1. evet bloğundan çalacağı oy miktarı hayır bloğundan kaybedeceği oy miktarından daha fazla olacak biri olmalı ki başarılı olabilsin. bööööeeee zaten olması gereken bu değil mi diyebilirsiniz ama demek istediğim şu. evet bloğundan oy çekemedikçe birinin bu seçimi kazanması zor. bu sebeple onların da oy vermek isteyeceği biri olmalı. o kadar ki erdoğan'dan bile fazla güvenip sevebilecekleri olmalı. ekşide biri böyle bir aday olarak genelkurmay eski başkanı ilker başbuğ'dan bahsetmişti. atatürkçü duruşu sayesinde hayır bloğundan, fetöyle olan husumeti sayesinde de evet bloğundan oy alır. ve elbette askeriye çıkışlı biri olarak terör örgütlerine karşı net tavrı chp'ye yöneltilen pkk savunuculuğu yaftalarından da kurtarıyor kendilerini.
    jimi
  2. bence malum aday bütün kozlarını ilk turda almak üzerine oynayacaktır. çünkü şu anda kendisine oy vermek isteyip de ilk turda başka adaya oy vermek isteyen kimse yoktur bence. kendisine oy vereceklerin hepsi ilk turda verecektir. yani şu an bu güç odagının eksenine girip 'acaba'ya düşen kişiden oy alamaz.

    bu siyasi düzen elbette normalleşmez bir seçimle, fakat bir adım atabilir normalleşmeye doğru. ilk turda herkes kendi adayı ile cıktıgında oylar dagılir 2. tura girilir. bu durumda ortak hareket etmek gerekir. bu kişi düzeni normallesmeye dogru götürecegine söz vermiş tc kimlik numarası olan herhangi biri olabilir yeter ki 2. turda ortaklasılsin.
  3. ilk turdan ortak aday değil ama yarışacak adaylar arasında levent gültekin'in yer alması gerektiğini inanıyorum.
  4. umutsuzluk kolaydır, her seyi reddebilmenin silahı olarak kişi kendine kullanır. öyle ya da böyle bu seçim olacak, seçim secım degil, ülke hukuk dısına cıkalı çok olmuş, birileri kaybettiginde, ben birakmiyorum diyemez, dediğinde halkın tamamını karşısina alır. secım olmayacaksa topyekun boykota gidilebilir fakat bu degısim umudunu sıfıra indirir, herkes bir gün suriye gbi olmayı kanıksamiş olur. türkiye'nin dinamikleri farklı.

    hala bi secenek varken ülkenin ucurumun kıyısından dönmesini saglayabilir toplum. yoksa gerisini düsünmek bile istemeyeceğiz. chp yapabileceklerini yapmadı fakat söylenme zamani değil.
  5. bence tayyip olmalı yoksa seçim dönemlerinde ülkede çok bomba patlıyor...