1. iki dünya savaşı arasında avrupada gelişmiş olan akımdır. türkçeye gerçeküstücülük adıyla çevrilmiştir. edebiyattan sanata bir çok alanda etkilerini görmek mümkündür. Temelini, akılcılığı yadsıyan ve karşı-sanat için çalışan ilk dadaistlerin eserlerinden alır(mış).

    bana tutunamayanlardaki "duygularımı hangi kalıba dökeceğimi bilmiyorum" cümlesini anımsatır. belirlenen kalıpları kullanmadan, çoğu zaman düşünceyi dahi bulaştırmadan duyguların dışavurumudur, kalıpsızlıktır. insan ruhunun en şeffaf halde yansıtılmasıdır.
  2. resimde en ünlüsü elbette (bkz: salvador dali) olmasıyla birlikte bu akımın başka bir sanatçısı olan (bkz: tetsuya ishida) 'dan bahsetmek istiyorum.
    bazı resimlerine buradan bakabilirsiniz
    şurada da biraz bilgi ve resimleri bulabilirsiniz
    resmi sitesinin galerisi
    23 Mayıs 2005 tarihinde (bu güne rast gelip yazmam kesinlikle tevafuk) trenin önüne atlayarak intihar eden bu değerli şahsiyet, resimlerinde japon toplumunu eleştirmekle kalmamış kendi karamsar dünyasını da bizlere aktarmıştır.
  3. sezgi
  4. sürrealizmin ortaya çıkışında freud'un da etkisi büyüktür. onun kuramları sürrealist sanatçıları etkilemiştir. sürrealistler gerçek dünyadan değil, rüyalardan, rüyada gördükleri şeylerin getirdiği çağrışımlardan esinlenerek sanat üretmişlerdir.
    bir de çok sevdiğim bir resim var bu akımın bize kazandırdıkları arasında. dominique appia tarafından yapılan bir resim. https://jeromeyers.files.wordpress.com/2012/09/entre-les-trous-de-la-memoire.png popüler kültür tarafından aşırı sahiplenilmiş röprodüksiyonları her yerde satılan bir resimdir. ve insanların çoğu ismi akımla özdeşleşmiş olan dali tarafından yapıldığını zanneder.