1. format dışına çıkabilecek kapasitede bir başlık olabileceğinden affınıza sığınarak, kafamdaki sorulara, değerli youser arkadaşların cevap verebileceği düşüncesiyle açıyorum başlığı. maksat beyin fırtınası olsun.

    şahsen inanmasam da zamanda yolculuk yapılabileceğine ilişkin pek çok teori mevcut. bunu mümkün kılacak bir teknolojinin elde edilmiş olduğu varsayımı ile hareket ederek, beynimdeki kutları ortaya saçmak istiyotum müsadenizle.

    bulunduğumuz zaman diliminden, ileri yada geri yolculuk yapabilir miyiz? geçmişe yolculuk daha mantıklı geliyor bu durumda. yaşanmış ve geride kalmış bir zaman dilimine bir şekilde tekrar dönebilmek olası gibi gelse de, henüz yaşamadığımız, yani şekillenmemiş yani "henüz var olmamış" bir zaman dilimine gitmek, yani geleceğe yolculuk etmek bana ne kdar zorlarsam zorlayayım mantıksız geliyor. tekrar söylüyorm ; elimizde zaman makinası diye tabir ettiğimiz bir icadın var olduğu varsayımıyla hareket ediyorum.

    eğer geleceğe yolculuk mümkünse, bu içinde yaşadığımız anın, gelecek bir zaman diliminin geçmişi olduğu sonucunu ortaya çıkarır ki, olay burada sonsuz bir döngüye girer. yaşadığımız en kısa zaman dilimi, "an" ise gelecek yada geçmişe yolculuk yapabiliyorsak ve gideceğimiz zaman dilimini "an" düzeyinde hassas bir şekilde seçebiliyorsak, aslında biz yaşandı bitti saygısızca modeli insanlar oluyoruz. yani gelecekte çoktan öldük. banttan yayınlanan insanlarız kısaca.

    peki her "an" ın geçmişine yolculuk yapmak istersek bu sonsuz sayıda paralel evren demek olmayacak mı?
    örnek vermek gerekirse ; 09/3/2016 çarşamba günü saat 15:48:50:133 zaman diliminden, 09/03/2016 çarşamba 15:48:50:132 ( bir salise geri) yolculuk yapabilmeliyiz. neticede geçmiş bir zaman dilimidir. bunu hesaplamak elbette imkansız ancak, zamanın var oluşun ( ki zamanın başlangıcı nedir, neyi referans alacağız) bulunduğumuz ana kadar geçen, her bir "an"ın geçmiş bir paralel evreni olduğu gibi, geleceğe yolculuk etmek istediğimizde, zamanın bittiği bir yer olacak mı? yoksa zaman sonsuz mudur? 16 mart 5603 yılı yaşanmış mıdır? böyle bir zaman dilimine gitmek istediğimde zaman makinası, "yolun sonu bombak bi yere çıktı arkadaş" uyarısı verebilir mi? matematiğin hesaplamaya yetmeyeceği sayıda paralel evren olması fikri, mantığa sığdırılmaya çalışılan "zamanda yolculuk" fikrine ağır bir darbe vurmaz mı?

    buradan hareketle, yaşamlarımız, "an"lık başa saran "gif" formuna dönüşmüyor mu?

    dediğim gibi o zaman aslında bizler "banttan yayınlanan hayatlarız"

    zaman müdahale konusu ise daha beter kafamı karıştıran bir mevzu. geçmişe gidip geleceği değiştirmek fikri "heyecan" yaratsa da sanki biraz yaş gibi. "source code filminde bol bol işlenen, defalarca tekrarlanan bir mevzu. örnek vererek daha iyi açıklayabilirim sanırım. belki de açıklayamam bilemiyorum.

    09/03/2016 çarşamba günü saat 13:05 te pariste eyfel kulesine nazır bir fotoğraf çektirdim. sonra zaman makinasına binip, bir gün öncesine döndüm ve azılı bir teröristim farzedelim. aynı gün akşam eyfel kulesini havaya uçurdum. bu durumda bir gün sonra orada fotoğraf çektirmem imkansız hale geldi. ama benim elimde fotoğraf var? burada devreye paralel evren teorisi girebilir, yaptığım müdahale ile yeni bir paralel evren yarattığımı savunabilirsiniz ama olayın geri kalan senaryosuna da bakalım.

    geleceğe de yolculuk yapabildiğimize göre 10/03/2016 tarihine gidip, tekrar 09/03/2016 saat 13:05 tarihine dönmek istediğimde; ben, havaya uçmuş eyfel kulesine mi dönerim yoksa önünde fotoğraf çektirdiğim eyfel kulesine mi?

