1. sen şikayet etmezsen, ben etmezsem elbette patron ezer çalışanını. korkmayacaksın, uğraşacaksın. iş kanununda haftalık çalışma saati 45 saat olarak düzenlenmiş, bunun üzeri fazla mesaiye girer. hemen hemen herkes sabay 8 akşam 6; sabah 9 akşam 7 arası çalışır özel sektörde. ulan hadi 1 saat yemek molası desen ki büyük kurumsal firmalar hariç kimse 1 saat yemek arası yapmaz, yine de günde 9 saat kalıyor ve 5 günde 45 saat tamamlanıyor. daha neyin cumartesi çalışması?

    sigortalar da eksik gösteriliyordur pek çok iş yerinde. korkmayın millet, gidin şikayet edin. bakın sonra o sizi köle gibi gören patron ne hale geliyor karşınızda görün. hele hele bir de sigortasız çalıştığınız dönem varsa mahvedersiniz o patronu. sigortasız çalıştırılan her ay için 2 asgari ücret miktarı kadar ceza kesiliyor işverene.
  2. türkiye için mi konuşuyorduk? iş bitene kadardır. etinden, sütünden, her türlü uzvundan yararlanma ölçeğidir bu.kanunlar nerede uygulanıyor ki iş için aramak mümkün olsun.
  3. 0900-1800
  4. "bitse de gitsek" tir.
  5. mesai saati yoktur, "iş bitince çıkabilirsin" vardır.
  6. sabah güneşin doğmasıyla 1 saat, akşam battıktan 45 dakika sonra arasındaki iş dilimidir.
  7. mesai saatlerinin uzunluğu yanında birde fazla mesailer ödenmiyor. bazı firmalarda ise ilginç uygulamalar var; işçiye ödüyor, ama beyaz yaka çalışana ödemiyor. aynı işyeri onlar işçilik kısmını yapıyor, ben yöneticiyim, aynı saatte çıkıyoruz. işçilere mesai ücreti ödeniyor, yöneticiye ödenmiyor.
  8. geçen hafta işe başladım. 8-18 çalışıyoruz. iş kanununda 45 saat olan çalışma süresini dolduruyoruz yani. haftasonu ve resmi tatillerde iş yok. işini yetiştiremezsen, geleceksin o ayrı. makine mühendisiyim, askerliğimi yapmadım. italyanca biliyorum. yaklaşık 1000 kişinin çalıştığı bir firmanın satınalma departmanına girdim. 1800 lira + agi alıyorum.

    şartlar bu iken ben çok da şikayetçi değilim. ben kendine 1800 vermezdim. çünkü hiçbir iş yapmıyorum. okul ile iş hayatının alakası yok. hiçbir söyleneni anlamıyorum. ilk işe girişte çok paraya bakmamak lazım. işi öğrendikten sonra hakkınızı vermezlerse, zaten ellerinde tutamazlar.
  9. bir işveren olarak çok eleştiremeyeceğim anlayıştır.mesai saatlerine işçi ve işveren açısından bakmak gerekir.

    benim işletmem de işveren / işçi ilişkisinde ana çarpan iş'tir.

    donanımlı ve işini bilen personel 45 saatlik işini 30 saatte yapar 15 saatini kendine ayırır, isterse işe gelmez.

    donanımsız ve işini bilmeyen personel 45 saatlik işi 60 saatte de yapamaz haftasonu rezil olur.

    siz istemeden hiç bir güç sizi fazla çalıştıramaz, iş grubunuzda sendika veya oda var ise mutlaka kaydolun. toplu olarak hareket edin.

    zincirin kopan halkası olmayın.
  10. maalesef ülkemizde mesai saati anlayışı yoktur gerekirse gece 2.30a kadar çalışır sonra sabah 9da tekrar çalışmaya başlarsın. çünkü patron sana bunun için para veriyordur. yasalar, haklar vs. önemli değildir. sana 1300tl maaş veriyorsa etinde onundur kemiğinde.