1. basılı kitap; bin yıllardan beri süregelen alışkanlıklarımızdır, kolay kolay kağıttan vazgeçemez insan. e-kitap ise insanlığın birikiminin teknoloji ile buluşmasıdır, basitliktir, kolaylıktır ve emin olun alıştığınızda sizi kitap okumaya teşvik eder. tek yapmanız gereken amazon kindle' ın herhangi bir modelini almak ve keyfini çıkarmaktır.
  2. aynı anda birden fazla kitabı takip edebilmeniz, ingilizce kaynakların bolluğu, yabancı diliniz de varsa sevdiğiniz kitabın çevirisini beklemek zorunda kalmamanız, kütüphaneninizi yanınızda taşımanız gibi ağır sebeplere ve gece ışığını açıp açık olan sayfayı kaybetmeden dönerek okuyabilmeniz, istediğiniz ortamda daha rahatça okuma imkanına sahip olmanız ve "kitap okuyan kişi" çevre baskısına daha az maruz kalmanız (örneğin otobüste kitap açtığınızda ukala, hava atıyor, kız düşürecek şeklinde etiketler üzerinize daha çabuk yapıştırılırken telefon, tablet v.b. açtığınızda insanlar o kadar ilgilenmiyor) gibi hafif sebeblere binaen e-kitap diyorum.

    basılı kitapların hiçbir zaman kaybolacağını sanmıyorum, ama kabul etmek lazım gelecek elektronik kitaplarda. belki e-kitap okuyucular bile kaybolacak ve gözlüğümüzü taktığımızda istediğimiz kitap gözümüzün önünden akacak..

    ama denildiği gibi, insanlar okusun da nasıl okuyorsa okusun...
  3. dokunma,koklama gibi fantezileri bir kenara bırakırsak, e-kitap çok daha pratik olması nedeniyle 2 adım önde
  4. e-kitap sayesinde istersen tabletinde 1500 kitap olsun, yine de o bir normal kitabın verdiği tadı hiçbir zaman veremez.
  5. hem aktif olarak kindle kullanıyorum hem de bazı okumalarımı basılı kitaptan yapıyorum, mukayese edecek olursam basılı kitap bir adım önde.

    ama e-kitaba geçiş zamanla basılı kitabı sollayacaktır.
  6. sürekli kendime sorduğum "versus". dönemden döneme bu sorunun cevabı değişebildiği gibi, okuduğum kitabın türünden, dilinden, kalınlığından dolayı da değişiklik gösterebiliyor.

    yaklaşık beş yıl önce kindle 3 ile elektronik kitap okuyucu kullanmaya başladım. geçen yıl da paperwhite modeline geçtim. şu anda yuval noah harari'nin sapiens isimli kitabını okuyorum. kitabın ilk 200 sayfasını basılı kitaptan okudum. kalanını ise e-kitaptan okuyorum. kitap kalın ve not almam gereken de bir hayli kısım mevcut. kindle'da highlight edip, sonrasında da defterime bu notları yazmak bana ayrı bir keyif veriyor.

    bana göre her ikisinin artı ve eksi yönleri aşağıdaki gibi:

    e-kitap:
    + taşıma kolaylığı
    + kolayca not alabilme, highlight edebilme
    + paperwhite modeli için gece okuma ışığı
    + istenilen kitaba anında erişebilme özgürlüğü
    - türkiye'de hala yayınlanan e-kitap sayısındaki azlık
    - korsana açık olması

    kitap:
    + kitaplıkta bir ömür saklayabilmek, onları görüp mutlu olabilmek
    + duygusal bağ
    + her yayınevinin kendine has dizgi stili ve bunun verdiği haz (can, iletişim, domingo, yky, vb... iyi bir okuyucu dokunduğunda, okuduğunda dahi hangi yayınevi olduğu anlayabilir.)

    gelecekte bu kıyaslamanın galibi taraflardan hangisi olursa olsun, en neticesinde "kitap" 'ın (ama basılı, ama elektronik) kazanacağı keyifli mücadele...
  7. zamanla -belki 1000 yıl sürse de- e-kitap kullanımının %100 olacağına inanmakla beraber basılı kitapların koleksiyon ürünü haline gelebileceğini düşünüyorum.

    ben mi? kesinlikle basılı ve hatta ciltli kitap hastasıyım.
  8. dürüst olmak gerekirse e-kitap bir çok yönüyle kitabın önündedir pratikliği, çeşitliliği kıyaslanamaz bile. fakat ah o kitaplar... insan gerçekten hissetmek istiyor. ve belki de bir çok insanın evine kendi kütüphanesini kurup, evine gelen küçük misafir çocuklara, onları mutlu edecek bir kitabı armağan edebilme hayali vardır. tabi gün geçtikçe günümüzdeki bir çok şey gibi kitaplarda elektronik ortama daha çok katılacak. miniklerimizin ellerinde tabletleri görmektense kitapları gördüğümüzü düşünmek beni daha mutlu ediyor nedenini bilemiyorum
  9. er ya da geç elektronik kitabın kazanacağı karşılaştırma. yanınızda 10 bavul dolusu kitapla tatile gidebiliyor, gece odanızda yatarken aklınıza esen bir kitabı satın alabiliyor, aydınlatma derdi olmadan tüm yolculuklarda okuyabiliyorsunuz. e kitaba karşı koymak, uçak icat edildikten sonra ''abi o ne öyle havadan fışt diye. ben vitesin sesini duyucam abi, şoförle muhabbet edicem'' demek gibi bi şey. 10 sene sonra görüşelim.
  10. amacınız sadece okumaksa e-kitap gerçekten çok kullanışlıdır. istediğiniz an istediğiniz kitaba ulaşabiliyorsunuz. sınırsız bir arşiv, hem de istediğiniz dilde... bundan daha güzel bir şey olabilir mi? gece yatağınıza gömülüp ışığa ihtiyaç duymadan, nereye giderseniz gidin taşımaya gerek kalmadan her fırsatta okuyabiliyorsunuz. peki, e-kitaptan, kitap okurken aldığım o keyfi alabiliyor muyum? ben hala ısınamadım.
    kitabımı bitirip yerine koyduğumda hissettiğimi hissettiremedi henüz e-kitaplar. duygusal olarak bağlanmayı seviyorum ben kitaplarıma. tozlarını alıp kitaplığa boy sırasına göre dizmeyi, arada gidip ailemden kalan eski kitapları karıştırmayı, sayfanın kendine has dokusunu kokusunu, o satırları okurken ne hissettiğimi hatırlamayı seviyorum. benden önce okuyanın da aynı satırları okurken benim gibi ağlamış olup olmadığını merak ediyorum. eski kitapların arasından çıkan annemden, dedemden kalan küçük not kağıtlarını yıllardır onların koyduğu sayfada saklamayı seviyorum. e-kitap soğuk geliyor bana, elimde değil. herkes e-kitap okumaya başladığında bile, hiçbir e-kitap, büyük bir kütüphaneye gidip rafların arasında aradığım kitabı bulmak kadar tatmin etmeyecek beni, eminim.