• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.85)
içimizdeki şeytan - sabahattin ali
"isteyip istemedeğimi doğru dürüst bilmediğim, fakat neticede aleyhime çıkarsa istemediğimi iddia ettiğim bu nevi söz ve fiillerimin daimi bir mesulünü bulmuştum: buna içimdeki şeytan diyordum, müdafaasını üzerime almaktan korktuğum bütün hareketlerimi ona yüklüyor ve kendi suratıma tüküreceğim yerde, haksızlığa, tesadüfün cilvesine uğramış bir mazlum gibi nefsimi şefkat ve ihtimama layık görüyordum. halbuki ne şeytanı azizim, ne şeytanı? bu bizim gururumuzun, salaklığımızın uydurması.. "

bu romanında, toplumsal gündemin kişilikler üzerindeki baskısını ve güçsüz insanın "kapana kısılmışlığını" gösteriyor sabahattin ali. aydın geçinenlerin karanlığına, "insanın içindeki şeytan"a keskin bir bakış.


  1. yazarın eserinin kıymeti açısından, diğer kitaplarıyla olan mukayeselerini anlayabilirim ama sürekli neden gündemi bu kadar işgal eder işte bunu anlayamam. insanların, hele hele çok daha çok okuyanların daha farklı yorumlarını görmek, bizim için ^:ben ve benim gibi yetersiz okuyucular için^ daha yararlı olur diye düşünüyorum.

    diğer taraftan ömer karakteri bir yanıyla masumane gibi dursa da fütursuz tavırlarıyla çileden çıkarıcı bir etki bıraktı evet. bir üstteki arkadaşın dediği gibi sabahattin ali, karakter tahlillerini öyle güzel sunuyor ki bizlere, bütünüyle ruhu sarıyor sanki. en azından ben okur okumaz yorum yapmaktan biraz kaçındım, üzerimdeki tesiri nedeniyle. aslında her karakterin dikkat edilirse kendi içinde yaşadığı acizliğinden bahsetmiş ali. yani bir kişiden dem vurulmamıştı, bu açıdan bakınca şeytan herkesin içerinde bir yerde gizli evet; diye de düşündürüyor.

    asıl dikkatimi çeken başka bir durumdan bahsetmek istiyorum. bilmiyorum dile getirilmiş mi ama bir erkek gözüyle sabahattin ali' nin; macide' nin, yani bir kadının halet-i ruhiyesini bu kadar güzel inşa etmesi mükemmel bir sanat. elbetteki kendi yaşamına dair de parmak izleri vardır bu açıdan ama bunu sanatına da yansıtması, farklı cinsler gözünden olaya bakmak ve ele amak.. erkekler okurken farklı bu farklı bakış açısına göre ele aldılar mı bilmiyorum ama farkındalık katmak adına ilgimi çeken bir başka bir yönüdür kitabın.