1. kimseyi kırmak, incitmek istemem ama ateizm daha doğrusu yaradan, inanç konuları, tartışmaları artık özgür irade; eğer varsa özgür iradeye özgür irademizle yani kendi seçimimizle, isteğimizle sahip olmadığımız gibi daha mantık üzerinden, daha nesnel, matematiksel konular üzerinden yapılıyor dünyada bir süredir. bununla bağlantılı ve bunun üzerinden bilinç, farkındalık, algı, ahlaki sorumluluk vb. kavramlar sorgulanıyor.

    türkiye’de de evrim ağacı yavaş yavaş o topa yani özgür irade konusuna girmeye başladı. bu konuda seminer duyuruları yayınlıyorlar vs vs...devamı da gelecektir. şempanzeden nükleotid bazında % 1,23 farklıyız, havucun insandan fazla geni varla en azından sadece konuşulacak bir konu değil bu tabii ki. ama tahminim bu iş biraz türk işi olacaktır her işimiz gibi.

    matematikçi filozof ve mantıkçı raymond smullyan ve onun gibi isimlerin tezleri, görüşleri onlardan hiç bahsetmeden kendilerince düşünülmüş gibi yer yer yanlış anlaşılarak ve saçmalanarak anlatılacaktır birilerince.

    yavaş yavaş bu son olumsuz ihtimalin örneklerini sosyal medyada görmeye başladım. ve korkarım kaynakları o isimler bile değil. kullandıkları ağır dili anlayacak ingilizce ve tanesi bilmem kaç bin liralık kitaplarına ayıracak kaynak nerede onlarda.

    kaynakları onlardan kaynak göstermeksizin bir şeyler apartan ve bağlamdan, bütünlükten kopartanlar.

    ekleme: maymunlarla değil şempanzelerle genetik olarak %1,23 farklıyız. şempanze monkey değil tıpkı bizim gibi apes'in bir üyesidir. apesler maymun değildir. ape maymun demek değildir. tek insan homo sapiens değildir. homo neanderthalensis, homo erectus, homo naledi vs de insandır. çiftleştiklerinde verimli döl veren homo sapiens (yani biz) ve homo neanderthalensis (o da biz oran çok düşük) arasında ki fark %0,12'dir. maymunlar kuyrukludur. yine bizim ve her apes gibi kuyruksuz olan goriller ve orangutanlar bize maymunlardan daha yakındır.

    neresinden tutacağımı şaşırıyorum. yeterli ingilizceniz ve biyoloji özelinde pozitif bilimlerde eğitiminiz yoksa temkinli girin bu toplara.

mesaj gönder