• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.86)
spotlight - tom mccarthy
2001 yılında the boston globe, marty baron (liev schreiber) adında yeni bir editör kiralar. walter "robby" robinson (michael keaton) ile tanışan baron, walter'in küçük gazeteci topluluğu takımı ''spotlight''ın başkanı olduğunu anlar. baron gazetede sübyancı papaz john geoghan ve boston başpiskoposu cardinal bernard law hakkında küçük bir yazı okur ve spotlight takımı'nı hikayeyi kovalamaya zorlar.

hikayeyi takip eden spotlight takımı, massachusetts'de roma katolik rahiplerinin çocuklara yönelik olan cinsel tacizlerini ve bunun boston başpiskoposluğu tarafından gizlendiğini ortaya çıkarır. çalışmalarını genişleten takım sübyancı papazları iyileştirmeye çalışan eski bir rahip sayesinde boston'da yaklaşık 90 tane tacizci papaz olduğunu öğrenir. araştırmaları yoluyla listeyi 87 isimle şekillendirirler ve kurbanları aramaya başlarlar. takımın araştırmalarına 11 eylül olayı engel olunca hikayeden biraz çekinmeye başlarlar. sonra hikaye tekrar kendini toplamaya başlar ve michael rezendes (mark ruffalo) bazı belgeler keşfeder. sorunun farkında olan kardinal law bunları görmezden gelir.

daha sonrasında ise the boston globe davayı kazanır ve spotlight takımı ilk hikayelerini yazmaya başlar. (vikipedi)
  1. 2001-2002 yıllarında geçen ve gerçek bir olaydan uyarlanan, kilisenin çocuk tacizinde bulunan papazlar hakkındaki davaları örtbas etmesini araştıran bir grup gazeteciyi konu alan 2015 yapımı bir film. cast seçimi başarılı olmuş. özellikle mark ruffalo, rachel mcadamsve michael keaton rollere çok oturmuş.

    !---- spoiler ----!


    film konu bakımından çok çarpıcı. kendi ülkemizdeki çocuk tacizcilerine medyanın yaklaşımını, din olgusunun çocuk tacizine nasıl kalkan oluğunu düşünürsek bize göre hafif bile kalabiliyor. tabi burada kesinlikle tacizleri derecelendirmiyorum. sadece biz, bu bataklığa daha fazla batmışız.

    tekrar filme dönecek olursak; gerçek bir hikayeyi filme uyarlarken bazı konular yüzeysel ve hızlı geçilmiş. bunlardan biri; gazetecilerin araştırdıkları konu daha derine indikçe daha kapsamlı bir araştırmaya giriyorlar. tacizci papazların sayısı giderek artıyor bunu filmde belirtiyorlar. fakat daha kapsamlı bir araştırma yapıldığına pek fazla tanık olamıyoruz. bunu filmin süresine bağlıyorum. çünkü filmin süresi kısıtlı. teknik imkanlar nedeniyle daha fazla detaya inilememiş olsa gerek. yoksa 1-2 papazla başlayıp 13 papaza, daha sonra 87 papaza çıkan araştırmaya baktığınızda sarf edilen efor giderek azalıyor. yine de tatmin edici bu konuda. izleyicinin aklında fazla soru işareti kalmıyor. bir diğer yüzeysel ve hızlı geçilen konu ise gazetecilerin sözüm ona gizli yürütülen bir araştırmasından bahsediliyor ama herkesin haberi var. kilisenin avukatları biliyor, çünkü gazete belgeler halka açılsın diye dava açmış. mağdurların avukatı kilisenin sürekli kendisini izlediğinden bahsediyor ama gazetecilerle halka açık alanda buluşuyor ve mağdurlarla gazetecileri yüzleştiriyor. yani filmde sürekli kilisenin her şeyden haberi olduğundan, delilleri yok ettiğinden bahsediliyor ama bu sözüm ona gizli araştırmaya kilise hiç müdahale etmiyor. her an gazetecilerin evine bir baskın gelecek, itiş kakış olacak diye bekledim ama yok. kilise öylece izledi. kilisenin tek müdahalesi şöyle oldu; cemaatin içinde önemli bir konumda olan birinden michael keaton 2-3 defa sözlü uyarı aldı ve en sonunda o kişi tacizci papazların listesini onayladı. yani kilisenin baskısı filmde çok hafif kalmış bence.

    çocukların taciz edilmesinin kameraya yansıtılmadan bu kadar çarpıcı işlenmesi gerçekten başarılı.


    !---- spoiler ----!

    yani efenim izleyin, izletin.

mesaj gönder