1. genele verelim ya tavsiyeleri. bu sene mezuna kaldım istediğim meslek gelmeyince ve geçen sene yaptığım hataları size söyleyeyim. öncelikle geçen sene 135 bin sıralama aldım ve moralim bozulduğu için çalışmayı bir ay kadar bıraktım. lysde bu sıralamayı ben 70 bine çekerken (tm öğrencisiyim.) çevremden insanlar 180 binden 20 bine 400 binden 50 bine çektiler. ilk tavsiyem moral bozmadan ara vermeden lys çalışmaya başlamak. bir kere lys matematik yapmak istiyorsanız çok soru çözün; gözleriniz acısın matematik çözmekten her soru tarzını görünce nasıl yapılacağını öğrenin bakın ezberleyin demiyorum çöze çöze öğrenin. ben şuan mezun öğrenci olarak bunları daha iyi görebiliyorum. düzenli çalışın klasik olacak ama yorgun bile olsanız programı aksatmadan çalışın. kendimden örnek vermek gerekirse mezun olmama rağmen ekim ayından beri 00.00 dan geç yatmadım ve 09.00 dan geç hiç uyanamadım. sürekli planlı çalışıyorum. ygs istediğim gibi geçmedi açıkçası ama geçen sene bıraktım çalışmayı bu sene farkına vardım bırakmam sizde bırakmayın. en büyük tavsiye yılmamak ygs gerçekten psikolojik sınav. yüzdesi falan az hani onu da düşünün. pek çok insan çalışmayı bırakacak sonuçlardan sonra sakın onlara katılmayın. son olarak ygsde bildiğiniz halde yapamadığınız sorular oldu ya hah işte onlar lysde olmayacak biliyorsanız tıkır tıkır yapacaksınız bilmiyorsanız boş boş bakarsınız.
  2. lys konusunda oldukça fazla tavsiye yedim şimdiye kadar, eşit ağırlıkçılar için vrebileceğim tek bir tavsiye var; eğer şimdiye kadar edebiyatta genel olarak hakim değilseniz ve altyapınız oluşmadıysa tatil falan yapmayın şu an, en azından günde 1-2 saat cumhuriyet edebiyatı çalışın.
  3. eğer istediğiniz bölüme giremiyorsanız geçişi rahat okulları araştırın. ben mimarlık okuyayım diye afedersiniz kıçımı yırttım. aldığım puanla odtü jeoloji bla bla okuyabilecekken bir özelde mimarlık okuyorum. ama insanların bakışı "haaa ... ünisi mii hmm .s.s" tadında oluyor. aynı puanla odtü ya da itü de falan bi bölüme girsem kıymetli olurdum. neyse efendim onu da geçtim bizim bölümde yok dgs ile geçenler yok inşaat mühendisliğinden gelenler ulan inanmayacaksanız siyasetten geçen var bizim bölüme. bir de dgsliler inşaat teknikerliği okuyup geldiklerinden kaprislerini çekiyoruz bir ton dersleri sayılıyor. o dersleri benimle alsalar kaç kere kalırlar, çünkü sorduğu sorulardan bir bok bilmediklerini anlıyorsunuz. sonra da artistik taslıyorlar ehehe ben orada bu dersi şunla vermiştim şöyle başarılıyım böyle iyiyim. sonuç olarak iki yıl boyunca dersane, özel dersler, yüzbinlerce soru, sinir yıpranması, sağlığımın bozulması okula yüzbinküsürlerle giren ve boktan ortalamasına rağmen geçiş yapan insanlarla, üzerine bir de denyo ve sığır bir öğrenci profili ile birlikte okumak içinmiş. yani hiçbir şey sizden kıymetli değil, eğer çok idealistseniz ve istediğiniz bölümü kazanamazsanız alternatif yolları deneyin
  4. fiziğe milli eğitim'in ders kitaplarından da çalışmayı ihmal etmeyin. matematiği elinizden gelebildiğince coşturun bu sizi öne çıkartacaktır. sürekli aynı tip soruları çözerek mastürbasyon yapmayın. farklı tipte soru görmeye çalışarak bakış açınızı genişletin. soru çözmeden önce küçük bi konu tekrarı yapın(önceden çıkarttığınız notlardan yapabilirsiniz). sınavdayken ne olursa olsun sonuna kadar gidin. boşlarınız fazla olabilir ama diğer insanların ne durumda olduğunu bilmiyorsunuz bu yüzden moral bozmanıza gerek yok. yapamadığınız soruları direk hocaya sormak yerine ilk başta kendiniz halletmeye çalışın. bu sizin soru çözme metotlarınız hakkında iyi bir referans verebilir, özeleştiri yaparak metotlarınızı iyileştirmeye çalışın. bi de, kalın sağlıcakla.
  5. tm için konuşuyorum.
    matematiği baştan sona elden geçirin. "ben bunları yapıyorum zaten yeaa" demek yasak. bütün matematik bittikten sonra türev integral kısmına ayrı özen gösterin. türev integral iyice sağlamlaşınca da bi kere daha bitirin ama son turda türev integrali almayın. tabi ilk tur bittikten sonra da günde en az bir deneme tok karna...
  6. edebiyat: şuan hala bir temeliniz yok ise korkuya kapılmayın. çünkü toparlayabileceğiniz bir zaman var önünüzde. bende geçen sene sizler gibi hazırlanıyordum. edebiyat için 3 günlük eğitim veren doping fafıza ve fil eğitim var. (bilmeyenler için söylüyorum.) gerçekten çok yararını gördüm verdiğiniz paraya değiyor. önerim fil eğitim fiyatı daha uygun. geçen sene tekrardan 2. seansa katılmak ücretsizdi şimdi nasıl bilmiyorum iyice araştırın. şimdilerde gidin ve birde sınava yakın zamanda pekiştirmek için gidin geri kalan zamanınızda devamlı test çözüp cumhuriyet dönemine çalışın çünkü cumhuriyet çok geniş ve en çok ordan soru geliyor. emin olun bu şekilde çok iyi netler çıkarırsınız.
    matematik: bazılarına saçma gelebilir ama mat 2 niz pek iyi değilse türev ve integrale hiç bakmayın derim. ona ayıracağınız süreyi diğer konulara çalışıp o konulardan soru kaçırmamaya çalışın. zaten süre sıkıntısından ve türev ve integral sorularını genelde çok zor sorduklarından çözememe ihtimaliniz çok yüksek.( matematiği zayıf olanlar için geçerli iyi olanlara türev integral çalışma diyen yok.:) coğrafya ve geo için pek söyleyebileceğim bişey yok. oldukça çok soru çözmeye çalışın. şimdilerde haftada en az 2 deneme çözün ve nerde yanlış yaptığınıza bakın ve yanlış yaptığınız konuya hiç çalışmayın :) şaka bi yana o konuya ağırlık verin. son 1 ay kala deneme sayısını arttırın. ayrıca kaliteli denemeleri ve soru bankalarını çözün. şimdilik bu kadar herkese başarılar.
  7. saatlere bakmayın, zamanı takmayın kendi öğrenme biçiminizi görüp uygulayın.

