1. evet kardeşim saygı duymak zorundasın. aynısı benim içinde geçerli. kendi düşünceni savunurken benimkine de saygı duymakla yükümlüsün. aynısı benim içine geçerli. başımıza ne geliyorsa farklı görüşlerin birbirini dinlememesinden sürekli aşağılamasından geliyor. uçurumun kenarındayız birbirimize sahip çıkmamız gerekirken birbirimizi aşağıya atmaya çalışıyoruz. sonunda hepimiz yok olucaz haberimiz yok.
  2. ne halde oldugumuzu gorup uzulmeme sebep olan soru. tabi ki saygi duymaliyiz. bu kadar basit. kavram karmasasi bizi bitiriyor. kafam(iz) o kadar karisik ki en temel tanimlamalari bile yapamiyoruz. butun ulke minibuse binip piknige gitsek iyi olacak sanki.
  3. elbette hayır. insanların inandığı saygı beklediği zibilyon milyar şey varken bunlara tek tek saygı göstermek zorunda olursak yaşamak çok zorlaşırdı, çünkü insanların saygısızlık saydığı şeyler çok fazla göreceli. kimsenin hayatına müdahale etmediğiniz sürece her türlü saygısızlığı yaşamaktır doğal olanı
  4. hayır.

    sen gelip inancın öyle gerektiriyor diye trafiği kilitleyen ineğe dokunmazsan, günde 5 kere hem de son derece kötü sesinle avazın çıktığı kadar bağırırsan ya da her gün kapıma dayanıp beni kiliseye yardım diye taciz edersen sana da senin kutsalına da saygı duymam. duymak "zorunda" falan da değilim.

    he özgürlüğüne saygı duyarım ama bak. sen istersen ineği yatağına al, istersen evinde 5+1 ile ezan dinle, istersen varını yoğunu bağlı olduğun kiliseye ver umrumda olmaz.
  5. inanmadığın şeyler hakkında karşıt tezleri savunmak doğru ama bu tezleri haklı çıkarmak uğruna her türlü pisliği yapmak doğru mu? bunun ayrımına varınca saygı duyulup duyulmaması gerektiği de anlaşılır bence.
  6. değiliz efem. yapılması gereken saygı duymamak ama saldırmamak olmalı. böyle durumlarda dudaklarınızı kapalı tutmak ve ağzınızın bir kenarını hafifçe yukarı çekmek olmalıdır. dikkatli olun sadece bir kenarını. çünkü tek taraf saygı duymadığınız, iki taraf onayladığınız anlamına gelir.

    ayrıca bir öneri daha; kimsenin fikrini değiştirmeye çalışmayın. bırakın on yıl sonra gerçeği öğrensin. "hasssittir, harbi öyleymiş lan. amma uyumuşum ha!" sözünü duymanın zevki hiçbir şeye benzemez. tabi bu sözü kendinize söylemediğiniz sürece.
  7. saygı duymak o kadar da zor bir şey değil. sadece dini inanışlara değil insanların her türlü tercihine saygı gösterilmesi gerekir. çünkü karşındaki bir insan. bir insandan farklı düşünebilirsin bunun bir çok sebebi vardır : sen çok kitap okumuşsundur , o az okumuştur, sen farklı kültürler görmüşsündür gezmişsindir o gezmemiştir, sen afrika'da doğmuşsundur o asyada doğmuştur vs. buraya farklı düşünmeyi tetikleyen faktörleri yazmaya kalksam ömür yetmez. bu kadar çok etkenin olmasından ötürü her insan orijinaldir , hiç kimse birbirinin aynısı değildir. bu yüzden sen senden farklı düşünen insanlardan kesinlikle nefret etmemelisin çünkü bunun kadar doğal bir şey yok. mesela inanç olarak düşünürsek fareye tapan insanlar var bu kişilere ve inancına saygı göstermeliyiz. sen buna inanmıyorsan sana çok saçma gelebilir ama belki sen onunla aynı toplumda büyüseydin sen de o dine inanıyor olabilirdin. olaylara biraz çerçeve dışından bakmak lazım. bize göre bazı inançlar , tercihler çok saçma gelebilir ama aynı şekilde o seçimi yapan kişi de bizim inancımızı saçma bulabiliyor çünkü biz farklıyız ve farklı düşünüyoruz. kimsenin kimseye bir üstünlüğü yok , eğer sen kendi fikrinden gerçekten eminsen düzgün bir şekilde karşındakiyle münakaşa edebilirsin ama onu zorlayamazsın. iyi-kötü toplumlara göre değişse de yine de genel doğru-yanlış kanıları vardır ve eğer sen gerçekten kendi düşüncenin doğru ,karşındakinin düşüncesinin yanlış olduğunu düşünüyorsan onun yanlışına sövmektense ona doğru bildiğin şeyi anlatmak daha doğrudur . eğer kabul etmiyorsa saygı duyup hayatına devam etmelisin çünkü senin sorumluluğun anlatmaktır o kişi kabul eder veya etmez onun problemi. "karanlığa sövmektense bir mum yakmak yeğdir" diye çok hoş bir söz vardır. sen mumunu yak , varsın faydalanmasınlar , önemli olan senin üstüne düşeni yapmandır. son olarak kendi düşüncene saygı gösterilmesini istiyorsan sen de başka düşüncelere saygısızlık etmemelisin. saygı karşılıklıdır , saygı toplumların huzur içinde kalabilmesi için gereken temel bir insani sorumluluktur. saygısız bir kişi , ne saygı görür ne de sevgi. saygı duymak bu kadar kolay , saygısızlığın götürdükleri bu kadar çok ve saygının getirdikleri de bir o kadar çok iken bu temel sorumluluğu yerine getirmek insana çok şey kazandırır. basitleştirerek özetleyecek olursak : kişinin kendisine saygısı varsa başkalarına saygı göstermelidir.
    rosky
  8. buradaki temel sorun "saygı duymak " derken neyin kastedildiğidir.çoğu zaman konu din olunca saygı değil, hürmet bekleniyor.
    bu sözün bizim coğrafyadaki işlevsel hali; inanmasan da saygı duy(ayacksın).
  9. inanan veya inanmayan kişiler olarak başkasına fiili harekette bulunmadığı sürece (hakaret, aşağılama v.b) saygı duyulması beklenmemeli.
  10. saygi duymak zorunda degilsin lakin etik olarak inananlara saygi gostermelisin.