• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.99)
12 angry men - sidney lumet
genç bir adam babasını öldürme suçuyla yargılanmaktadır.12 tane jüri tartışmak için bir odada toplanırlar.bu jürilerden 11 tanesi çocuğun suçlu olduğunu söyler ama 8. jüri(henry fonda) suçsuz olduğunu söyler.diğer jüriler ona kararını değiştirmesinde ısrar etmektedir ama tartışmadan kararını değiştirmeyecektir çünkü boş yere masum bir çocuğu ölüme göndermek istememektedir.sadece bir odada geçen ve sadece konuşma üzerine yapılmış ve klasikler arasına girmiş sidney lumet in başyapıtı, sinema tarihinin en önemli filmleri arasında gösterilmektedir.


  1. adını "oniki angry men" diye okumayanın bizden olmadığı müthil film.
  2. sosyal psikolojinin birçok kuramını ete kemiğe büründürmüş film. ikna, grup dinamikleri, liderlik, uyma davranışı gibi konularda bir laboratuvarı izliyormuş izlenimi yaratır. üstelik bunu "1,5 saat nasıl geçti yahu?" dedirtecek akıcılıkta yapar.
  3. her yıl tekrar izlenmesi gereken muhteşem bir gösteri. bir odada kocaman film çekip duyguları bu kadar üst seviyede hissettirmek harika bir his olmalı. değil yönetmek, filmin setinde olmak bile ölene kadar hava atmama yeterdi heralde.
  4. quentin tarantino'nun the hateful eight 'i neredeyse tek bir mekanda çekerek gönderme yaptığı film
  5. bu film ile tanışmam 2012 ortalarında olduğu için, konuların farklı ama mekanların benzer olmasıyla izlediğim zaman aklıma (bkz: man from earth) gelmişti. her ikisi de çok iyi mesajlar ve öğrettiler veren güzide sinema eserlerinden. tabiki çekiliş zamanı ve imkan dahilinde birbirlerinden ayrılıyor.
  6. o kadar saf, temiz, kolay, pırıl pırıl, psikoloji bilen bir zekayla hazırlanmış ki bu film, izlerken televizyonun tepesinde ışıklar belirdi. kesinlikle olacağı liste aşağıdadır.

    (bkz: tüm zamanların en iyi 10 filmi)
  7. genelde hukuk öğrencilerine bir çırpıda tavsiye edilen filmdir. izleyip unutayım filmi değildir. üzerine düşünüldüğünde her bir karakterin yerine geçip bakıldığında daha güzel tatlar bırakır. daha da anlamlanır. hakkında kötü yorum pek azdır. tek mekan sınırlı kadro ile çekilen filmler listesi göz önüne alınırsa üst sıralara rahat oynar. izleyiniz.
  8. bu filmi izledikten sonra ilk aklıma gelen şey, filmin acaba isa'ya ihanet edip daha sonra da vicdan azabından intihar eden yehuda'nın bir günah çıkarması şeklinde okunup okunamayacağıydı. çoğu kült denilen sanat eserinde -ister film, ister bir tablo, ister edebi bir metin olsun-, bu hıristiyan anlatısına rastlamak mümkün. dolayısıyla 12 sayısını görünce insanın aklına ilk gelen de bu olabiliyor. idama gidecek bir çocuk (isa), kaderi 12 jüri üyesinin kararına (havarilerin vicdanında saklı sadakatine) bağlı bir şekilde saatlerce odanın kapısı açıldığında verilecek haberi bekliyor ve bir kişi (8. üye), bu sefer (yehuda) aynı hataya düşmüyor. hataya düşmemekle kalmıyor, diğer 11 adalet havarisine de kendini inandırması gerekiyor. belki de sadece hukuk filmi olmaktan öte, döneminde çok yaygın olduğu üzere bir amerikan propaganda filmi midir düşünmek gerekir. demokrasisiyle, vicdanıyla yehuda'nın hatasına düşmeyen bir sistemimiz var alt metnini bu mitolojiyi tanıyan hıristiyanlar şüphesiz ki alacaktır, bana kalırsa. muhafazakar sscb halkı da dahil (tabii görselerdi).
  9. hukuk fakültelerinin vazgecilmezi olsa da neredeyse bir odada geciyor olmasi dolayısıyla sinema seysinin de en güzel şeysidir.
  10. sigara dumani,ter ve ofkenin birbirine karistigi harika film.