    konun mantığını çözmeden soru çözmeyin, bol bol örnek çözümlü sorular üzerinden çalışın.

    palme, fem, karakekök, final yayınlarını kullanmaya çalışın, sorunuz varsa mesaj atın mezuna kalmış biri olarak yardımcı olmaya çalışırım.
  8. 2 senelik ygs-lys tecrübemle ea alanına taktik vermek istiyorum.ygsyi bir an önce unutup sabah akşam mat 2 ve geometri kasın.10 net çıkardığınız için utanmayın,gidin matematik hocanıza çözemediğiniz soruları anlatmasını isteyin keza geometride aynı şekilde bu dersleri yardımsız yapmanız imkansız bu dediğimi yaparsanız mat2yi bir çok rakibinizden çok daha iyi yaparsanız.edebiyatı son 3 haftada çalışmaya başlasanız bile yeterli olacaktır.konuyu okuyup kendi özetinizi ve eşleştirmelerinizi çıkartıp sabah akşam hatim edin tabi bu sırada mat 2 kasmayı ihmal etmeyin ve son olarak deli gibi mat 2 kasın.mat 2 çok çok önemli.edebiyat sözel ve kolay bilgi olduğu için hep edb çalışmak isteyeceksiniz kendinizi kandırmayın.mat 2 kasın.
  9. yabancı dil alanından sınava girecek arkadaşlarımız varsa onlara naçizane bir-iki tavsiyem olabilir.

    öncelikle yapmanız gereken şey ygs kitaplarınızı bir rafa kaldırmak, kafanıza 1-2 hafta reset atmak, uzun türkçe paragraflarından, makaralı fizik sorularından aklınızı arındırmak olmalı. bundan sonraki adımlarınız çok daha teknik, ipuçlarını harekete geçirmek ve eğlenceyle ilgili olacak çünkü.

    hayatınızı ingilizce üzerine kuracağınız 2 küsür ayınız var önünüzde. bu süreçte ingilizce ile ilgili ne yapsanız kardır zira aklınıza giren herhangi bir input sınavda daha aktif olmanızı sağlayacaktır.

    lys-5'i asla bir sınav olarak görmenizi tavsiye etmem. çevrenizde edebiyat akımlarını ezberleyen, integrali yalayıp yutmaya çalışan arkadaşlarınız olacaktır elbette ama bu sizi germesin. çünkü sizin yapacağınız şey ingilizceye "gel bakalım şöyle, seninle hiç oturup konuşamadık" demek olacak..

    lys-5'te iyi bir net yapabilmek ingilizceyi biliyor olduğunuz anlamına gelmez. 77+ yapan bir öğrenci olarak şunu söyleyebilirim ki, dört temel becerimden ikisi fazlasıyla zayıftı o dönemde. (listening + writing)

    sizin de nihai hedefiniz dili öğrenmek değil, bu sınavın tüm tekniklerini ve taktiklerini kapmak üzerine olmalıdır. hanginiz bir reading paragrafını tamamen hatta hiç okumadan üçte üç yapmak istemez ki? ;)

    özetlemem gerekirse, ingilizce üzerine yapacağınız en verimli şey olabildiğince kelime bilmek ve trickleri hünerle kullanabilmek olacaktır. sınavın dilini çözdüğünüzde, o gün 80 soruyu min. 75 net ile yarım saatten kısa bir sürede teslim edeceğinizin garantisini veriyorum. herhangi bir yardıma ihtiyacınız olursa, bir mesaj ötenizde olacağım pek sevgili, entel ve her alanda farkını ortaya koyan dilci arkadaşlarım!
  10. gençler soru çözün. bilmeseniz bile çözün, soru çözün. çünkü bu tip sınavlar, yöntem sınavıdır. yani soruya baktığında ne yapılacağını bileceksin. bilmiyorsan da zaman yetmez. o yüzden sürekli soru çözün. siz farkında olmadan beyniniz yöntemi öğrenecektir.