• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.08)
1984 - george orwell
george orwell'in kült kitabı bin dokuz yüz seksen dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır bin dokuz yüz seksen dört. güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.


  1. bu kitaptan memnun kaldıysanız animal farm'ı tavsiye ederim. 1984'ten daha etkileyiciydi benim için.
  2. oturanlara 2+2'nin 5 ettiğini seve seve kabul ettiren bir koltuk içeren room 101 cehennemi vardır ki akıllara zarar. hem kitapta hem filmde aynı dehşeti uyandırıyor.

    (bkz: room 101)
  3. düstopya olarak değerlendirilebilecek bir türdür. fakat anlatım yalınlığı ile birlikte insanı içine alması yaklaşık 5 yıllık bir karamsarlığa insanı gark eder. 5 yılın sonunda ana kendinize gelebilirsiniz. bence bu roman ta o yıllardan u yüzyıla yazılmıştır. yazar görebileceğimizin çok ötesinde yazmıştır bu kitabı.
    toss
  4. Bu kitabı daha erken okumuş olmayı isterdim; ama öyle bir zamanda okudum ki... kitap, 1940'lı yıllarda yazılmış olmasına rağmen günümüze dair birçok durumu açıklar nitelikte. Oldukça etkileyici...

    George Orwell, İngiliz edebiyatçılarından. 46 yıllık ömrüne, dünyaca bilinen iki baş yapıt ve daha birçok eser bırakmış. Maddi açıdan kötü dönemler geçirmiş; sokakta yatmış, kimsesizler evinde kalmış... Bu zor yılların etkisiyle vereme yakalanmış. Hayvan Çiftliği ile ünlenmiş, para kazanmaya başlamış; fakat tüm bunlar sağlığına kavuşmasını -ne yazık ki- sağlayamamış.

    Kitabın, Sosyalizm karşıtı olduğu söylenir; ancak -bana kalırsa- bunu söyleyip bırakmamak gerekir. Yazarın inandığı fikrin, uygulama sırasında geçirdiği değişim onu hayal kırıklığına itmiş, umutsuzlaştırmıştır. Karamsar, kötümser; fakat ileri görüşlü bir adam. Yaptığı eleştiriler, kurmacadaki başarısı dahi onu birkaç adım birden öne çıkarıyor. Üstelik üslubu da bir başka... Kitabı okumaya başladığınızda kendi kendinize "Evet," diyorsunuz, "bu farklı bir kitap.".

    Altı çizilecek daha bir dolu satır vardı da ben, okumaya dalıp kaçırmışım gibi geliyor. Gözüme çarpan kısımları hemen aşağıya ekledim. Dingin bir döneminizde okuyunuz efendim...

    Kitaptan bolca alıntıya (görsel olarak) ulaşmak için: George Orwell, "1984"
  5. orwell'in beni her sayfasında şaşırtan yapıtıdır.
    bir dönem myanmar'da polislik yapmış, daha sonra memuriyet ve bürokrasi işlerinin kirli koridorlarında dönen oyunları görmüş bir yazardır orwell. bu sebeple eserlerinin çoğu politik ve çarpıcı nitelikte olabilmişlerdir.

    "1984" eserinden daha önce kaleme aldığı hayvan çiftliğikitabında orwell, büyük ölçekte tüm despotizm ve sahte demokrasi görünümlü sistemleri, küçük ölçekte ise adeta günümüz türkiye'sini bütün hatlarıyla yansıtmış, o küçük kitabına bir devri sığdırarak beni derinden etkilemişti.
    "1984" te ise işin içine hazin bir "aşk" hikayesi girmekte, ve sizi girdap gibi içine çeken bu acı gerçekliğin romanı deyim yerindeyse bir tür aynaya dönüşmektedir. size farkında olmadığınız bu yönetim bataklığının iç yüzünü gösteren, bu varoluş savaşının ve uğrunda feda edilen tüm düşüncelerin aynası.

    ben önce "1984", sonra hayvan çiftliği kitabını okuduğum için benim kronolojim daha farklı işledi. aslında kendi açımdan iyi olmuştur çünkü ben fargo'nun önce dizini, sonra yıllar önce yapılan filmini izlemiş ve bilmeden böyle yaptığım için mutluluk duymuştum. yalnızca fargo için bunu önerebilirim. orwell için tavsiyem ise "1984" kitabının "hayvan çiftliği"nden sonra okunmasıdır.
  6. totaliterizmi güzel anlatır. ancak totaliterizmi sadece sosyalizme atfedip kapitalizmi özgürlük rejimi olarak göstermesi ne yazık ki sığ bırakır eseri. günümüz türkiye'si vahşi kapitalist bir totaliterizmin güzel bir örneğidir. george orwell kusura bakmasın ancak sosyalizmi iyi anlayarak ve araştırarak bu romanı yazdığını düşünmüyorum.
  7. kabullenmesi güç ama hem okuyup hem de neredeyse gerçekleştiğine tanıklık ettiğimiz çağdayız.
  8. son zamanlarda 1984'ün içinde yaşadığımı düşünüyorum. bu düşüncemin kitabı hala okuyor olmamla ilgisi var mı bilemiyorum ama sonunu bir türlü okumak istememle kesinlikle ilgisi var. sonunu öğrenmekten korkuyorum evet. aylardır bekletiyorum. sanki kitabın sonu gerçek olacakmış gibi. bu ülkede gizli bir gerçeklik bakanlığı var. aksine kendimi inandırdığım gün sonunu okuyacağım.
  9. kitap, komünizm eleştirisi gibi görünse de, aslında iktidarların eleştirisidir. 1984'ün a iktidarı ile ya da b ideolojisi ile ilgisi yoktur. her iktidar sahibi, gücünü korumak için yalan satar. örneğin günümüzde siyonist kapitalizmin "freedom / özgürlük" söylemiyle insanları köleleştirmesi ve aptallaştırması buna güzel bir örnektir.
  10. insan o kitabı okuduğunda ilk başlarda anlamakta oldukça zorluk çekiyor fakat anlamaya başladıktan sonra kendini uzunca bir süre, içine düşmüş olduğu karamsar ve şüpheci durumdan kurtaramıyor kendisini