• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.94)
ilahi komedya; cehennem araf cennet - dante alighieri
dünya şiirinin başyapıtı "ilahi komedya", dante'nin cehennem'e, araf'a ve cennet'e yaptığı düşsel bir geziyi destanlaştırır. "ilahi komedya", 14233'e ulaşan toplam dize sayısı ile, şiir tarihinin en uzun soluklu şiiridir. dante'nin 1300 yılının 7 nisan perşembe gecesi başlayan gezisi bir hafta sürer, dante'ye cehennem ve araf yolculuğu boyunca latin şair vergilius rehberlik eder. araf'ın tepesinde vergilius yerini, cennet'te dante'ye rehberlik edecek olan beatrice'ye bırakır. dante, beatrice'yi ilk kez gördüğünde kendisi dokuz, beatrice sekiz yaşındadır. dante, ömrü boyunca beatrice'ye bağlı kaldığı gibi, düşünce dünyasının da esin kaynağı olur beatrice. vergilius'un aeneis destanını örnek alan ve sıradışı bir aşka mitoloji, tarih ve kutsal metinlerle de desteklenen gerçeküstücü bir ortamda yakılan bir ağıt olarak da değerlendirilebilecek olan "ilahi komedya"nın, tarih ve felsefeden dinbilime, gökbilimden geometriye uzanan bir ansiklopedi niteliği taşıması da bir başka özelliğidir. oğlak yayınları, eksiksiz ve ilk kez şiir olarak türkçeleştirilen "ilahi komedya"yı gururla sunar. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. william blake'in, epik şiiri için çizdiği 100den fazla illüstrasyon da vardır. taschen yayın evinin bu illüstrasyonları birleştirdiği kitap oldukça harikadır. ayrıca, dali'nin kitap için resmettiği tablolardan oluşan sürreal bir serisi de vardır.
  2. dante, bu yapıtında; latin şair virjil'in (virgilius) öncülüğünde, dünyayı simgeleyen karanlık bir ormandan geçerek yolculuğuna başlar. cehennemin kapısına geldiğinde, kapıda "buraya tüm umutlarınızı bırakıp öyle girin" yazdığını görür. dante ve virjil, cehennemdeki yolculuklarına devam ederler. büyük bir buz kütlesi içersinde hareketsiz hâlde duran iblisi (şeytan) gördüklerinde korkuya kapılıp hızla oradan uzaklaşırlar ve günahlarından arınarak, cennete girmek için beklenen araf bölümüne ulaşırlar. arafta güzel beatris'i bulurlar. beatris, onlara rehberlik eder ve onları cennetin dokuz katından geçirerek en son katta tanrı'nın bulunduğu yere götürür. orada, bir süre sonra beatris dante'nin yanından ayrılır ve bu esnada şair tanrı'nın suretini görür. ama dante, tanrı'nın görüntüsünü sözlerle tanımlayabilmenin olanaksız olduğunu anlatır.
  3. cehennem-araf-cennet üçlemesinden oluşur. dante büyük aşkı beatrice'i ebedi kılmak üzere bu kitabı yazmıştır. dante beatrice'i hayatında yalnızca iki defa görmüştür ki ilk gördüğünde kendisi dokuz yaşındadır. ikinci ve son kez gördüğünde ise yirmi bir yaşındadır ve beatrice evlenmiştir ancak beatrice genç yaşta ölür. dante evlenmiş olmasına rağmen onu unutamaz. gerçek hayatta tam tersi olsa da kitapta en sonunda dante, beatrice'ine kavuşur.