1. alkol hakkında bugüne dek gerek çevrenizde, gerekse kulaklarınızı hafif tırmalayan fasıl eşliğinde tokuştururken kadehleri çeşitli bilgiler öğrendiniz ve paylaştınız. bugün alkolü ve çeşitlerinden kısacık bilgilerle ( kendi çapımda ) beraber inceleyeceğiz...

    - alkol temelde ikiye ayrılır. bira ve şarap gibi fermante olan içkiler ve votka, cin, tekila, rakı gibi distilasyona uğramış içkiler. fermantasyona uğramış içkiler arpa ya da üzümü alıyorsunuz, onu maya ile karıştırdığınız andan itibaren alkole dönüşüyor. yüksek alkollü içkiler ise, distilasyon (damıtma) yoluyla yüksek alkole çevriliyor.

    - koyu renkli bir alkollü içecek görüyorsanız, bunun en belirgin sebebi, fıçı içinde bekletildiğinin en büyük göstergesi. fıçı görmesi demek, alkolün daha çok bekletildiği için daha yoğun aromaya kavuşması demek.

    - yazının en başında kadeh tokuşturmaktan bahsettim. peki hiç merak ettiniz mi, neden kadeh tokuşturulur? bilinen iki sebeple kadeh tokuşturulur.

    birincisi, geçmişte, krallık dönemindeki ölüm korkusu! özellikle iki kral içki içiyorken sertçe birbirine tokuştururlar ve o sert tokuşturma esnasında iki içki birbirine karışır. içeceklerden birinde zehir var ise diğerine de geçsin diye düşünülür ve bir çeşit güveni temsil eder.

    ikincisi ise duyu organları. içkiyi görürüz, koklarız, dokunuruz ve tadarız. 5 duyu organınını kullanarak bir bütünü tamamlamak için bir ses çıkarmamız gerekir. sıvıdan alacağımız bir ses olmadığı için bardakları tokuştururuz ve o şekilde elde ettiğimiz ses ile tüm duyularımızı uyarmış oluruz.

    edit: alkol, tüm kötülüklerin anası olmakla beraber bir kültürdür. ağzınızla kararında tüketilmesi gerekir.

    ikinci edit: biberbey'e teşekkürler ufak bir hatırlatma yaptığı için.
    sekiz

mesaj gönder