• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.65)
Yazar thomas more
ütopya - thomas more
yaşlı bir denizci thomas more'a, son seyahati sırasında tesadüfen keşfettiği utopia adasını anlatır. bu adanın yönetim biçimi, yasama, yürütme ve yargılama gücü, yurttaşların kamu haklarından yararlanmaları gerçekten de mükemmeldir. ona göre utopia bütün avrupa devletlerinin yapılanmasına örnek oluşturacak ideal devletin ta kendisidir.utopia'da yurttaşların birlikte çalışarak elde ettiği ürünler pazar yerlerindeki ambarlara getirilir. halk her ihtiyacını bu ambarlardan karşılar, üstelik ücretsiz. çünkü utopialılar para kullanmaz. hele paranın ana maddesi altın ya da gümüşe metelik değer vermez. emeğin ortak kullanımının esas alındığı bu toplumda yiyecek sıkıntısı diye bir şey yoktur, hiç kimse dara düşmez, hiçbir yurttaş ailesinin geleceğinden endişe duymaz.çünkü utopia adaletin yeryüzündeki simgesidir. (tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. beğenmediğim tek "meşhur" kitaptır heralde. sebepleri ise;
    - thomas more, kitabın sonunda da belki kimsenin kurmayacağı ama ideal ülke olarak kabul etmesi gerektiğini söylemiştir. fakat kitapta tasarlanan ülke fazlasıyla ütopiktir. burada ütopik dememin sebebi böyle bir ülkenin olamaması değil, kitapta yazılan kurallara ve yönetim şekline sahip bir ülke olsa dahi thomas more'un beklentilerinden çok uzakta bir ülke olacağıdır.
    - thomas more, kitabında kendi fikirlerince "en iyi ülke" yi tasarlamıştır fakat iyilik göreli bir kavramdır. bana göre ise böyle bir ülke "en iyi ülke" olmak durumundan çok çok uzaktadır.
    - son olarak kitapta ateizm aşağılanmış, hristiyanlık(özellikle tek ve görünmeyen tanrı inancı) ise yüceltilmiştir. ateistlerin cennet ve cehennem kavramlarına inanmadıkları için "ahlak" anlayışından uzak olduğunu söylemiştir.
    ...
    kitapta iyi diyebileceğim tek şey anlatımın sade olması ve çevirmenin kitapta bahsedilen efsaneler ve göndermeler üzerine bilgi vermesi.

mesaj gönder