1. dolar yükseldikçe "şimdi uzun düşünsün" hayaline kapılmak, el çırpmak, buradan hayır beklemek ne akla ne hayale sığıyor. korkut hoca ile yapılmış şu röportajı okumanızı öneririm:

    “Kriz gelir Erdoğan gider” beklentisi yanlıştır. Krizler iktidarları otomatik olarak değiştirmez; hatta halk sınıflarının örgütsüz, zayıf olduğu, işsizliğin, sefaletin yaygınlaştığı ortamlarda baskıcı rejimleri güçlendirebilir. “İnsan insanın kurdu” olabilir. Komşular rakip görülür; ihbarcılık yaygınlaşır. Emperyalizme umut bağlamak şaşkınlıktır. Mülkiyet haklarının güvence altında olması yeter; uluslararası sermayenin bir demokrasi önceliği yoktur. Önemli olan her aşamada artan baskılara karşı mücadele etmektir.
    ***
    Böyle bir ortam kapsamlı, kolektif muhalefeti gerektirir. Türkiye’nin bu uygulamalara karşı direnecek muhalefet çevresini birleştirebilecek iki tema var: Birincisi, İslamcı faşizme geçişin kritik eşiği olan Başkanlık sistemine ödünsüz muhalefet, ikincisi ise Cumhuriyet değerlerini (başta laikliği) savunmak…

    röportajın tamamı için
    mesut
  2. hep diyorum tarihe tanıklık ediyoruz. biraz boktan bi dönem ama dünya tarihinde distopyayı canlı canlı yaşayan kaç nesil var ki? adamın militanları hala peynir ekmek yeriz diyor. bu illüzyon beni benden alıyor yahu. sanki peynir ekmek ucuz bedava bir şey beni bir gülme alıyor. lan peyniri kim bulmuş? marketten aldığı şeyi peynir sandığı yetmiyor, peynir sandığı şeyin kilosuna 50 tl verdiğini farketmediği yetmiyor bir de delikanlılık yapıyor peynir ekmek yeriz diye. sen zaten bolluk yaşadığını sandığın dönemde bile 50 gr peyniri zor bulup yiyordun.

    hani dese ki bisküvi,cips yeriz çikolata yeriz meyveli yoğurt yeriz reisimiz için eyvallah. hiç sesim çıkmaz zaten öyle yapıyorsunuz. ama gelip de peynir yeriz deyince distopya yeniden canlanıyor. peynir diye bir şey yok arkadaşlar.
    abi
  3. önceki ay 300 dolar olan mayışım, bu ay sonu sanırım 200 dolar olacak...
    işe başladığım 10 sene evvelinde 1000 dolar filandı.
  4. an itibariyle 15.40 tele. keşke fareler gibi batan gemiyi terkedecek imkanımız olsa. bu gidişin sonu çok karanlık. zihinsel olarak paralize olmuş durumdayım.

    edit: şu iki satırı yazana kadar 15.46 olmuş. yuh!
  5. sayesinde insanları sinir krizine sokan para birimi.

    izahı şöyle mümkün ama kederi öyle derin ki:

    yurtdışında dolar olarak maaşını alıp türkiye'deki hesabına düzenli olarak göndererek 2 senede ciddi bir miktar para biriktiren iş arkadaşım, doları bozdurup tl'ye çevirerek, piyasanın nabzını tuttuğunu iddia ederek belirlediğini uygun zamanlarda ise tl'sini de dolara çevirerek küçük karlar elde etmekte, sevincini gizleyemeden tısss tısss tıss diye gülerken yan sekmeden de doların gidişatını mesai saatleri içerisinde sinsice takip etmektedir.

    kendisine katılmadığım ve "olm 3 iniyo 5 çıkıyo onla uğraşacağıma mobeseden kars kağızmanı izlerim daha zevkli mk" diyerek küçük karlar hesabına çomak uzattığım için beni vizyonsuz olarak görmektedir.

