1. benim de uzun süredir yaptigim eylem.

    eğer bu kombinasyonu roman+popüler bilim/tarih/psikoloji olarak tutabilirseniz, bence zevk alırsiniz. sahsen hep oyle yaptim. hatta bazen 3 tane kitabi birden okudugum oluyordu cunku inanilmaz bos vaktim vardi.

    mesela bu aralar kuran'i okuyorum, diger yandan da guns,germs and steel'i okuyorum. ikisini de telefondan okumak durumundayim cunku e-kitap okuyucum yok ve ona da para vermek istemiyorum su aralar.

    diyecegim odur ki bazen sayisi 3 bulabilen sekilde yapilabilecek ulvi aktivitedir. gayet hos guzel gider ve dedigim gibi bir yandan evrim diger yandan bizans tarihi okumanizi tavsiye etmem, guzel bir roman arti bilim kitabi olabilir.
    pan
  2. bazen denk geliyor birbirine yakın kitaplar. bir ara "batı cephesinde yeni bir şey yok" ile "gecenin sonuna yolculuk" kitabını aynı anda okumuştum. yer yer karıştı. ikisi de savaş karşıtı düşüncelerle yazmış. birisi birinci cihan harbinin almanya tarafını, diğeri fransa tarafını anlatıyordu. benzer konularda okumamak daha iyi.
  3. metro ve otobüste kurmaca kitaplarla ağırlıkla öykü, evde de deneme vb. türde kitaplarla zaman zaman gerçekleştirdiğim eylem.
  4. halit ziya uşaklıgil hakkında bir şeyler okurken öğrenmiştim. edebi bir kitaptan sıkılınca coğrafya ya da biyoloji yahut diğer bilimlere ait kitaplar okurmuş. okuması uzun süreli ve kesintisizmiş sanırım. okuma esnasında değişik alanlarda yazılmış kitaplara geçiş yaparak okumayı ilk bu yazıdan öğrenmiştim.
    bazı kitaplar okuma sürecinde sizden; yazardan ya da tercümeden tıkanabiliyor bu nedenle iki yada üç farklı kitap okumak sizi tek kitaba mahkum olmaktan kurtarıyor.
    tabii bu meseleyi maymun iştahlılığa dönüştürmemek lazım ki bu yine sizin elinizde.
  5. biraz zor bir olaydır. sağ gözle bir kitabı okurken sol gözle diğer kitabı okuyabilen arkadaşlar varmış aramızda. ya da sabah akşam ayrı kitapları okumayı aynı anda iki kitap okumak sanan, okuduğunu anlayamayan kişiler yazar olmuş.
  6. kitabı sevmeyip okumak zorunda olma durumunda gerçekleşiyor bu. kendimden biliyorum. çok işkence bir durum.
  7. yanımda taşımaya ağır gelen kitap okuduğum zaman tercih ettiğim durum.
  8. içlerinden biri akıcı, merak uyandırıcı ve aşırı keyifliyse, pek mümkün olmayan durum. ikisi de pek akmıyorsa, sıkılmamak için denenebilir.
    ulgan
  9. yaklasik 35 yildir ayni anda 4 kitap okurum ortalama. biri meslekle ilgili, biri roman, biri onemli bi tarihi donemi anlatan, bi de eglendirici bi ivir zivir kitap, karikatur falan. hal boyle olunca ayri dunyalain kitaplari, karismiyor tabi.
  10. biri sağ gözle diğeri sol gözle okunarak çözülebilecek hadise. şaka şaka. olmuyor öyle ben denedim.

    diyeceğim şu ki maymun iştahlı ben,kütüphanede gördüğüm ve okusam ya şunu dediğim her kitabı alır, okuduğum kitabı bitirene kadar sabredemez ve hemen diğerine başlarım. bu sürekli tekrarlanınca bakıyorum masanın üstünde sekiz dokuz kitap birikmiş. genelde çoğu roman oluyor. birini bitirdiğimde yeni kitaba başlıyorum böylece sayı hiç azalmıyor. mutluyum ne diyeyim. karışma problemiyle de hiç karşılaşmadım.