1. sanırım yalnızca tatil için gelirsem istanbul'u daha çok seveceğim. manevi ruhu yüreğimizdedir orası ayrı.
  2. doğduğum ve yaşadığım şehir. artık bu şehirde yaşamanın getirilerinin bizden gotürdüklerinden az olduğunu düşünmeye başladım. başka hiçbir şehirde yaşamadığım için karşılaştırma yapamıyorum ancak herkesin fikir birliği ettiği fırsatlar şehri olma opsiyonunu da bence yıllar öncesinden kaybetti. o kadar kalabalıklaştık ki burda sokaklarda, köprülerde yürüyecek yer bulamıyoruz. karşıdan karşıya geçmekse adeta nüfus mübadelesi. yine de bu şehirden ayrilip başka şehirde yaşamaya cesaretim yok. türkiye'de yaşayacaksam her zaman istanbul'u seçerim.
  3. dün kendisine uzun süre sonra ayak basmama dayanamayıp ağlamaya başlamıştır, hâlâ susmamıştır. taksim'de elektrikleri bile kesti hatta, bunlara hiç gerek yoktu.
  4. içinden deniz geçen şehir!
    gidenin yapışıp kaldığı bir şehir. eskiden buram buram tarih kokarken artık o kokunun silinip gittiği şehir.
    bana gitgide çin'i hatırlatan şehir!
    her gün bir yerini kırıp döktüğümüz, her gün tarihle bağını biraz daha yok ettiğimiz şehir.
    trafikte ömür tükettiğiniz, cazibe merkezi olan şehir...
    her türlü kültürel, sosyal etkinliğin orada düzenlendiği bu yüzden anadolu'ya sıranın gelmediği şehir!
    insanların istanbul'da yaşıyorum ya da istanbulluyum sözünü yayarak ve üstünlük vesilesi olarak taşralılara telaffuz ettiği şehir!
    bir tabak fasulyeyle evde olsa yüzüne bakmayacağımız bir salataya sırf boğaz'da ya da çamlıca'da yediniz diye dünyanın parasını bayıldığınız ve üstüne üstlük etrafınızdakilerin buranın fasulyesi çok başarılı diye yere göğe sığdıramadıkları sizin de içinizden pöh diye geçirdiğiniz ve saygıdan bir şey diyemediğiniz şehir...
    istanbul çooooook kalabalık şekerim!
    istanbul'da yaşanmaz şekerim, diyip de bu sözleri söyleyenlerin istanbul'da nasıl yaşadıklarını düşündüğünüz şehir...
    yoksa siz de gelirsiniz istanbul'a şehir iyice kalabalıklaşır diye mi bunları söylüyorlar diye düşündüğünüz şehir... ;(
    istanbul'a yerleşenlere vize falan uygulanmalı şekerim, istanbul dışında yaşayamam diyenlerin bolca bulunduğu şehir...

    (bence en güzel tarafı kitap ve edebiyat cenneti olması; ben her yerde yaşadım yaşarım, böyle diyemeyene şaşarım. :)
    yurdumun her yeri ayrı güzel, umarım hepimiz yaşadığımız yerlerin kıymetini bilerek yaşarız. )
  5. insan nüfusundan dolayı sevemediğim şehir, evet kalabalık olduğu için şehri sevemedim. bi 10 milyon azalsa severim belki ^^.
  6. doğup büyüdüğüm şehir. yaklaşık 6 sene önce üniversite sebebiyle bu şehirden ayrılmam gerektiğinde büyük bir parçamı geride bırakıyor gibi hissediyordum. büyük bir çöküntü yaşadım. sayısız kere arşınladığım sokaklarını eskisi gibi arşınlayamacak ve o kaosun içerisinde kaybolamayacak olmak içimi çökertiyordu.

    izmir'e ilk geldiğimde inanamadım. "büyük şehir diye buna mı diyorlarmış?" dedim. istanbul çocuğu olmak böyle bir şey. avrupa'da bayağı büyük nüfus sayılabilecek olan 4 milyonluk bir nüfusa sahip izmir ve ben bu şehri küçük şehir olarak görüyordum. öylesine devasa bir dünya istanbul.

    yakında izmir'i bırakıp istanbul'a dönmek zorunda kalacağım. şu 6 senelik izmir hayatımda hayat neymiş onu gördüm. istanbul'u da inanır mısınız hiç ama hiç özlemedim. oraya geri dönecek olma düşüncesi bile kalbimi sıkıştırıyor. kasveti, trafiği, insanları aklıma geldikçe olduğum yere kendimi zincirleyesim geliyor.

    imparatorluklara başkentlik yapmış bu şehir çok güzel olabilecek bir şehirdi. şu anda sadece stres ve kaostan ibaret.
  7. türkiye'nin ticaret merkezidir. sürekli seyahat etme durumunda kalıyorum çünkü bütün sektörler için fuarlar, konferanslar bu şehirde. türkiye'nin iş merkezi.
  8. kendisi türkiye topraklarının sadece %0,7 kadarını işgal ederken, ülke nüfusunun %20'sini, ana haber bültenlerinin ise %90'ını işgal etmektedir. son zamanlardaki en büyük rakibi ise tabiki adana'dır.
  9. özellikle suriye'lilerin göçünden sonra insan popülasyonu iyice artan kalabalığına kalabalık katılan, böyle giderse nefes alınacak yerlerin çok daha azalacağı büyük şehir. eski istanbul'da yaşayabilmeyi çok isterdim.
  10. dünyada bu kadar farklı isim alan başka şehir yoktur. napolyon ne güzel demiş; "dünya bir ülke olsaydı başkenti istanbul olurdu" diye.

    anthusa, asithane, asithane-i aliyye, asithane-i şah-ı cihan, aliyona, bilad-ı selase, bizantium, bozantin, çakdurkan, darü'l hilafet'ül-aliyye, darü's saltanal'ül seniyye, der-i devlet-i aliyye, der saadet, estefanye, gosdantnobolis, gulgule-i rum, herakliyon, kayser-i zemin, kostantinopolis, kostantinye-i kübra, kospoli, kostin, mahrusa-i saltanat, makarr-ı saltanat, miklagrad, pay-i taht, pozantyam, südde-i saadet, şehr-i azam, taht-ı rum, urbis imperiosum, ümmüd'd-dünya, vezendovar, vizendoyne, zavegarad ve istanbul.