1. 1800 lü yıllarda irlanda da 1 milyon kişinin ölümüne neden olmuştur. hatta irlanda nın ingiltere sömürüsü olması bile patates yüzündendir. nasıl oldu peki bu?

    aslında doğrudan patates hiçbir şey yapmadı. ama dolaylı yoldan 5 yıl süren bir dönemde irlanda yı bitirdi. o dönemde hepi topu 7 milyon nüfusu olan irlanda nın 1 milyonu öldüğü gibi 1.5-2 milyonu da amerika ya göç etmiştir. üstte de belirttiğim gibi kıtlık yüzünden irlanda da kalan 4-5 milyonluk kesim ingiltere nin bağımlılığı altına girmek istedi. e tarihten de bildiğimiz gibi bu gerçekleşti.

    yorumda patatesin nasıl yok olduğunu söylememiştim onuda kısaca anlatayım. patatesi yenilemez hale getiren şey bir mantar türü. sizce bu mantar hangi ülkeden gelmiştir? tabiki amerika dan gelmiştir. ilk geldiği sene depo ve tarladaki patateslerin yarısı diğer sene ise tamamı zarar görmüştür ve yenilemez hale gelmiştir.

    peki irlanda da patates kez hale gelince neden kıtlık başladı? cevap basit verimsiz topraklarda başka bişey üretilmiyordu. bunun nedeni ise arazi lorlarıdır. arazi lordları verimli toprakları almıştır. halka ise verimsiz toprakları bırakmışlardır. o güne kadar patates ile geçinen halk bu durumdan şikayetçi değildir. kıtlık olunca da yapacak pek bir şey kalmamıştır.

    son olarak ta şunu belirteyim. ülkeyi terk edenlerin çoğunun amerika ya gittiğini söylemiştik. işçi sıkıntısı çeken amerika ya yaklaşık 2 milyon irlanda lının gelmesi sizce tesadüf mü bence değil. ^:hepsi amerikanın oyunu :) ^

mesaj gönder