• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.80)
Yazar franz kafka
dönüşüm - franz kafka
"gregor samsa bir sabah yatağında sıkıntılı rüyalarından uyandığında, kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu."dönüşüm çağdaş dünya edebiyatının en çok tartışılan başyapıtlarından biridir. kafka, ailesiyle birlikte yaşayan bir gencin sabah uyandığında kendini bir böceğe dönüşmüş olarak bulmasını öyküleştirmektedir. bu öykü aynı zamanda günlük yaşamın tekdüzeliğine karşı bir başkaldırıdır. 20. yüzyıl insanının mkıstırılmışlığını, toplumsal çalkantılar içindeki bunalımını olanca içtenliğiyle duyumsatan bir yazardır kafka.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. dün akşam oturup bir çırpıda okuduğum kitap. okuyucu yorumlarını okuduğumda çok farklı fikirler vardı kitabın verdiği mesaj ile ilgili. ben daha çok insanların çıkar ilişkisi açısından değerlendirdim açıkçası. insanın ailesi de olsa senden herhangi bir maddi kazancı kalmadığında sana bakışının ne kadar değiştiğini görürsün. başta ailenin tek çalışanı olduğu için ailenin en değerli üyesi olan bir bireyin dönüşümden sonra kitabın sonuna doğru öldüğü için tanrıya şükür eden bir aileye şahit oluyoruz. arkadaş, aile veya toplum fark etmez senden maddi bir çıkarı kalmadığında sana gerçek bir böcek gibi davranmaya başlar.
  2. kafkanın yazdıkları bariz kafka..
    kendisi
  3. anarşist yazar kafka'nın, içindeki derin sosyolojik tahlillerle birlikte ele aldığı sistem eleştirisi eseri. aynı eserin değişim adında başka bir çevirisi olsa da dönüşüm'ün dili daha iyidir.
  4. 20. yüzyılın en iyi sanatsal öğelerinden biridir. bu kitap da overrated ise klasik edebiyatın tamamına overrated demek lazım. içinde varoluş felsefesinin temel sorularını barındırıyor, size cevapları vermekten ziyade az buçuk düşünmeniz için soruları veriyor. daha doğrusu durumu gösterip "hiç düşündün mü?" diyor. ha düşünmeden de okuyup geçersiniz, orası ayrı. o zaman bu kitabı kütüphanenizin "bilim-kurgu" kısmına kaldırabilirsiniz. ötesi değil çünkü.

    bakın o can alıcı noktalardan bazıları:

    1- gregor samsa böcek olana kadar ailesinin geçim kaynağıydı. sonrasında çalışamaz hale gelince neler oldu? ailesi onun bu dönüşümde suçu olmamasına rağmen onu suçlamadı mı? davranışları nasıldı?

    2- gregor samsa sabah uyandığında verdiği tepki neydi? içinde hala aynı gregor samsa olan samsa dış görünüşü değişince değişti mi? etrafındakilerin ona davranışı değişti mi? neden?

    3- depresyon?

    4- olayları tamamen farklı bir boyuta taşıyıp gregor samsa'yı insanlık olarak düşündünüz mü? verdiği tepkiler uyuşuyor mu?

    5- sosyal dinamiklerde ve toplum yapısında yer alan bireyleri gregor samsa ile kıyasladınız mı?

    ...


    kitapta yakalayabileceğiniz sorulardan, akla takılan noktalardan yola çıkarak cilt cilt felsefe kitabı yazabiliyorsunuz. kafka'nın tarzı sebebiyle bunların hiçbirinin cevabı yok tabiki metinde. hatta başladığınız noktadan daha cevapsız biçimde bitirirsiniz okumayı. adamın da amacı odur zaten. bak burada bile taklasını atıp, göz kırpıp öyle gidiyor.
  5. franz kafka edebiyatı çok farklı bu kitapta da belirdiği gibi farklı bir şekilde aforizmalar sunup mükemmeli yaratabilmiş. mileneya da saydıracaktım ama yok milena olmasaydı kafkayla tanışmayabilirdik.
  6. bir sabah böcek olarak uyanan gregor samsa; aslında kafka böcek olmayı kullanarak işçi sınıfını anlatan bir kitap yazmıştır. sizi alıp götürecek belki de bir böcek gibi hissettirecektir.
  7. "bir insan neden ve ne zaman toplum tarafından terk edilir?" sorusuna en başarılı cevabı veren kitap.böcek bir insanın işlevsizleşmesinin yararsızlaşmasının sembolü böyle bir durumda toplum insanı terk eder mi?
    hepsi değil kitapta bunun örneği ablası ama nedeni sevgi değil topluma bir gün geri döneceği düşüncesi yeniden yararlı bir birey olabileceği ümidi ama bu ümit yok olduğu an o da tek ediyor.yani kitap sevgi bağının sadece çıkar bağlarının üstünü örten bir örtü olduğu anlatıyor.
    tabi bu benim anladığım.
    sato
  8. dönüşüm'den yedi-sekiz sene evvel yazılan taşrada düğün hazırlıkları'nın(1907-1907) kahramanı eduard raban şunları söyler:

    "...
    yatakta yatarken sanırım kocaman bir böceğe, bir geyik böceğine ya da mayıs böceğine dönüşeceğim.
    ...
    bir böceğin kocaman vücudu. evet, bir kış uykusuna yatmışım gibi yapardım o zaman, bacaklarımı çekip iri gövdeme bastırırdım. ve birkaç sözcük fısıldardım arada; bunlar, başucumda dikilen ve bana doğru eğilmiş duran yaşlı vücuduma vereceğim direktifleri oluştururdu."

    bu açıdan, gregor samsa'nın aslında dönüşüm'den çok önce eduard raban olarak dünyaya geldiği söylenebilir.
  9. sayfaca ince bir kitap olmasına rağmen anlamı büyük ağır bir roman. üstelik 3 bölümden oluştuğu için okumamak imkansız gibi gözüküyor. inceliğinden istifade ben bunu plaj kitabı yapayım demekle çok büyük bir hataya düştüm. ilk bölümü 3 kez okumak zorunda kaldım, psikolojimi bozdu. çok sayfasını tekrar ve tekrar başlamak zorunda kaldım, üstelik kafka hakkında az çok birşey duymuşluğum vardı evine kadar görmüşlüğüm.

    eski basımları değişim olarak mevcut imiş sonradan değişim'le alakası olmadığını olayın bir dönüşüm olduğunu farkeden çevirmenleri geç de olsa hakkını verdikleri için tebrik etmek lazım

    kitabın youtube'da okan bayülgen tarafından seslendirilen bir kaydı mevcut eğer okan bayülgen antipatikliğini bir kenara koyup sesini çok açmadan dinlersiniz gayet keyifli bir anlatım oluyor, sesini çok açarsanız bildiğiniz okan bayülgen sesine dönüşüyor bir anda raid sinek savar reklamındaki okan b. sesine dönüşüyor, itici irrite edici.
  10. gerçekten kimim var ki dedirten , böcek olduğunu hissettiren duygu karmaşası .