1. bir köpek balığı türü. bilimsel adı isurus oxyrinchus olan bu köpek balığı, denizlerin çitası olarak bilinir. aynı çitalar gibi, hızları saatte 70km’yi bulurken, sudan 6 metre yukarı sıçradıkları görülmüştür. bu hızlarını ve kıvraklıklarını, savaş uçaklarının kanatlarının tasarımına da ilham veren aerodinamik derilerine borçludurlar.

    boyları 3 metre, kiloları da 200’ü bulabilen mako’ların ömrü 28-35 yıl arasında değişir. ılıman suları tercih eden mako’ların dişileri ve erkekleri çoğu zaman ayrı yaşarlar. harem selamlık yani.

    3 yılda bir çiftleşen bu köpek balıklarının dişileri 18 aylık gebeliğin sonunda 4 ila 25 arasında yavru doğururlar.

    mako’lar ernest hemingway’in the old man and the sea romanında da boy göstermiştir.

    Santiago dev bir yelkenbalığı yakalamıştır ama onu tekneye çekemeden, bir mako saldırır avına.

    “Kara kan bulutunun, denizde millerce derinliğe indiği ve yayıldığı yerden geliyordu. Öylesine hızlı ve öylesine tedbirsizcesine gelmişti ki, mavi suların yüzeyini kırıp güneşte bulmuştu kendini. En hızlı yüzen balıklardan, çok hızlı Mako köpek balıklarından biriydi. Çenelerinden başka her yanı güzeldi. Sırtı tıpkı kılıç balığınınki gibi mavi, karnı gümüş rengi, derisi dümdüz ve çok güzeldi.”


    mako’lar insanlar tarafından yendiği için aşırı avlanma yüzünden nesilleri tehlikededir. iucn red list'e göre durumu “vu - vulnerable” (hassas) olarak sınıflandırılmış. yani tükenme tehlikesi büyük.