1. günlerdir üzerine yazmak istediğim bir konuydu. ortamı forum havasına sokmadan doğru başlığı bulmaya çalışıyordum. iyi olmuş böyle, elinize sağlık.

    esasen söylemek istediklerimin büyük bir bölümünü one, başlığın 2. yorumda özetlemiş.^:tişikkirlir sipirmin :)^ aynı cümleleri tekrar etmeden üzerine birkaç fikrimi eklemek isterim.

    bir kişinin bir eseri/fikri muhteşem, harikulade, şahane bulmasında, o eseri hayatının en merkezi, en yüksek noktasına koymasında hiçbir sakınca yoktur. bunu açıktan ifade etmesinde de hiç bir sakınca yoktur. önemli olan bu kavramların altını, nedenleri/hissettirdikleri ile birlikte doldurabilmektir. beğeni oldukça göreceli ve kişisel bir durumdur ve yargılamak pek yerli değildir.

    burada ki temel problem, kendi beğeni kriterlerini otorite/konunun tek doğrusu olarak kabul edip, gayet subjektif bir yaklaşımla o eseri baş yapıt, olmazsa olmaz, mutlaka görülmeli/okunmalı/yaşanmalı addetmek, "herkes ondan keyif almalı, aynı keyfi almayan anlamıyordur!" gibi ifadelerle nitelemektir.

    sanat ve estetik gibi tek bir doğrusu olayan kavramlarda fikir beyan ederken altın kural, "bence...", "bana kalırsa..." gibi kalıplardır. insan, fikrin salt ona ait olduğunu ifade ettiğinde, eleştirme ve aksini iddia etme hakkı baki kalmak kaydıyla, hiç kimsenin ona fikrinin mutlak yanlış olduğunu söyleme lüksü yoktur.

    özellikle eleştirmenler bir cümleye salt kendi fikri olduğunu belirten bir tanımla başlama naifliğini göstermekten kaçınır. çünkü bu naifliğin fikri/eleştiriyi yavanlaştırdığını, otoritesine zarar verdiğini, öz güven eksikliğini açığa vurduğunu düşünür. hatta bu naif olmama durumu eleştirmenlik ve hitabet kurslarında ders olarak anlatılır. bu kibrin diktatörlükten hiçbir farkı yoktur. fikirlerin ucunu açık bırakma, kesin ve keskin ifadeler kullan, dayatmacı ol, hedef kitlenin seni sorgulamasına izin verme, otoritene zeval gelmesin.

    kibir, insanlığın içinde bulunan bir hastalık belki de. hiç kimse kibrin sağlıklı bir duygu olduğunu ifade etmez ama, hepimiz az ya da çok, o veya bu şekilde aynı yanılgının içine düşebiliyoruz.

mesaj gönder