1. günlük hayatta farkına çok az varılan canlı. çoğunlukla insan değilsiniz artık, ya türk'sünüz, ya kürt'sünüz ya da bilmem artık nasıl anılıyorsanız, nasıl tanımlanıyorsanız öylesiniz ve bunun hiç ama hiç sınırı yok. ama kesinlikle bir insan değilsiniz. bunun bir suçlusu da yine sizsiniz, bizleriz. insanı unutan yine insan.
  2. kendini diğer canlılardan çok üstün gören, ancak bilinen 1.350.00 türden yalnızca bir tanesi. bir de ne kadar bokluk olduysa bu dünyada insanlar yüzünden olmuştur. söyleyeyim...
  3. !---- spoiler ----!

    “bence insan bilinci, evrimin en acı hatasıdır. kendimizin fazlasıyla farkına vardık, doğa, kendisinin bir parçası olmayan ayrı bir suretini yarattı. doğa kanununa göre var olmaması gereken varlıklarız... bir kişiliğimizin, gizli dürtülerimizin, tecrübe ve hislerimizin olduğu yanılmasına inanıyoruz. hepimiz, başka birisi olduğumuzu düşünmeye şartlanmışız. oysa hiç kimse birbirinden farklı değil. insan türünün yapabileceği bir tek onurlu şey var artık: şartlanışımıza karşı çıkmalı, üremeyi bırakıp, el ele yok oluşa doğru yürümeliyiz. adaletsiz bir seçimi reddeden kardeşler olarak son bir gece... o kadar."

    !---- spoiler ----!

    (bkz: true detective)
  4. yerli yerinde kullanılmış bir sürü sövgüye ihtiyacımız var.
    şöyle şeyler geçiyor kafamdan. hiç durmadan çözmek için uğraşıyorum. bir şeyin zorlamasıyla değil, insan var oluşunun geldiği nokta burası. sorgulamak ve düşünmek.

    "ıs this the real life?
    ıs this just fantasy?
    caught in a landslide
    no escape from reality"

    "insanın elinde sadece kendisi var, elleri ayakları değil. anlaması neden bu kadar zor bilemiyorum. kafanın içinde ne varsa bir tek ona sahipsin. hiç dışarı çıkmasan da ona sahipsin, bir hapishanede olsan da onu senden alamazlar. onu sen de kaybedemezsin. onunla var değilsin, sen direkt o'sun.

    "-would you believe in a love at first sight?
    -yes i'm certain that it happens all the time.
    -what do you see when you turn off the light?
    -i can't tell you but know it's mine."

    olayları ve kendi dışındakileri çok önemsiyor.
    bırakın gitsinler.
    zaten sahip olmadığınız şeylerin gitmesine üzülmeyin.
    o küçük evrenindeki tek değerli şeysiniz.

    hayatın yegane amacı bu işte. insanın kendini bulması.

    ne ilahi ne dünyevi var saydığın hiç kimseden bir şey bekleme, alamayacaksın. bunu sadece sen kendin yapabilirsin. bunun senin için başkası yapamaz. o yüzden o sana saygı duyuyorsa eğer bunu sana bırakacaktır zaten."
  5. 4,5 milyar yıllık dünya tarihinde 1 ocağı başlangıç ve 31 aralık gece yarısını da şimdiki zaman kabul edersek

    haziran'a kadar dünyada sadece alg, bakteri ve benzeri tek hücreli organizmalar yaşamıştır.

    bir başı olan ilk hayvan ekim ayına kadar çıkmamıştır.

    insan ise 31 aralık'ta ortaya çıkmıştır.
  6. dünyada ne için var olduğunu düşündüğüm canlı. varsa bir bilen bilgilendirsin.
  7. Her sistemin bir virüsü vardır. İnsanların mikroplar, bilgisayarın virüsler gibi.

    Bizim evrenimizin virüsü ise insandır. Kim bilir dünya dan önce kaç gezegeni daha tüketip bitirdik. Belki onlarca belki binlerce. Bundan önce yaşadığımız her gezegenin kaynaklarını tüketip bir yenisine geçmişizdir. Zaten bundan birkaç yüzyıl sonra bunu tekrar yapacağız.

    Tek umudum insanoğlunun yerküreden birden yok olması.

    Gerçi ilk gezegenimizden yüzlerce gezegene gitmiş olabiliriz. Buda evrenin her yerinde varız demektir. Belki diğer gezegenlerdeki insan ırkı daha iyimserdir.

    ####
  8. duygusallaşmayalım..
    latest version: homo sapiens sapiens
  9. bugün bir makaleden edindiğim bilgiye göre biyopsikososyal bir varlık olup, kendisine holistik yaklaşmak gerekirmiş. yani örnek vermek gerekirse genetik yatkınlığı ile çevresel etkilerin durumuna göre varlık gösteren bir insan ya da insanlar topluluğuna onun durumuna uygun şekilde bütünsel yaklaşmak gerekir. ahlaktan hukuka eğitimden bilime her alana dokunacak bir bakış açısı gibi geldi bana.

    edit: makale burada, felsefe ve hekimlik başlıklı, ilgilenen 10 dakika ayırabilir. http://mustafabozbuga.com/felsefe/felsefe-ve-hekimlik.html
    abi
  10. ölümlüdür.