• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.79)
kürk mantolu madonna - sabahattin ali
"her gün, daima öğleden sonra oraya gidiyor, koridorlardaki resimlere bakıyormuş gibi ağır ağır, fakat büyük bir sabırsızlıkla asıl hedefine varmak isteyen adımlarımı zorla zapt ederek geziniyor, rastgele gözüme çarpmış gibi önünde durduğum "kürk mantolu madonna"yı seyre dalıyor, ta kapılar kapanıncaya kadar orada bekliyordum."kimi tutkular rehberimiz olur yaşam boyunca. kollarıyla bizi sarar. sorgulamadan peşlerinden gideriz ve hiç pişman olmayacağımızı biliriz. yapıtlarında insanların görünmeyen yüzlerini ortaya çıkaran sabahattin ali, bu kitabında güçlü bir tutkunun resmini çiziyor. düzenin sildiği kişiliklere, yaşamın uçuculuğuna ve aşkın olanaksızlığına (?) dair, yanıtlanması zor sorular soruyor.


  1. kitap türk edebiyat tarihinde nasıl önemli bir yere sahipse şu teyze de televizyonculuk tarihinde öyle ayrı bir yere sahip olacak...ya da iki güne unutulur pişkinliğe devam eder...bilemedim.

    !---- spoiler ----!

    TV8'deki sabah Programında Jess Molho, Funda Özkalyoncuoğlu ve Sena Keçeli Sabahattin Ali'nin 'Kürk Mantolu Madonna' kitabının sinema filme uyarlanacağı haberini konuşmaya başladı.

    Funda Özkalyoncuoğlu ve Sena Keçeli kitabın ABD'li dünyaca ünlü şarkıcı Madonna hakkında yazıldığını sanarak yorum yapmaya başladılar.

    Funda Hanım'ın savunması şöyle:

    "Ben konuyu yanlış yerden anlamışım. Ben "Kürk Mantolu Madonna" kitabını okuyalı belki 40 yıl olmuştur. Çok hatırlamıyorum. Bu cahilliğimin bu kadar olay olmasına çok şaşırdım ve kırıldım. Beni kimse savunmadı. Benim 39 yaşında ölen anneme bile küfür ediyorlar. Bunu anlamak mümkün değil. Ben ne yapmışım, hırsızlık mı yaptım, cinayet mi işledim. Ben tarihçi, edebiyatçı değilim. Bir magazin programında yorum yapıyorum. Benim cahilliğim bir işe yaradı; bir ülkenin merhamet ortalamasını ortaya çıktı. Edebiyatseverlerin daha naif daha affedici olması gerekirken beni linç ettiler."
    !---- spoiler ----!

    yolda izde görürseniz çok şa'Aapmayın kadına, evcil edebiyatseverler olun.
    mesut
  2. düşük zekalı insanları hedef kitle seçip edebi hiçbir değeri olmayan kitap. türkiyede en çok satılan kitaplardan olması beni şaşırtmadı.

    (bkz: http://youreads.net/duzelt/196258)

    kendimi tekrarlamışım ama çok net düşüncem bu.