1. antik yunan’da, delphoi’da bir rahip olan plutarkhos, et yemek üzerine bir deneme yazar ve bu denemede, et yiyenlerin hayvanları avlayarak öldürmeleri ve onları pişirmeden, çıplak elle yemeleri gerektiğini söyler. çünkü ancak bu şekilde et yemenin nasıl bir şey olduğu keşfedilir ve insan ancak bu durumda et yemenin doğru veya yanlış olduğuna karar verebilir. bu sayede yediği etin sonuçlarını doğrudan görebilmiş olur ve yaptığı eylemi ahlaki açıdan doğrudan irdeler. nihayetinde ulaştığımız netice doğrultusunda beslenme biçimimizi seçeriz. vejetaryenlik de plutharkos'un dediklerini yapmamış bile olsa et yemenin yanlış olduğunu düşünmüş ve hayatına uygulamaya karar vermiş insanların beslenme biçimidir.
  2. vegan olmadan önceki geçiş dönemimdir. 1,5-2 yıl vejeteryan olduktan sonra veganlığa geçiş yaptım.

    etik olarak bakış açısı bambaşka bir boyut olmakla beraber sağlık açısından da çok faydalı ve yapabilen herkesin hayatına adapte etmesini tavsiye ettiğim yaşam/beslenme biçimidir.

    öncelikle, vücudun sindirim açısından daha kolay, sistemi zorlamayacak şekilde beslenmesini sağlar, vejeteryanlıkta hormonal olarak vücuda yüklenmeyi pek bırakmış sayılmazsınız aslında (süt ürünlerinden dolayı) ancak et tüketiminin sona ermesi vücutta kesinlikle olumlu bir etki yaratacaktır. sağlık kondisyonunu zorlamadan beslenebilmek sizin elinizde.

    konu vegan/vejeteryanlık olunca, genellikle bir savunma mekanizması devreye giriyor. evet yıllardır alışkın olduğunuz diyet biçimi değişiyor nihayetinde ve karşınızda bu değişimi olumlu göremeyecek insanlar da olabilir. evet bir çok insan vegan/ vejeteryan olduktan sonra vücut direncini kaybedip doktorluk olabiliyor ve evet bir çok insana doktor acil protein takviyesi ihtiyacından dolayı et yemelerini söyleyebiliyor. nihayetinde tabağınızda ne olacağına siz karar veriyorsunuz, sağlıklı ya da sağlıksız olmasının vejeteryanlıkla ya da et yemenizle alakası yok pek.

    konu ile ilgilibilgi isteyen, merak ettiğini sormak isteyene her zaman kapım açık :) sevgiler, saygılar.
    kimbo