1. yıllar var ki annem hala sütü alıp kaynatır, ve mayalar. yani bizim eve bakkal yoğurdu pek girmedi. yaz aylarında daha çok olmak üzere -yaklaşık 5 kilo- her mevsim vazgeçilmezimiz. geçenlerde ben de bu işe bir el atayım dedim. varsa taze sağılmış olanı daha makbul. artık istanbul' da da temin etmek zor ama kahvaltılık ürünler satan yerlerde günlük süt bulabiliyorsunuz. iyice kaynattım önce, hatta içine bir fincan attım ki taşmasın. burada içindeki suyu buharlaştırmak maksat. sonrasında soğumaya alıyoruz tabi. yoğurdu mayalayacağımız yerde soğumaya bıraktığımız sütün mayalama seviyesine gelmesi içn, ne çok sıcak ne de ılık olması gerekiyor. bilinen en iyi tarif yöntemi ise, serçe parmağınızın içeriye dalış anından sonra bir miktar ısıracak kadar sütün sıcak olması. aksi taktirde mayalanmaz. sonra bir kaşık maya ve sütten alıp biraz, karıştırıyorsunuz. sonra hoppaa, hepsi içine. güzelce sarıp sarmalayın sabaha yoğurdunuz hazır.
  2. evde yapılanına sanırım alışık olmadığım için pek lezzetsiz geliyor. favorim olarak ise yörsan tava yoğurdu. katkılı seviyoruz biz.
  3. sütün streptokok ve laktobasilleri içeren maya ile mayalanması sonucu elde edilen yiyecek türüdür.
    ankara da yaşıyorsanız aoç 650 ml lik cam kase içinde olanını öneririm. yediğim en lezzetli katkısız yoğurt diyebilirim.
  4. mayalamak için serçe parmağınıza güvenmiyorsanız, bir gıda termometresine ihtiyacınız var. yoğurdun mayalanma derecesi 43-46 c'dir. sonra sarmalayıp kaldırın.
  5. sanırım dünyada en çok yoğurt tüketen ülkelerin başını çekiyoruz. izlediğim birkaç video'da dünyanın farklı yerlerinden insanlar türk yemeklerini tadıyorlardı. ve bahsettikleri hep "türkler çok yoğurt yiyor" ve "türkler birçok şeyin yanında yoğurt tüketiyor." kesinlikle doğru.

    her yemeğin yanına yoğurtlu illa ki bir şey sıkıştırabiliyoruz. renk katıyor, yoğurt değilse de ayran. her yemeğin yanına yakışır mı bir şey ya? bu meret yakışıyor. özellikle köy yoğurdu, hafif ekşi ve kaymağıyla. hatta biraz zaman geçtikçe asitleniyor, o haliyle de ayran yapmak müthiş.
  6. elimde resmi rakamlar yok ama yogurt tuketiminde amerika'da oldukca yukseklerde diyebilirim. sadece gozlemlerimden yola cikarak ara ogunlerde yogurt yiyen amerikali sayisi oldukca fazla diyebilirim. greek yogurt olarak yukselen bir deger var. chobani, dannon, yoplait gibi buyuk markalar bu isin icinde. meyveli yogurt piyasasi cok zengin ve tuketimi cok yogun. cok yogurt tuketen ulke unvanimiz var mi bilmiyorum ama elimizden gitmesi an meselesidir.
  7. kefirle birlikte gastrit ve reflüye iyi geldiğini duyduğum ve geceleri bir süredir tükettiğim besin. sade olarak çok tarzım olmasa da reçel ya da meyveyle güzel olur. pilav makarnanın yanında zaten öğrenci evimin vazgeçilmez sosudur. ah bir de çorba yaparken kesilmese daha da iyi olur ama neyse artık.
    wtf
  8. yoğurtsuz bir gün düşünemiyorum. sade yemeyi de çok seviyorum, meyveli olarakta. hatta meyveli yoğurdu kendim yapıyorum kendi isteğime göre. hiç olmayacak yemeklerle birlikte bile yoğurt yediğim oluyor. en başta çevremdeki insanlar garip garip bakarlardı ama alıştılar:)
  9. kıymetini daha önce bilemediğim besin. tam bir bağımlısı oldum artık.

    yalnız hazır yoğurtların zararlı olduğuna dair pek çok açıklama mevcut. alın günlük sütünüzü, kaynatın. ilıyınca yoğurt mayası ekleyin. güzelce sarın sarmalayın. 4 saat sonra yoğurdunuz hazır. mayalar marketlerde mevcut. ben böyle yapıyorum.
  10. yunanlılardan mı yoksa türklerden mi çıktığı çokca tartışılan gıda , nasreddin hoca diyip çıkıyorum ben işin içinden ama araştırmakta lazım tabi.