1. amerikan dış politika araştırmaları enstitüsü eski başk. ve abd'nin eski türkiye büyükelçisi r. strausz hupe; "milliyetçilik bu yüzyılın en güçlü gerici kuvvetidir... mal ve hizmetlerin serbest dolaşımını engeller, ekonomik ve kültürel gelişimi durdurur. amerikan halkının misyonu, milli devletleri tarihe gömmek, onların kalan halklarını, daha küçük birimlerde birleştirmek ve elindeki güç ile düzenin muhtemel sabotörlerini caydırmaktır."

    bilderberg'in ilk başkanı hollandalı prens bernhard; "milliyetçiliğin hüküm sürdüğü ortamlarda, insanlar egemenliklerini uluslararası güçlü bir organa devrini kabul etmezler. bizim önümüzdeki en hayati görev, onları buna razı etmektir."

    bu tarz siyasi söylemler ve uygulamalar birbiriyle örtüşüyorken, emperyalistlere karşı tam bağımsız, onurlu bir halk olarak yaşama isteğini örgütleyip eyleme dökecek en güçlü ideolojilerden olan milliyetçiliğin, ırkçılıkla karıştırılması, bilgi çağında vahim bir hata.
  2. genellikle ırkçılığa dönüşür.irkçılık ise amansız bir hastalıktır.nerden biliyorum,yakalanmıştım bir süre önce,ırkımdan olmayanlara önyargı ve nefretle bakmıştım.daha sonraları ırklar arası bir üstünlük olmadığını akıl yoluyla kavramıştım.bu kavrayışı yaşayışıma şükrettiren bir video gördüm geçen gün.korelilerle türkler uzun eşek oynuyorlardı ve gayet iyi anlaşıyorlardı.dedim ki:''lan olaya bak farklı kültür ,farklı tip,farklı boy,farklı davranış,farklı dil ama adamlar deliler gibi eğleniyorlar.'' yani kısacası şu ırk kötüdür,en iyi ...ölü ...gibi yaklaşımlar yerine insanların ırklara göre kötü,berbat olmadığını bu durumların kişiden kişiye farklılık göstereceğini kavramak gerek.sadece türkiye'de olsa iyi, dünyanın her köşesinde var bu kötü durum.
  3. bizde türkçülük cereyanın gitgide iki kola ayrıldığını iddia etmek istiyorum. bu iki cereyanı şimdi moda olan tabirlerle tarif etmek istersek, birisine “demokratik türkçülük”, diğerine “emperyalist türkçülük” diyebiliriz. demokratik türkçülük, milliyet esasını, her millet için bir hak olarak telakki ediyor ve türkler için taleb ettiği bu hakkı, diğer milletlere de aynı derecede hak olarak tanıyordu.
    ...
    emperyalist türkçüler ise, ekser avrupa nasyonalistlerine benziyorlardı: yalnız hakka değil, sırf kendi kuvvetlerini arttıran milliyetçiliğe taraftar idiler.
    ...
    demokratik milliyetçilik hakka müstenid ve sırf savunmayla ilgilidir. gasb edilen hakkı almağa, gasb edilmek istenilen hakkı müdafaaya çalışır; emperyalist milliyetçilik ise, taarruzidir, diğerlerinin hukukuna tecavüzü bile tecviz ederek kendi milliyetini takviyeye çalışır. taarruzi milliyetçilik, dünyada henüz bitmiş değildir. fakat zannediyorum ki bu yeni milliyetçilik, er geç yok olmaya mahkumdur; rusların, avusturyalıların, almanların başına gelen, bir gün olup diğer emperyalistlerin de başına gelecektir…

    efendiler, türklerin taarruzi emperyalist milliyetçiliği hatadır. bugün bu sözleri söyleyen, eline kalem aldığı, mektepte, medresede veya böyle serbest bir kürsüde söz söylemeğe başladığı andan beri daima demokratik türkçülüğü müdafaa etmiştir. bundan sonra, olayların verdiği derslerden ibret alarak, bu esası daha fazla bir kesinlikle müdafaa edecektir.

