• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.71)
3 idiots - rajkumar hirani
hindistan'ın en iyi mühendislik okuluna başlayan öğrencilerin hayatını anlatıyor özet olarak. sistemin daima yarış üzerine kurulu olduğu, herkesin en iyi olmaya çabaladığı bir okulda sistemi değiştirmeye çalışan bir öğrenci ve onun en yakın 2 arkadaşı. başlarından geçenler, hayattan aslında ne istedikleri. ranco karakterinin başrol oynadığı film dram ve komedi türünü en iyi şekilde harmanlayıp bize öğretici bir film olmakta.


  1. hikayesi itibariyle toplumsalcılığın islam'a has olmadığını, bütün doğu için geçerli olabileceğini göstermiştir.
  2. yeni seyrettiğim ve klasik bollywood dans sahnelerini saymazsak bayıldığım film
  3. açık ara izlediğim en keyifli hint filmi. tüm izlediğim filmler arasında da ilk 10a koyabilirim. eğitim sistemi üzerinden tüm sistemi gerek hüzünlü gerekse komedi tadında eleştirmesi gayet başarılı.
  4. hatrı sayılır bir hayran kitlesi olmasına rağmen benim için hala dünyanın en underrated filmlerinden biridir. izlerken bitmesini istemezsiniz, her sahnesi ayrı güzeldir. klasik hint sahnelerinden olan dans sahneleri de şahanedir. içindeki tatlımsı komediler ise enfestir. bilmiyom ya, aamir khan'ın elinin değdiği iş güzel oluyor. siz izleyin, pişman olmazsınız.
  5. fakültenin son senesinde izlediğinize pişman edebilir, öğretim hayatınızı akamete uğratıp, eğitim hayatınızı kurtarabilir. yahut finallere hazırlandığınız ve canınızdan bezdiğiniz o anda kütüphane masasına kazınmış ufacık bir (bkz: all iz well) yazısı gözünüze iliştiğinde hayalinizde size birkaç hint figürü sergiletip, full motivasyonla çalışmanıza devam ettirebilir. öyle de bir filmdir işte.
    kurra
  6. ben insanların kendi kültürlerinden olan komedi filmlerine güldüğünü düşünürdüm. komedi evrensel olabilirmiş. (şarlo da kanıtlamıştı ama olsun) özellikle sınav kağıtlarıyla ilgili olan sahnede kahkahalar attım^:swh^ hint fimlerinin geneli gibi sıkmıyor fakat bazı klişelerinden de kopmuyor. şarkı söylemeye başladıklarında bir eyvah dedim ama en azından şarkılar eli yüzü düzgün çıktı.
  7. !---- spoiler ----!

    raju'nun rancho'ya komadan uyanınca "rancho kes tıraşı." dediği sahneye "imam hatipler kapatılsın" montajı yapılası film

    !---- spoiler ----!
  8. (türkçe bkz: 3 aptal)

    rajkumar hirani ve vidhu vinod chopra eseri bir eleştirel sanat harikasıdır; aynı zamanda "bulunmaz hint kumaşı" niteliğinde ve izledikten sonra çoğu insanın (bkz: all iz well) dediği 2009 yapımı bollywood sinema filmidir.

    mühendislik okulundaki üç arkadaşın dostlukları üzerinden hint eğitim sistemini eleştiren 3 idiots, hindistan'da gişe rekortmeni olurken, (2009 senesine kadar) yurtdışında da en çok ilgi gösterilen bollywood ürünü sinema filmi olmuştur. güçlü senaryosuyla, verdiği mesajların zeki, somut ve anlaşılır oluşuyla ve aamir khan performansıyla, bollywood'a birkaç basamak birden atlatmıştır.

    filmin ana karakteri rancho, tam anlamıyla bir "yay burcu erkeği" dir.

    filmde, saf, meraklı ve zeki karakterli bir insanın ironik olarak bön, aptal şeklinde nitelendirilerek verdiği mükemmel mesajları vardır. 2014 aralık yapımı olan pk, yine rajkumar hirani ve vidhu vinod chopra ikilisinden ortaya çıkmış, bu filmde de mesajlar saf, meraklı ve zeki olup, ironik olarak aptal sıfatı taşıyan karakter üzerinden verilmiştir. (bkz: pk - rajkumar hirani)
  9. hindistan veya türkiye durumun vehametini gayet başarılı bir şekilde ortaya koyan film. "i quit" diyorum ve susuyorum.