• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.27)
nietzsche ağladığında - irvin d. yalom
konu ümitsizlik. bir gün, erkeklerin başını döndüren kadın, salomé, nietzsche'den habersiz breuer'e gelir. "avrupa'nın kültürel geleceği tehlikede, nietzsche ümitsiz. ona yardım edin" der. breuer, salomé'yi tekrar görebilmek umuduyla "peki" der. ve varoluşun kader, inanç, hakikat, huzur, mutluluk, acı, özgürlük, irade... ve neden, nasıl gibi en önemli duraklarından geçen bir yolculuk başlar... kendisiyle ve hayatla yüzleşmekten çekinmeyenlere...
(tanıtım bülteninden)


  1. nietzsche nin zerdüştünden önce (bkz: böyle buyurdu zerdüşt) felsefe hocamın okumamı tavsiye ettiği kitaptır. bir asır sonrasının adamı olan nietzsche nin duygusal zayıflıklarını, dr. breuerla olan 'güç' savaşını ve freudun psikanalizlerini etkileyici bir kurguyla anlatır. kitapta beni en çok etkileyen unsurlardan biri 'arzu' olgusuydu. insanın arzu edilenden çok 'arzu etmeye' aşık olduğunu ve arzu edilenin bir merdivenin basamakları gibi her adımda bir üstteki konuma varmak istenmesini, her zaman daha yukarıyı ve daha iyiyi hayal edilmesini, kısacası kendi benliğimizin maymun iştahlılığını gözümüze sokuyor. zira bunun kitaptaki örneği şehrin en güzel kadınlarından biriyle evli olan dr. breuer un mutlu bir yuvası evi vs. olmasına karşın tedavi ettiği hastası betty e sapkın bir ilgi duymasıdır. bu sebeple nietzscheyle bir tür mutualist dostluk başlar ve olaylar gelişir. unutmadan kitapta nietzsche nin aşık olduğu karakter 'lou salome' de dönemin özelliklerine göre oldukça güçlü, felsefe yapabilen ve cesur bir postmodern kadın figürüdür. nietzsche nin bu karaktere ilgi duyması da yine güç olgusundan kaynaklanır.
  2. çabuk okunan keyifli bir kitap ama bildiğiniz gibi bir kurgudur. nietzsche felsefesine çok çok uzaktan dokunur. biraz yumuşatılmış felsefe okuyacağını düşünenler yanılırlar. bunun yanında çok iyi bir mesleğe giriş kitabıdır. bu işle ilgili herkes okumalı bence. diğer meslek gruplarına da yararlı olacaktır. meslek etiğinin nasıl hayat kurtarıcı olabileceği anlatılmış.
  3. !---- spoiler ----!

    yalom derki ey aciz erkek kendini kandırma

    !---- spoiler ----!
  4. bu kitabın benim için anlamı okunabilmesi değildir.
    kitap biterken bana da hayatın lüzumsuz ağırlıklarını attırmış olması ve bir nevi psikoterapi yapmış olmasıdır.
  5. tamamen rezillik. burdaki nihilizm bence niçenin en sevmediği şey olurdu. okuyup 'bitirmeyin' boşuna.
  6. gerçekten müthiş bir kitap. insanın okurken içinde bulunduğu ruh haline göre değişecektir tabi ama beni gerçekten etkileyen bir kitap oldu. felsefe ile yaşadığımız hayatı o kadar güzel iç içe geçirmiş ki felsefeye çok uzak insanları dahi hayatlarıyla, kendileriyle ilgili düşünmeye itmesi kaçınılmaz.
  7. nietzsche'nin şu pasajına yer veren kitaptır:

    "hepimiz bazen birileriyle o kadar yakınlaşırız ki dostluğumuzu ya da kardeşliğimizi hiçbir şey engellemiyoruş gibi görünür; bizi ayıran küçücük bir köprü vardır o kadar. ama tam sen bu köprüye adım atacakken sana şu soruyu sorsam: "bu köprüyü geçip bana gelir misin?" işte o anda artık bunu istemeyiverirsin, sorumu tekrarlarsam öylece suskun kalırsın. o andan itibaren aramıza dağlar ve azgın nehirler girer, bizi ayıran ve birbirimize yabancılaştıran duvarlar bitiverir önümüzde ve bir araya gelmek istesek de artık yapamayız. o küçücük köprüyü düşündüğünde, sözcüklere sığmayacak kadar büyüyüverir gözünde; yutkunur ve şaşar kalırsın"