• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.08)
1984 - george orwell
george orwell'in kült kitabı bin dokuz yüz seksen dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır bin dokuz yüz seksen dört. güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.


  1. mükemmel bir kitap, !---- spoiler ----!

    bir ülkenin düşmanlarının ve dostlarının devamlı değiştiği yerler ve ülkemizde ki benzerliği cidden insanı korkutacak derecede.

    !---- spoiler ----!
  2. okurken gerim gerim gerildiğim kitap. bir de kitaptaki çoğu şey inanılmaz derecede tanıdık gelince korkudan bir kaç gece kabus görmüştüm. ama muhteşem bir kitap, herkes mutlaka okumalı.
  3. kanımca yazılan en iyi distopyadır, işkence sahneleri, işlemediği suçu işkence sebebiyle kabul eden mahkumlar, parti ve hakim ideolojinin dışına çıkmanın düşünce suçu sayıldığı, günümüzden çokta uzakta aranmaması gereken eser. ayrıca, kitabın devamı niteliğinde gygorgy dalos 1985 adlı bir eser yazmıştır.

    en dikkat çekici karakter goldstein dir, bu karakter orwell ın devletin veya hakim ideolojinin her zaman bir düşmanlıktan faydalanması gerektiğini yansıtmıştır...

    bu eseri okuyanlara tavsiyem
    george orwell - hayvan çiftliği
    huxley-cesur yeni dünya
    ray bradbury - fahrenheit 451
    kitaplarını da okuyun...
  4. inanılmaz bir kitaptır. herkesin okuyup okutmasını isterim
  5. "insanlar özgürlük ile mutluluk arasında seçim yapmak zorundaydı ve büyük çoğunluk mutluluğu seçiyordu.”
  6. hem kurgusal hem de edebi açıdan çok üst nitelikli bir kitap. bitirdiğiniz ilk anda bile tekrar ne zaman okuyacağınızı düşünürsünüz. eğer kitaplara doyamamak diye bir şey varsa (ki evet mutlaka var) bu kitap, o kitaplardan biridir.
  7. yeryüzüne gelmiş ve gelebilecek olan bütün yönetim sistemlerinin eleştirisini barındıran kitap.

    insanın içindeki umudu kırmak, moralini bozmak için biçilmiş kaftan.

    ayrıca yazar, kitabı yazarken j. r. r. tolkien'in yaptığına benzer biçimde newspeak(*:yenisöylem) adında bir dil konsepti oluşturmuştur. bu dilin kuralları ve açıklamalar kitabın sonunda ek olarak verilir.
  8. sorgulamak ve düşünmek yasak, eğer biat etmez, başkaldırırsan bedelini korkunç işkencelerle hatta hayatınla ödeyebilirsin. attığımız her adımı görüyorlar, fısıldadığımız her kelimeyi duyuyorlar, takip ediliyoruz hem de her an ve hepimiz umutsuz şekilde korkmuş ve yalnız hissediyoruz. winston bu distopya içerisinde koşulsuz itaat etmeye karşı gelmenin korkunç bir cesaret gerektirdiğinin farkında olarak, kendi bilincine rağmen kendi gerçeklik algısı dışında bir yaşamda varoluşunu gerçekleştirmeye çabalar.
  9. şu an dolaylı olarak yaşadığımız distopik eserdir...
    öyle ki muadili sayılabilen cesur yeni dünya ile de sınandığımızın kanaatindeyim...

    okuduğunuz an tanıdık gelecek, göreceksiniz...

    düzeltme: kitabın muadilini yanlış beyan etmişim, özür dilerim.

    ayrıca (bkz: fahrenheit 451)
  10. şu sıralar ikinci kez okuduğum harika kitap. her ne kadar bi distopyayı anlatsa da tabi ki tamamen hayal ürünü bi dünya değil anlatılan. daha doğrusu yazıldığı dönem için hayal ürünü olan bir çok şey günümüzde sıradanlaşmış durumda. ilgi çekici kısmı da bu zaten.