    yusuf akçura (içtihad, haziran 1914)
  4. günümüzün küreselleşmiş dünyasında artık yeri olmayan modası geçmiş ideoloji. içinde yaşadığımız dünyada sınırlar ortadan kalkıyor, ulus kavramı anlamını yitiriyor, dünyanın öbür ucuyla iletişim anlık yapılıyor, ulaşım ise saatlere indirgendi. dünyanın ortak dili ingilizce oldu. tüm insanlık tek millet, tek ırk olma yolunda ilerliyor. böyle bir dünyada böyle çağdışı fikirlere yer yok.
  5. bitse de gitsek dedirten ideoloji.
  6. dinle beraber dünyadan yok olsa savaşacak, kandırılacak insan zor bulunur. bu topraklarda yaşayıp da bu ideolojiyi savunmak bana garip geliyor. çoğu en basit trafik kurallarına dahi uymayan/uyamayan, sıraya girme alışkanlığı olmayan, her işini torpille halletmek isteyen, çakallık yapmak en büyük başarısı olan insanlar nasıl sevilir?

    deby editi: yazdıklarımın arkasındayım. inandığınız dini de milliyetçiliğini yaptığınız milleti de siz seçmiyorsunuz. bu yüzden bu kadar körü körüne savunmak yerine bu ideolojileri daha objektif değerlendirin. yarın metroya binerken de bu yorumu bir daha düşünün.^:swh^
    bb
  7. cahillikle birleştiği zaman çok tehlikeli hale gelen kavram. yoksa bakmayın şimdi hümanist sevgi pıtırcıklarının milliyetçilik şöyle böyle yok sevgi barış kardeşlik dediğine. dünya, daha doğrusu insanlık henüz millet kavramının ortadan kalkıp, insanlık çatısı altında birleşip, tüm insanların sadece birbiri ve bilim için çalışacağı kadar gelişip evrimleşemedi ne yazık ki. bu gelişmişliğide ne biz ne de bizim onlarca kuşak sonraki torunlarımız göremeyecek. dikkat ederseniz gelişmiş tüm devletler ve tabii oldukları halklar milliyetçidir ve akılcı bir milliyetçilik gütmüşlerdir, bu sayede de en rahat yaşam şartlarına kavuşmuşlardır. o yüzden, milliyetçilik akıl, kültür ve bilimle harmanlanıp faşistliğe kaçmadan yapıldığı takdirde çok faydalıdır. zaten akıl mantık sahibi insanlar faşistlikten uzak durması gerektiğinin farkındadır. milliyetçilik bu şekilde yapıldığı takdirde, birarada yaşadığın halkın yani milletinin diğer milletler önünde el pençe divan durmasını, onların boyunduruğuna girmesini engeller. o yüzden en çok milliyetçilerin okuyup gelişmesi gerekecek.
  8. her düşümceye ideolojiye saygı duyarım milliyetçilik hariç. sen rasgele bi ülkede bi ırka mensup doğmuşsun bunun neyini büyütüp bu kadar kutsal yapıyorsun ki.
    üstelik en çok milliyetçiliği savunanlar ya zamanında o ırktan en çok zulüm görenlerdir, ya da aslında başka ırkla kan bağı vardır da bunu saklamak için milliyetçi geçiniyordur.
    wtf
  9. aidiyet duygusu ve dayanışma gerekli.
    milliyetçilik te bunu sağlar.
    biz insanlar geçmişi öğrenip, gelecek hakkında hem plan kurar hem de getirdiklerine karşı önlemler alırız.
    ve ne kadar uğraşırsak uğraşalım, bir yerlerde takılır kalırız kalmasına ancak bizi oraya kadar getiren moral ve hem entelektüel hem de ahlaki gücün kaynağı aidiyet duygusu ve dayanışmadır.

    yaşamak için güncelliğini kaybetmiş olsa da, ki burada kastım heraklitosçuluk, geçmişin birikimi sonucunda oluşan haritadan faydalanmalı, onu kendimizi ileriye atacak güç olarak görüp, yola devam etmeliyiz. iyi bir şey yani milliyetçilik. ;)