1. sheridan ackiss'in^:fizik, coğrafya ve kimya manyağı^ güney kutbundan 1600 km uzakta bulunan sisyphi montes dağlık bölgesini incelemesi sonucu belirli bir süre buzulların altında kalan volkanik dağların, 1 milyar önce patladığı tespit edilmiş gezegen.

    şimdi normalde, ince buz tabakalarının altında kalan yanar dağlar bir süre sonra basıncın etkisi ile icerisindeki sıcaklığı arttırırlar, artan sıcaklık içerisindeki havanın yükselmesini ve buzla temas etmesini sağlar. buzla temas edn sıcak hava dipten buzu eritir ve hızlı bir şekilde buhar akımı oluşur. oluşan buhar akımıda basıncı inanılmaz arttırarak bir patlama yaratır ve tabiri caizse volkanik dağ, buz tabakasına yumruk atıp patlatır. patlamadan sonra ise buhara karışan gazlar etrafa içerisinde sülfat ve demir oksik yoğun bulunan kül ve toprağı dağıtır.

    ackiss mars gözlem uydusu olan crism'in son iki senedir aktif olan yüksek çözünürlük özelliğinden faydalanarak bölgeyi incelemiş ve tıpkı dünyada olan bu senaryonun yaşlı resmini bulmuş. mineral incelemerinde ise üst kısmı düz olan dağların etrafındaki dağınık yamaçlarda, toprakda sülfat ve demir oksit oranı aşırı yoğun çıkmış. yapılan hesaplara göre olay tharsis evresinin (mars'ın volkan patlamaları yüzünden başını belaya sokup, eksenini yavaş yavaş kaydırdığı evre) sonlarındaki soğumadan hemen sonra, yaklaşık 1 milyar yıl önce olduğu modellenmiş. eksen kaymasının tharsis'den sonrada devam etmesinin ve yüzeyde ki suyun iyice farklılaşmasının temel sebeplerinden birininde bu buzul altında kalan volkanik patlamar olduğu artık gündemde.

mesaj gönder