1. zirvadan ibarettir. zira esitlik adalet demek değildir. madem erkekler fiziksel olarak daha güçlü veya sosyokulturel olarak daha rahat o vakit kanunlar karşısinda da kadin ustun tutulmalı ki toplum içinde adaletin varlığından bahsedilebilsin. burda bahsettigim kadinlarin dogum izini almalari yahut erken emekli olmalari degil. erkeklerin isledigi kadin cinayetlerine, erkek cinayetlerine nazaran daha fazla ceza verilmesinden tutunda toplumda iki farkli cinsi karsi karsiya getiren her hususda kadin ustunlugu temin edilmeli ve bu kistaslara riayet etmede noksanlik gosterilmemeli.
  2. eşitlik kafamda, eşitlik içimde, eşitlik yok
  3. öncelikle ekseni doğru belirlemek gerekir bu meselede. nitekim kadın-erkek eşitsizliği meselesi instagram paylaşımları veya metropol ilişkilerine indirgenecek bir mesele değildir. en geniş çerçevesiyle toplumsal bir yeniden-üretim meselesidir.

    yeniden-üretimden kasıt, olumlu geribildirim (positive feedback) gibi bir şey. yani günümüzde devam eden bir sürecin gelecekte kadın-erkek eşitsizliğinin devamına neden olması.

    misal kadının evin tertip ve düzeninden sorumlu olduğu intibası (kim hem kadında hem erkekte var bu) ve doğan çocukların da buna uygun şekilde yetiştirilmesi: kız çocuklarına bebek, beşik, mutfak seti vs almak; erkek çocuklar için bundan kaçınmak.

    bu intibanın sonucu olarak özellikle gelir seviyesi düştükçe kız çocuklarının eğitimlerinin eksik bırakılması.

    yine netice olarak kadınların ekonomik yaşamda niteliksiz işlere daha çok kanalize olması.

    yine bu intibanın dolaylı bir sonucu olarak, aynı eğitim seviyesindeki bir erkeğe göre kadının aynı işte daha düşük ücret alması: çalışıp para kazanmak kadının asli işlevi olarak görülmediğinden, çocuk doğurduğu zaman işi bırakıp gideceğine ilişkin şüpheden ve bu toplumsal algılayışın kadının kendisini bile etkilemesinden ve kadının iş yaşamına konsantrasyonun erkeğe nazaran daha düşük olmasından.

    örnekler çoğaltılabilir ancak kadının biri instagram'da fit erkek resmi paylaştı diye kadın erkek eşitsizliği kaybolmuyor. bu çok daha derin, yapısal, katmanlı bir sorun.

    bunun geri üretiminde erkekler kadar kadınlar da suçlu ancak şu nokta çok önemli, en büyük suçlu, bugünden yarına değiştirilmesi mümkün olmayan toplumsal yapı/düzen. yani kadınlar kadar erkekler de masum neticede.

    hiç oyuncak bebek almadan kızınızı büyütebilir misiniz, ya da çocukluğunuzda hiç oyuncak bebeğiniz olmasaydı nasıl hissederdiniz, bir sorun kendinize.
  4. hukuki anlamdaki hakların tümünde eşittir ancak gerek fiziksel özelliklerin farklılığı gerekse kültürel birtakım hususiyetler dolayısıyla vazife taksimatında farklılıklar olmaktadır ve olacaktır da. bu farklılıkları "eşitsizlik" olarak nitelendirmek ahmaklıktan başka bir şey değildir. (bu kendi görüşümdür-->>) bazı meslekler kadınların daha başarılı olabildiği meslekler iken bazıları da erkeklerin başarılı olduğu mesleklerdir. örneğin hemşirelik daha ziyade kadın eline yakışır, onların yapabileceği bir meslek iken sıhhi tesisatçılık da erkeklerin yapabileceği bir iştir. ha bu, kadınlar tesisatçı erkekler de hemşire olamaz anlamına gelmiyor elbette. bir kadın "ben tesisatçı olacağım" diyorsa bu bir tercihtir. ancak kadının yahut erkeğin fıtratına, fiziksel özelliklerine uygun olmayan mesleklerde çalışmaya zorlanması hele de bunun kadın erkek eşitliği adı altında yapılması ahmaklıktan başka bir şey değildir ki sovyet rusya'da eşitlik, komünizm adı altında kadınların traktör, biçerdöver gibi araçlarda çalıştırıldığına tanık olunmuştur (tekrar söylüyorum kadın traktör süremez demiyorum, sürmek isterse yahut mecbur kalırsa sürer ancak bir sürü er kişi varken bir kadına eşitlik adı altında zorla traktör kullandırmaktan bahsediyorum).
  5. doğanın kanununa ters olan bir durum.
  6. aslı kadın erkek eşitliğinin olmaması. damacana taşıyan kızlar varsa tabi eşitiz. beyin eyq açısından bakarsak bazı kızların erkeklere oranla daha zeki, bazılarının daha düşük olduğu gerçeği varken bizim soracağımız soru neye ve kime göre eşitlik kıstasını belirlemek olacaktır.
  7. kadının daha üstün olması nedeniyle mümkün olmayan eşitliktir.

    edit: birilerinin çok zoruna gitmiştir, yazık.
  8. ya arkadaş benim kaburgam bana nasıl eşit olabilir? ahahahaahahahhaa.