1. "oysa hayat âdem'le havva'dan bu yana devam eden, tahminlere göre ölenler dahil yüz on milyar uzak akrabanın itiş kakışının, hırslarının, şehvetlerinin, korkularının, arzularının konu edildiği hikâyeler toplamıdır diye yazıyorum, çürümekte olan devasa bir sülâlenin bildungs romanıdır hayat ve hayatımız yüz on milyar hikâye içinde sadece birer hikâyedir. hikâyemizi uzatamayız, ama kısaltmak elimizdedir."

    aşıklar delidir ya da yazı tura - ayfer tunç

    not: bildungs roman, oluşum romanı, alman edebiyatında bireyin oluşum dönemini (manevi ve ruhsal gelişim) ve sonunda ulaştığı ideal durumu ele alan bir roman türü. (kaynak: vikipedi)
  2. aslında yalnızca "şimdi"den ibaret olan ve elimizden ne zaman kayıp gideceğini bilemediğimiz...

    içinde iyi, kötü, mutlu, mutsuz, heyecanlı, monoton, dingin, telaşlı bir sürü anı barındıran; tek tek olaylar değil de o olaylar silsilesinin tamamı.

    çok fazla hırs sahibi olmadan, akışına bıraktığımızda daha yaşanılası; mutlu anlardan olduğu kadar mutsuz anlardan da müteşekkir olmamız gereken.
    her ne yaşanırsa yaşansın, kendisinden elimizde yalnızca bir tane bulunduğunu unutmadan, boşa heba etmeden fakat bunun için abartmadan; anda kalmanın güzelliğine varılırsa hakkını verebildiğimiz.
  3. çoğu kişinin tikel ayrıntılarıyla tanımlamaya çalıştığı şeydir. öyle olmuyor işte anam, hayatı gerçekten anladığınız anda cebinizdeki telefondan, kurduğunuz tüm sahte ve boktan ilişkilere kadar yoğun bir bulantı hissedersiniz her konuda.
  4. bir sistemin, karakteristiği olan fonksiyonu gerçekleştirdiği zaman aralığı. daha çok canlılıkla bağdaştırılsa da, tüm sistemlerin bir hayatı vardır. bu ise doğrudan onun özüdür.

    öz kısaca; varlık amacı ya da varlık sebebidir. bir vazonun özü, içine çiçek koyulabilmesidir. perdenin özü güneşi engellemesidir vs. vs. bu öz kaybolduğunda ortada bir varlık da kalmayacaktır. yani; hayatı bitmiş olacaktır.
  5. "bugün varsınız, yarın bi ihtimal." sözünün karşılığıdır.
    gunez
  6. labirente çift kişilik oda ayırtmak gibi
  7. "ömür dediğin üç gündür,dün geldi geçti yarın meçhuldür,
    o halde ömür dediğin bir gündür,o da bugündür..."

    -can yücel
  8. onun bunun elinde yitip gitmesine izin vermediğimdir.
  9. hayat her bölümünde ayrı bir hikayenin döndüğü neşeli bir dizi değil, sonunda herkesin öldüğü ve katilin bulunamadığı sıkıcı bir film. demiş hakan günday