• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.95)
fringe
bilimkurgu, drama ve gerilimin iç içe geçtiği yapımda bir özel ajan, bir bilim adamı ve oğlundan oluşan üçlümüz, bir dizi inanılmaz olayla bağlantılı ölümcül bir gizemi çözmeye çalışıyorlar...

tüm yolcuların ve mürettebatının ölmüş olduğu, içinde hiçbir hayat belirtisi bulunmayan bir uçak boston logan havalimanı'na iniş yapar... bu gizemli olayı araştırmak üzere, fbi özel ajanı olivia dunham (torv) görevlendirilir. ancak araştırma esnasında ortağı özel ajan john scott, ölümün kıyısına gelir.

çılgına dönen dunham, umutsuzca ona yardım edecek birilerini aramaya başlar. bu durum, özel ajanımızı günümüzün einstein'ı walter bishop'a (noble) götürür. ancak bishop, 17 yıldan fazla zamandır akıl hastanesindedir ve ona ulaşabilmenin tek yolu da asi oğlu peter'ı yardım etmeye ikna etmekten geçer. özel ajan philip broyles'ın emrindeki üçlümüz, zamanla o ölümcül uçakta yaşananların, çok daha büyük ve şok edici bir gerçeğin sadece ufak bir parçası olduğunu keşfedeceklerdir... (dizilab.com)


  1. bilim kurgu ve biraz da polisiyenin yoğun duygusallık ile harmanından doğmuş, şaheser niteliğinde dizidir.

    her şeyden önce john noble'ın oyunculuğuna övgü ile başlamak gerek. diziyi izleyen herkesin bu övgüye hak vereceğini düşünüyorum. karakter ile bu denli özdeşleşmesi, mimikleri, ani duygu değişiklikleri ve buna fazlasıyla uygun bir ses tonu ile bilim kurgu gibi beklemediğim bir alanda böylesine başarılı bir oyunculuk bile tek başına izlemeye değer.
    dizi genelde j.j. abrams'ın diğer dizilerinde olduğu üzere (bkz: person of interest) her bölümde farklı olaylar işlenmekte. bazıları için başta sıkıcı gelse de devam etmelerini şiddetle rica ediyorum, çünkü başta olayların akışını görmek çok zor. dizinin kurgusunun sınırlarını tahmin edin ve çok ötesine gitmeye hazır olun.

    dizide duygular, bilimsel gerçekler kadar ön planda ve abrams'ın bunu işleme yeteneğinin gerçekten özenle seçildiğine inandığım oyuncular ile birleşiminden çok farklı bir dizi ortaya çıkıyor. her karaktere farklı duygular, farklı anlamlar, farklı anılar yüklüyorsunuz ve bu birleşimi ve uyumu görmek... daha ne diyebilirim, izleyin!

    diziyi bitirmek konusunda ise, gerçekten insan hiç bitmesin istediği bir dizi ve bitirince sanki izleyecek kaliteli dizi kalmamış gibi garip ve an içerisinde haklı bir izlenime kapılıyor insan. umudunuzu yitirmeyin.^:swh^ hatta ikinci kez izlemeye yeltenin, inanın yeniden izliyormuşçasına göremediğiniz birçok şey görmeye başlıyorsunuz.
  2. adını görünce hep aklımda aynı manyak sahneyi canlandırmama sebep olan dizi.

    !---- spoiler ----!

    kimyasal olaylar dönüyordu yine ortalıkta. deri hücrelerinin hızla üremesi sağlanıyordu sanırım. adamın birinin vücudundaki boşluklar hızla kapanıyordu. adam nefes alsın diye delik açmaya çalışıyorlardı ama yine kapanıyordu. izlerken boğuluyormuşum gibi hissetmiştim.

    !---- spoiler ----!

    şimdi yazarken düşündüm; sahneden çok da emin değilmişim. uydurmamışımdır umarım.
  3. bilim kurgu alanında yazılmış bence en güzel dizidir.(izlemediğim ama daha güzel olanlar olabilir tabi)

    ama son sezonu bana da biraz aceleye gelmiş gibi geldi. genede uçuk senaryolarıyla ilgi çeken beni heyecanlandıran güzel bir dizi.

    unutursak kalbimiz kurusun tabi

    (bkz: walter bishop)
  4. ne söylesem yeterince anlatamayacağım, son sezonu izlerken zırt pırt ağladığımız, ziyadesiyle özlediğimiz, nickimi de almama sebep olmuş muazzam dizidir.
    yani aslında diziye ilişkin yazabileceğim o kadar çok şey var ki... neresinden başlayıp nasıl bitireceğimi bilemediğimden kısa kesiyorum. çok insanla kafa bulmuşumdur "bi dizi lan bu dizi, nesinden etkileniyorsun bu kadar!!" diye, gel gör ki bu dizi bu sözümü çatıııır çatır yememe sebep olmuştur.
  5. muhteşem dizidir kendileri. yaklaşık iki haftada gece gündüz izleyerek bitirmiştim. hatta ikinci turu da döndüm. ve idda ediyorum ki ikinci kez izlediğimde oturdu çoğu şey. dizide bilim kurgu tavan yapmış olduğu için olayları anlamak biraz zorlaşıyor hiç kaçırmadan odaklanıp izlemeniz gerekiyor. bilim kurgu konusunda kapışacağı çok az dizi vardır diye düşünüyorum.
    final sezonunu çok beğenmemiş olsam da gerçekten müthiş bir senaryosu var. yeni başlayacaklar çok şanslı keşke bende yeniden hiç bilmeden izleyebilsem...
  6. 2. sezon 11. bölümde sonunda izleyicisini şaşırtmayı başarmış dizi. bu bölüme kadar hiç plot twisti olmadığı için izlerken saç baş yolduruyordu.
    fringe i artık girince alışılan deniz suyu sıcaklığına benzetiyorum -jkhkhk-, izledikçe alışıyorsunuz.
  7. diziyi izlerken mütemadiyen kemal kılıçdaroğluna dönüşüp böyle bir şey olabilir mi ya derken buluyorum kendimi
  8. son sezonuyla biraz bozmuş olsa da hala izlediğim en iyi bilim kurgu dizisi. henüz kendisinden aldığım keyfi ve heyecanı başka bir dizide bulamadım. hala arıyorum.
  9. başlarda gerçekten konusu hayranlık uyandıracak kadar iyi fakat sonunu gerçekten bağlayamamışlar. belki erken bitirilmesi gerekti o yüzden böyle yaptılar. ama devamının gelmesini isterim.
  10. (bkz: xfiles) günümüze uyarlanan kaliteli dizisi fakat bir x files değil
    belit