede bombok, sacmasapan ve tehlikeli bir noktaya gelmis olmasi. sorumlusu kim, sorumlusu neleri kullaniyor bunlari ise zaten biliyoruz.