1. endonezya'nın küçük sunda adaları'nda bulunan , bir yanardağdır. 1815 yılına kadar endonezya takım adasının en yüksek zirvesine sahipti. ancak 1815 yılında meydana gelen patlamada zirvesi havaya uçmuş böylelikle yüksek zirve birinciliğini kaybetmiştir.
    tamboranın kül ve kükürt kusmasından dolayı havada oluşan tozlar, dünyayı sarmış, bu sebeple atmosfer ısınmış dünya yüzeyi ise soğumuştur.
    tambora kül ve kükürt kusmaattı ve 1816 yılının yaz aylarında "yaz olmayan yıl" olarak bilinmesi, alışılmadık derecede düşük sıcaklıkların mahsul arızalarına ve açlıklara yol açtığı avrupa'da ve kuzey amerika'da etkileri büyük olmuştur.
    yaklaşık 100 bin kişi ölmüş, hava soğuk olduğu için yazsız yıl yaşanmış ve insanlar açlıkla sınanmıştır. kıtlık, kuraklık ve salgınlarda artış meydana gelmiştir.
    kırmızı dalga boylu ışıklar kül bulutundan geçerek dünyaya ulaşırken, mavi ve mor renkli dalga boylarındaki ışınlar yansımıştır. bu sebeple sonraki yıllarda gün doğumları ve gün batımları korkunçlu olmuştur. üstelik yanardağ patlamasından haberdar olamayacak kadar uzakta olan yerleri bile etkilemiştir.
    yanardağ patlamasından sonra oluşan kasırga ve tusuninamiler, lahar denilen volkanik çamur akıntılarının oluşmasına neden olmuştur. bir çok kişi bu çamur deryasının altında kalmıştır.