• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.38)
memento - christopher nolan
leonard shelby, pahalı takım elbiseler giyer, son model bir jaguar kullanır; bunun yanında ucuz, tanınmamış motellerde konaklar ve ödemelerini hep nakit parayla gerçekleştirir. başarılı bir iş adamı görüntüsündedir... ancak leonard'ın tek işi intikam almaktır; karısının ırzına geçip öldüren adamın peşindedir. şüpheleri polis tarafından dikkate alınmayan leonard'ın yaşamındaki tek mücadelesi, adalet arayışı uzerine kurulmuştur. katili belirlemesinde ise büyük bir zorlukla karşı karşıyadır. leonard'ın nadir görülen, tedavisi olmayan bir hafıza kaybı hastalığı vardır. "kaza" oncesi olayları tüm ayrıntılarına kadar hatırlayabilen leonard, 15 dakika önce ne olduğunu, ne yaptığını, nereye gittiğini ve neden gittiğini bilememektedir.


  1. bence nolan'ın en cılız filmi. tamam sinirlenmeyin hemen,bi açıklama yapayım. bu filmi özel kılan filmin çekim tekniği olmuştur. onun dışında kurgusunda ultra süper bi olay yoktur. olayın zaman akışı ters olduğu için bize büyük şok sonda verilir hepsi bu. kronolojik bi sıralamada olayları ele alınca pek de ilginç gelmiyor aslında.
  2. bazen bir an yaşarsın ve o anı başkalarına anlatmaya başladığın zaman kafandaki kurguyu mükemmelleştirmeye başlarsın. o an o kadar mükemmelleşir ki, bir gün yüzüne gerçekler çarptığında senin anlattıklarından çok farklı olduğunu görürsün. fakat çarpan şeyler senin kendi gerçekliğine uymadığından onları devasa bir yalan olarak görürsün. kendi gerçekliğinden çıkmadığın sürece güvendesin. ne zaman ki kendi gerçekliğine şüpheyle yaklaşırsın, o zaman:

    "dünyanın hala döndüğüne inanıyor muyum?
  3. internetten izliyordum bunu. önceden uyardılar kronolojik akmıyor diye zaman. iyi dedik açtık. ama farklı bir garip bu film. neyse dedim çıkar birazdan kokusu. ilk partın sonunda ikinci parttan başladığımı anladım.
    bence siz de öyle yapın. daha bir özgün görünüyor film
  4. ilk izlediğimde anlamadım.filmi film izlerken düşünüyorsunuz ve filmi kaçırıyorsunuz tabii
    boş bi vaktimde elime kağıt kalem alacağım ve aşağıdan yukarı doğru yazmaya başlayacağım
    olacak gibi değil efenim
  5. 3.,4. izlemede tam anlamıyla anlaşılan film.ya da bende problem var
  6. malesef film esnasında çokça mindfuck içeren; fakat sonunda kafanızdaki bütün soruları yanıtlayabilen bir filmdir kendileri. yanıtlayabilen dedim; çünkü filmi gerçekten dikkatli izlemeniz gerekiyor.

    !---- spoiler ----!

    özellikle hastane sahnesinde araya eklenip çıkarılan bir kare var, burayı fark etmezseniz film biraz daha anlaması güç hale geliyor. çünkü bu sahneye kadar filmin baş rolü ve bu adam hakkında bir bağlantı kurmak oldukça güç.

    !---- spoiler ----!

    internette yanılmıyorsam filmin kronolojik sıraya göre editlenmiş hali var, ben izlemedim; ama illa ki ilgisini çekecek birileri vardır burada. eğer izlerseniz mutlaka burada paylaşın fikirlerinizi, bu filmin bu kadar az yorum alması da ayrı ilginç bir durum sözlükte.
  7. bunun bir hint çakması var. aman allahım görmen gerek.
  8. biraz mindfuck istiyorsanız harika bir film. gerçekten beynim yandı. odaklanarak izlemeniz gerek. öyle çerez bir film değil yani.
  9. kurgusu ile ilk izlediğimde kendine hayran bırakan film. ne akıllı insanlar var diyorsun, kıskanıyorsun birazcık.
  10. sakin kafayla ve pür dikkat izlenmesi gereken film. yoksa hiç birşey anlamayıp filmi kötüleme gafletinde bulunabilirsiniz, sanal lince uğrarsınız.