• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.80)
Yazar franz kafka
dönüşüm - franz kafka
"gregor samsa bir sabah yatağında sıkıntılı rüyalarından uyandığında, kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu."dönüşüm çağdaş dünya edebiyatının en çok tartışılan başyapıtlarından biridir. kafka, ailesiyle birlikte yaşayan bir gencin sabah uyandığında kendini bir böceğe dönüşmüş olarak bulmasını öyküleştirmektedir. bu öykü aynı zamanda günlük yaşamın tekdüzeliğine karşı bir başkaldırıdır. 20. yüzyıl insanının mkıstırılmışlığını, toplumsal çalkantılar içindeki bunalımını olanca içtenliğiyle duyumsatan bir yazardır kafka.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. tiyatro oyun metnini arayıp da bir türlü bulamadığım istanbul şehir tiyatrolarının 2008-2009 sezonun da oynadığı franz kafka'nın harika kitabı. kafka, diyalektiğiyle hepimizi değişimimizin nedenlerini araştırmamızı sağlar.
  2. içinde yaşadığımız düzenin insanı böceğe ya da robota dönüştürdüğü gerçeğinden yola çıkarsak hepimiz birer "gregor samsa" değil miyiz?
  3. oylesine guzel kitap ve oylesine iyi yazardir ki kafka, odamda bocek gordugumde tiksiniyorken, artik bocek gordugum de canini acitmayacak sekilde yakalayip, penceremin kenarina koyabilmemi basartmistir.
  4. entomolojiyle antropoloji arasındaki bağları psikolojik bağlamda köprüleyen kitap... ya da tersi
  5. mükemmel betimlemelere sahip kitaptır. kitabın başında oda temiz ve düzenliyken sayfaları ilerledikçe oda yıpranır ve kirlenir. her okuyuşumda daha bir pis görürüm odayı.
  6. 39 derece ateşiniz olduğunda okumanızı tavsiye etmeyeceğim kitap..tribe düşüyorsunuz ve kendinizi bir böcek gibi hissediyorsunuz.bırakamıyorsunuz da kitabı.garip hisler yaşıyorsunuz
  7. en iyi kitap listemde 1 numaraya oturttuğum kitaptır. daha güzel kitaplar okudum mu evet ama dönüşümün bendeki yeri farklıdır. kitap okumayı seven birisi değildim. dönüşüm'den önce okuduğum hiçbir kitaba ısınamamıştım ve giderek kitaplardan soğumaya başlamıştım ki karşıma çıktı. kapağı açtım okumaya başladım ve birde baktım kitap bitmişti. sonra kitap hakkında düşünmeye başladım. ilk kez bir kitap hakkında düşüncelere dalmıştım. bazı şeyleri sorgulamaya başladım. bana çok şey kattı. kitapları sevmeye başladım. düşüncelerimi değiştirdi. bu yüzden en sevdiğim kitaptır kendisi ve en sevdiğim yazardır kafka. toplum içinde kabul görmeyen birisinin nasıl toplum tarafından yok olmaya mahkum olduğunu gözler önüne sermekte. kapitalist sistemin nasılda kölesi haline geldiğimizi sistemin dayatmış olduğu şeyleri yapmak zorunda olduğumuzu ve bunun dışına çıktığımız anda en yakınınızın dahi sizi dışlayacağını anlatmıştır kafka. kitap kapağı için böcek çizilmeyeceği şartını koşmuştur. ama bakıyorum şimdilerde nerdeyse hepsinde böcek resmi var.
  8. var olmanın tüm sancılarını hissettiren, farklı olmak durumunda toplumun 'aşağılık' yok etmek arzusunu -çoğunlukla başarıya ulaşan- işleyen eser. tabii nasıl anlamak istediğinize bağlı.
  9. kafka'nın böcek olmayı mükemmel betimlemesi okurken gerçekten kendimi böcek gibi hissettirdi. kitabın sonunda büyük bir üzüntü duydum. ailesi için gece gündüz makine gibi çalışan, kardeşinin hayalleri için destek olan gregor'un böceğe dönüştükten sonra ailesi tarafından ölüme terk edilmesi... günümüz dünyası da böyle değil mi artık? bir gözlemleyin etrafınızı. bazen aile bile bireyi yalnız bırakabiliyor, birey tüm varlığıyla onların yanında olsa bile.
  10. kitabın ilk cümlesi kitabı okuma yolunda önemli bir anahtardır. bireyin, toplumun kendisine yaşattığı korkulu rüyalardan uyanması, sonuç olarak toplumsal algıda bir böcek statüsüne düşmesini anlatır.