1. iki isme sahip olmak;

    "size hangi isminizle hitap etmemi istersiniz?"
    "hangisini kullanıyorsun?"

    sorularına neden olan bazen can sıkıcı bir durumdur. ikinci ismin kullanılmasının bence ya da kendimden edindiğim tecrübeler doğrultusunda en önemli sebebi; tercih edilen olması ve soyadından önceki isim olmasıdır. (tabi ikinci isimden kasıt 'ahmet veli kaçınkurası' ndaki 'veli' ise. dar alandaki kısa paslaşmalarda, genelde a. veli kaçınkurası kullanılır). sınava girişteki kodlamalarda işkence olur.

    her iki ismi birden kullanmak, yaygın kalıp diyebileceğimiz isimlerde göze batmasa da uyumsuz ya da alışılagelmedik isimlerde sanki zorlama bir iddia katar.

    ilk yorumdaki önermede olduğu gibi aile büyüklerinin gönlü olsun diye olabildiği gibi bazen keyfi de olabilir. keyfi olanı iyidir, size iki isim sunar, bazen yaygın kullanmadığınız isminizi duymak hoşunuza gider, değişik gelir.

    bir de şöyle bir işlevi var iki ismin; size seslenenin, tanıdığınız, samimi olduğunuz ya da olmadığınız biri olup-olmadığı konusunda, sizi tanıyan birine izlenim verir. tabi her zaman "ben bu ismini daha çok seviyorum" diyerek atıl isminizi kullanan samimi bir arkadaşınız çıkacaktır.

mesaj gönder