1. linux mint ile beraber linux'a sans vermek isteyenlere tavsiye ettigim dagitim. diger dagitimlara nazaran daha fazla kullanici kolayligi sagliyor. eli yuzu de duzgun. kendim de python ile bir seyler gelistirirken bunu kullaniyorum.
  2. hollandadan ücretsiz olarak cd si gönderildiği için hayatıma giren işletim sistemi.sırf yurt dışından bir şey gelecek diye sipariş vermiştim.ne günlerdi ya.geldiğinden bütün arkadaşlarımın gözünde bilgisayar dehası olmuştum.kötü tarafı ise bir cd geldi diye cümle alem bana yurt dışında yaşayan akrabalarını saymıştı.ne alaka arkadaş.o gün tuhafıma gitmemişti.ama şimdi şimdi gidiyor.bak şimdi tuhafıma gitti....
  3. gui olarak en cok begendigim dagitim nedense. linux mint bana windows'u andirdigi icin alisamadim sanirim.

    hojdur ama linux cekirdegi kaynakli ekran karti sorunlariyla gelebiliyor. birazcik ugrasinca eli yuzu duzgun bir sey elde edebiliyoruz.
  4. windows 10 ile birlikte 14.04 lts versiyonunu kullandığım işletim sistemi. sistem üzerine fazla yük bindirmemesi, hızı ve esnekliği için tercih ediyorum. fakat henüz ubuntu'da alışamadığım ya da bulamadığım yazılımlar ve olası uyumluluk sorunlarına karşı windows'u el altında tutmaya devam ediyorum.

    oyun konusunda çekinceleri olduğu için kullanmayanlar için ise şöyle bir durum var. steam'deki bir çok oyun steamplay etiketiyle yani hem windows hem de unix sistemlerine uyumlu olarak geliyor. eğer bir oyunu steam'de daha önce satın aldıysanız, linux versiyonu için tekrar para vermeden direkt steam kütüphanenizden kurulumunu yapıp sorunsuz oynayabiliyorsunuz. steam hesabında 49 oyun olan birisi olarak aşağı yukarı yarısının linux uyumlu olduğunu söyleyebilirim. uyumlu olmayanların da çoğu artık pek destek verilmeyen, sırf nostalji olsun diye satın aldığım eski oyunlar.
  5. mezarcı bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine eski bilgisayarıma windowsu silmeden deneme amaçlı kurduğum mottosu; kısaca bedava olan işletm sistemi.
    eksiklikleri çok fazla olsa da kullanılabilir bir sistem. eğer oyun oynamıyor, çok aşırı program kullanmıyor, genellikle internette sörf için kulladığınız yavaşlığından gına getiren eski bilgisayarınız varsa kesinlikle denemelisiniz. windows'a göre hiç kasmıyor denebilir bilgisayarım şuan.
  6. birkaç kez 12.04 sürümünü kurmuştum ikinci sistem olarak. gördüğüm sıkıntılar şunlardı.

    - genelde kurulumda wifi sürücüsünü tanımıyor. kabloyla bağlanıp driver dosyası indirmeniz gerekiyor.
    - pek çok ayarı elle yapmanz gerekiyor.
    - yeni program kurmak cidden zor
    - hibernate olayı yok. yani bilgisayarı bellekteki herşeyi kaydedip kapatamıyorsunuz.
    - oyunların ve pek çok programın linux sürümü yok.
    - mouse ayarını bir türlü windowstan alışık olduğum seviyeye getiremedim. ya çok hızlı, ya çok yavaş.
    - office programları çok yetersiz.

    yeni sürümlerde düzelmediyse bunlar cidden sıkıntı.
  7. microsoft windows alternatifi olarak görmek ne kadar doğru bilemem. windows'a rakip olmanın ötesinde bir fayda sağlayacak bu dağıtımlar bizlere. windows bir gün açık kaynak ve ücretli olursa ((bkz: rhel) ) veya ücretsiz ve açık kaynaklı? veya kapalı kaynak ve ücretsiz? gücü dağıtmamak gerekiyor bana kalırsa. ubuntu camiaya biraz aykırı ama güçlü bir kitle oluşturdu. farklılaşma, markalaşma sürecinin başarılı olması için gerekli. diğer gnu/linux'lara göre farklı bir dağıtım.
  8. yaklaşık beş senedir, 10.10 sürümünden beri ara sıra ubuntu kullanırım, bir kere bile şu altı aylık sistem güncellemelerini yaptıktan sonra sistemimin normal çalıştığını görmedim. hep bir sıkıntı, hep bir bug oluşuyor. yeter lan. sıkıldım bundan.

    her yeni sürüm çıktığında, altı ayda bir seni yeniden kuracaksam ne anlamı kaldı yanına koyayım windows yerine seni kurmamın. allahtan yarın arch linux'a geçiyorum da kurtuluyorum şu dertten.