• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.22)
tüfek mikrop ve çelik - jared diamond
"neden avrupalılar amerika'yı keşfetti de amerikalılar avrupa'yı keşfetmedi?" bu basit sorunun ardında insanlığın mö 11.000'den günümüze tarihi gizli. fizyoloji profesörü jared diamond, tüfek, mikrop ve çelik'te, aklımıza gelmeyen, geldiğinde çocukça bulduğumuz soruların yanıtlarını araştırırken, tarımın başlamasından yazının bulunuşuna, dinlerin ortaya çıkışından imparatorlukların kuruluşuna, tarihin seyrini belirleyen pek çok önemli adımı ayrıntısıyla inceliyor. insan toplulukları arasındaki farklılıkların, eşitsizliklerin nedenlerini, temellerine inmeye çalışarak sorguluyor; günümüz dünyasını biçimlendiren etkenlerin izini sürüyor... biyoloji, jeoloji, arkeoloji, coğrafya gibi değişik bilim dallarından beslenen, "batılı" koşullanmalardan arınmış, geleceği gösteren bir tarih kitabı.


  1. artık kitapyurdu'nda da satılmasına sevindiğim kitap.
    ocak başından beri tübitak'ın kendi sitesinden satılmaktaydı yeni baskısı fakat malum sebeplerden pek de ulaşamıyordu insanlara. basılmadığı düşüncesinin de gazını alan sahaflar tarafından rant kapısına dönüşmüştü güzelim kitap. nadirkitap.com gibi bir sitenin olması birçok yönden iyi olsa da ikinci el araba sektöründe sahibinden.com'un yarattığının benzeri bir balon fiyat oluşumuna neden oldu. malesef ülkede kitap almadan önce bile iyice araştırmak lazım ki kazıklanmayalım. bildiğiniz gibi ülkede esnaf yeri geldiğinde asker, yeri geldiğinde polis ama her zaman çakal. ^:swh^
  2. bir ara karaborsaya dusmus ama yeniden satista olan kitap. icerik oldukca doyurucu ve argumanlar guzel temellere dayandirilmis. kitabi okurken kendinizi anlatilan cagin icinde buluyorsunuz. uslup olarak oldukca akici. fakat yazarin argumanlarini ayni bolumde surekli tekrar ettigini dusunuyorum.
  3. kitabını da belgeselini de arkadaşlara verip geri alamamıştım. tekrar basılmış olması bayağı sevindirdi beni, her kütüphanede bulunması gerekeb bir kitap.

    sömürünün nasıl oluştuğu ve ilerlediğini rahatlıkla görmenizi sağlar. tanrının unutup, para babalarının tek hatırladığı diyarların gerçek bir hikayesi.
  4. benim gibi kitap okuma alışkanlığınız/sürekliliğiniz yoksa size küçük bi tavsiyem var: önce daha kısa, daha akıcı birkaç kitap okuyup ondan sonra bu kitaba başlamanız daha sağlıklı olacak yoksa kitabı bitirmeniz çok uzun zaman alıyor daha da kötüsü kitaptan kopabiliyorsunuz. asıl konuya, kitaba gelecek olursak kesinlikle övgüyü hakkeden, ufkunuzu açan bir kitap. özellikle olaylara neden-sonuç (determinist) gözle bakmayı sevenler için, müthiş doyurucu bi eser. jared amcamıza tekrardan teşekkürlerimi iletiyorum
    vivaz
  5. yayin haklari tübitak yayinlarinin elindeydi ve satisi durdurmuslardi. suan ne durumda bilmiyorum. bircok online kitapevinde tedarik edilemiyor diye gozukuyor. bu basyapit cocuklarin eline gecer diye korkan bir zumre mevcut.
  6. ayağı yere basan, somut bilimsel bulgular üstüne çok sağlam akil yürütme içeren bir eser bu... ancak akıl yürütme deyince tabi yanlış yollara sapmak da mümkün. ve sanırsam diamond bilerek veya bilmeyerek epey yürümüş o yollardan.

    coğrafyanın ve ulaşılabilir kaynakların medeniyetlerin gelişimine etkisi göz ardı edilemez, ancak diamond bu etkenler şiığinda avrupa'nın üstünlüğünü bir nevi kaçınılmaz sonuç olarak açıklıyor. kısacık hayatımda görebildiğim kadarıyla hayatta hiç bir şey o kadar basit değil, eminim 50bin yıllık modern insan tarihi de daha çetrefillidir.

    bi de amerika'daki tüm mega faunanın insan eliyle yokedilmesi iddiasına itirazlar mevcut. bu aslında aşırı ilginç bir nokta, sonuçları itibarı ile de diamond'in iddiasını destekliyor ancak sebepleri muhtemelen daha çok çevresel. en azından evrimsel biyoloji üstüne çalışan bilim adamları böyle düşünüyor.
  7. yaklaşık 10 yıldır başucu kitabım, 3 kere başladım bir yere kadar geldim mola verdim, sonra yeni yeniden baştan aldım. üstelik ciltli olanını almışım, ağır da kitap.
    başucu kitabı tabir olarak kulağa hoş geliyor ama okuyamamak kişide ciddi sıkıntılara yol açıyor, üzerimde bir yük, komidinin üzerinde dantelin yanında bir dekor adeta. bakalım sabırlıyım gün gelir yeniden elimize alır bir bakmışız bitirmişiz, kısmet.
  8. toplumumuzun geçmişini anlamaya kılavuz olarak çok iyi bir kitap olsa da bakış açısında önemli bir eksikliğe sahip olduğunu düşünüyorum, o da sınıf mücadeleleri. avrupa'dan kalkıp dünyayı keşfe çıkan o azim avrupa'da steril olarak peyda olmadı, "insan insanın kurdudur" mantığındaki mücadeleler sonucunda üretildi. kitap bu bakış açısına da sahip olsaydı, işte o zaman tadından yenmezdi.
  9. cok sevgili hocamin onerdigi ufuk acici bir kitap mikrobiyolojiye ilgisi olan arkadaslara oneririm.
  10. baskisi tukendigi icin karaborsada 120 liraya satilmaktadir. rezillik resmen.

    edit. daha buyuk rezillik alttaki yorumlarda donuyor. youreads tarihinde karaborsa kitap satisina neden olmus olabilirim az once. sdjghsjsdk