• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.56)
full metal jacket - stanley kubrick
amerikan ordusu ve vietnam savaşı, fakat bu kez stanley kubrick bakış açısıyla. filmin başlarından ortalarına kadar askeri disiplinin farklı kişiliklerdeki askerler üzerinde nasıl bir etki yarattığını izliyoruz. 


  1. !---- spoiler ----!

    joker'in miğferindeki "born to kill" yazısı ve üniformasinda ki barış rozeti abd'nin katliamlarına barış kılıfı bulmasına yönelik bir gönderme değil de nedir?

    !---- spoiler ----!

    sözde değil gerçekten savaş karşıtı olan,militarizmin insanın insani özelliklerini yok ettiğini gösteren, ulusal gurur saçmalığın yerden yere vuran, emperyalizmin ikiyüzlü bir katliam makinesi olduğunu gösteren şimdiye kadar yapılmış en iyi savaş filmi.
    kahve
  2. stanley kubrick'in müthiş eserlerinden biri.

    kubrick, savaşın ve askerliğin insan üzerindeki psikolojik etkilerini yansıtan anti-militarist bir film ortaya koymuş. ayrıca vietnam savaşı'na dramatik bir bakış açısı ile yaklaşarak amerika'nın savaş politikasını da eleştirmiştir. zaten film bu yönüyle de diğer savaş filmlerinden ayrılıyor. izleyince farkını anlayacaksınız.

    keza filmin genelinde de alışılagelen dramatik savaş filmlerinin insanı geren yapısının uzağında bir hava hakim. özellikle ilk bölümü yani askeri eğitimin olduğu kısımlarda askerlerin diyolaglarında, eğitim sırasında yaşanan olaylarda ve eğitimde söyledikleri marşlarda komedi havasının hakim olduğu bile görülebiliyor.

    !---- spoiler ----!

    “..well, i don’t know but i been told. eskimo pussy is mighty cold.” (eğitimde söylenen marşlardan ufak bir örnek.)

    !---- spoiler ----!

    edit: imla
    bey
  3. bu film ile aklimiza kazinan marslardan bir digeri de "i don't know but i've been told"'dur. :)

    i don't know, but i've been told.
    eskimo pussy is mighty cold!
    mmm, good!
    feels good!
    is good!
    real good!
    tastes good!
    mighty good!
    good for you!
    good for me!
  4. koşarken söylenen marşlar pek bir komiktir. the simsons'un bu filmle taşak geçen çok komik bir bölümü vardır ayrıca.
    zgrkk
  5. apocalypse now, the thin red line ve diğer bir kubrick fimi olan paths of glory ile birlikte en iyi savaş karşıtı filmlerdendir.
  6. - amerika ozgurluk getirdi.
    - kendine gel caylak, kizillari ozgurluk icin mi hakladigimizi saniyorsunuz.
  7. savaşın ne kadar iğrenç bir şey olduğunu gözler önüne seren, savaşı direk savaşanların gözünden anlatan be savaşa katılanların neler hissettiğini gayet başarılı bir şekilde gösteren bor film. sanırım filmin bitmesine sevindim diyebilirim. yoksa ölenlerin yasını tutmaya başlayacaktım. insanı öylesine etkiliyor.