    "gün olur devran döner, tavuk domalır horoz gömer." derdi hep bizim ömer. doların 3,50 ye ulaşacağından habersiz sevinç nidalarıyla "dolar 3,04 oldu lan, aha şimdi voleyi vurdum kardeş" diyerek elinde ne var ne yoksa hepsini develüasyonların yenemediği şanlı türk lirasına çevirdiği sahne gözümün önünden gitmeyen eskilerin piyasa nabzı tutucusu, şimdinin siki tutucusu arkadaşım işte o zamandan beridir gün boyu sövmeye, kendi kendine söylenmeye, garip tikler edinmeye başladı. kafama yazar kasa atmasından da endişeleniyorum açıkçası.

    dolar 3,60 olursa diye de nolur nolmaz hazırda sağlık ekiplerini bekletiyorum, hiç suni teneffüs felan yapamam elin fakirine. (*:düşene depiği fururum) (*:swh)
  6. parasını korumamayı tercih eden tek merkez bankası ve sahiplerinin 16 yıllık iktidar maceraları; kibir, rehavet, cehalet ve dalalet dönemleri...hıyanet dönemine girersek bu günleri de arayacağız...

    hepsini özetleyen güzel bir analiz , okuması ve anlaması kolay, derin bir iktisat bilgisi gerektirmiyor, tavsiye ederim.
    mesut
  7. 2008 krizi dünyayı etkilemiş, küresel piyasalarda ciddi dalgalanmalar olmuş ve dünya ticareti kötü etkilenmişti. ticaret demek dolar demek olduğu için fed^:federal rezerv sistemi 23 aralık 1913'te kurulan abd'nin merkez bankasıdır^ dünya ticaretini canlandırmak ve gelişmekte olan ülkelerin kendilerini geliştirmeleri için para politikasında faiz düşürücü, doları abd dışına salan adımlar atmıştı. işte tam bu süreç gelişmekte olan ülkeler için büyük bir nimetti. gelişmekte olan ülkelerin atması gereken adımlar basitti. hazır dolar ucuzken, ticaret yapma şansı yükselmişken, bu ucuz doları iyi değerlendirmek gerekiyordu. geliştirmeci, üretici, teknoloji ağırlıklı yatırımlar yapılmalıydı fed'in dünya ticaretini canlandırmak için güttüğü dolar politikası dönemlerinde dostlarım. ama ne oldu dersiniz? bu süreç bir şova dönüştü. beton üstüne beton yapıldı. beton neydi dostlar? döküp şekillendirip, sattığın bir maddeydi. sürekliliği yoktu. ama sanayi neydi? teknoloji neydi? üretimdi, süreklilikti, geleceğe atılan adımlardı. yıllar yılları kovaları, dünya ticareti durgunluğunu üzerinden attı ve geçen senelerde fed yeni açıklamalarıyla geldi ve dedi ki "ey dünya halkı, size verdiğimiz sürenin sonuna geldik, yıllardır size kendinizi geliştirmeniz için kolaylık sağladık. size ayrılan sürede ne yaptıysanız yanınıza kar kalacak ve şu ana kadar attığınız adımlar bundan sonraki süreçte ya sizi üzecek yada fazla etkilemeyecek. neden mi? çünkü paramızı ufaktan geri çağırıyoruz, birazda biz iş yapalım dimi?^:tam olarak böyle dememiş olabilirler^". ve olaylar gelişmeye başladı. dünya genelinde dolar değerini artırırken gördük ki sevgili çin yuanı dolar karşısında yüzde bir-iki değer kaybına uğrarken, bazı devletlerin para birimi bir haftada yüzde yirmilerde değer kaybediyor. sevgili dostlar, sevgili romalılar yıllardır dünyanın gözü kulağı ne sendedir ne bende çin'de dir çin de! geleceği gören tüm dünya vatandaşları yapay zekayı tartışıyor, yapay zekanın insana karşı nasıl bir hak hukuk geliştireceğinden dem vuruyor, diğer kısım ise komplo teorileri, mitolojik kurallar gibi zamanı geçmekte olan olgulara sımsıkı sarılmaya devam ediyor. ve tarihe şahitlik eden bizler hayla soruyoruz. dolar neden yükseliyor?

    edit: bir kaç düzeltme
  8. dolmak ve doymak bilmeyen kur. yine uçuşta. ulu bilge kibariye'nin de dediği gibi, kimbilir bu gidişin dönüşü olacak mu. evet mu.
  9. amerikan para birimi. simgesi $ olmak ile birlikte, bu günlerde türk lirasına karşı rekor kırarak 2.60tl'nin üzerine çıkmıştır.
  10. ayni zamanda uluslararasi petrol piyasasinda kullanilan para birimidir. her kim ki baska para birimi kullanmaya kalkar, basina cok kotu isler gelir
    (bkz: irak)
    (bkz: libya)