    deli gömleği siparişi verebileceğim güvenilir bir site bakıyorum.
  2. zamanda yolculuk farklı paradokslar içeren bir konu, bu konuyu daha önce şurada paradoks, ]incelemiştik.

    geçenlerde bir doktor arkadaşımla sohbet ederken konusu açıldı ve zamanda yolculuk olayı benim için bambaşka bir boyuta taşındı.

    sıkı durun geliyor..!

    eğer zamanda yolculuk mümkün olsaydı ve geçmişe gitseydik muhtemelen tüm insan ırkının sonunu getirirdik. eğer geleceğe gitseydik bu seferde 1 hafta 10 gün içinde ölürdük.

    nasıl mı?

    bakteriler ve bağışıklık sistemimiz, evet geçmişe götüreceğimiz organik dokuya geçmişteki insanlar hazır değil, aynı şekilde gelecekte karşılaşacağımız organik dokuya da biz hazır değiliz. kara veba hastalığını pekala orta çağa bir zaman gezgini götürmüş olabilir..!
  3. biz göremesek de insanoğlunun bir gün mutlaka ulaşacağı teknoloji.ayrıca zamanda geri gidemeyeceğiz algısı, yaşadığımız zaman dilimi için imkansız görünüyor.

    daha önce söylemiştim, bilim "insanoğlunun algı ve gözlem yeteneğinin ulaştığı son nokta" olarak tanımlanabilir. algılayamadığımız bir olayı "kardeşim bu böyle olmaz" demek insanlık tarihini hep yavaşlatmıştır.(bkz: kuantum fiziği)

    insanoğlunun gelişimi hızlanarak devam ediyor, atomlara yeteri kadar hükmettiğimiz de
    (bkz: evrim) zamanda yolculuk mümkün olacaktır.
  4. en sevdiğim hobilerim arasında anlamaya iq'mun yetmediği film izlemek ve sonrasında saatlerce filmle ilgili araştırma yapmak var. işte interstellar'ı izledikten ve 5. boyutu idrak edemedikten sonra boyutlarla ilgili böyle bir araştırmaya giriştim. aslında çok da bilinen bir şey olmasına rağmen zaman kavramıyla ilgili güzel bir takım aydınlanmalar yaşadım. konuyla ilgili izlediğim bir videoda onuncu boyuta kadar (öeh) boyutlar açıklanıyor, ben bu entry'de sadece zamanda yolculuk kısmına kadar özet geçeceğim:

    boyutsuz iki tane nokta hayal edelim. bunları birleştiren doğru birinci boyutu oluşturuyor. bu doğrunun eni ya da derinliği yok. bu doğruyu kesen ikinci bir doğru çizdiğimizde ise eni ve boyu olan, ancak derinliği olmayan ikinci boyuta ulaşıyoruz. yere serilmiş gazete üzerinde dolaşan bir karıncayı (kısa yüksekliğini yok sayarak) iki boyutlu bir dünyada yaşıyor gibi hayal edebiliriz. biz ise insanlar olarak, en aşina olduğumuz üçüncü boyutta hayatımızı sürdürüyoruz. üçüncü boyuta başka bir açıdan bakmak için, gazeteyi ikiye katlayarak karıncayı gazetenin en sol ucundan en sağ ucuna transfer ettiğimizi düşünün. yani aslında ikinci boyutu bükerek üçüncü boyutu yaratmış ve karıncamızı iki boyutlu evrende ışınlamış oluyoruz. işte üçüncü boyut bu karınca için neyse, dördüncü boyut yani zaman da bizim için o. biz üçüncü boyut içerisinde varoluyoruz. ve teorik olarak içinde olduğumuz üçüncü boyutun katlanmasıyla üçüncü boyutta bir noktadan başka bir noktaya ışınlanmak mümkün. benzer bir şekilde, dördüncü boyutun katlanmasıyla da dördüncü boyutta bir noktadan başka bir noktaya atlamak, diğer bir deyişle zamanda yolculuk mümkün.

    bundan sonrası daha da karıştığı için yazmaya çalışmayacağım, zaten altıdan sonra bende şerit biraz koptu. ama ilgilenip de konuyla ilgili fazla bilgisi olmayanlara, son derece ufuk açıcı ve konunun salağa anlatılır gibi anlatıldığı ilgili videoyu tavsiye ederim.

    tanım: düşündükçe kafaları yakmaya sebebiyet verebilecek, teorik olarak son derece mümkün bir olay.