• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.99)
Yazar albert camus
yabancı - albert camus
konusu çok basittir. öyküdeki her şey çok kısa bir zaman aralığında olup biter. cezayir’de, bir rastlantı sonucu, bir arap’ı öldüren orta sınıftan bir fransız, mersault, kendisini adım adım ölüme götüren süreci kayıtsız biçimde izler. diğer kişilerin adı anılsa da, roman kahramanının adını bile öğrenemeyiz (burada kafka etkisinden söz edilebilir). camus’nün yabancısının yabancılaşmasını kendi ağzından şöyle aktarabiliriz; ‘yani bu işin benim dışımda görülüyor gibi bir hali vardı. her şey, ben karıştırılmaksızın olup bitiyordu, kaderim bana sorulmadan tayin olunuyordu (...) iyi düşününce söylenecek bir şeyim olmadığını anlamaktaydım. kendi kendimi seyrediyormuş gibi bir hisse kapıldım.’ kitapta, meursault'un topluma, kendine, ölümü bile kabul edebilecek kadar hayata , kısacası tüm varoluşa yabancılaşması yalın bir dille anlatılır.


  1. "şimdi ya da yirmi yıl sonra olsun, ölecek olan hep bendim."
    "sanki yaz göklerinde uzayıp giden aşina yollar, insanı masum uykulara olduğu kadar hapishanelere de götürebilirmiş gibi."
    "şunu yapmış, bunu yapmamıştım. filan şeyi yapmamıştım ama falan şeyi de yapmıştım. daha ne olmak ihtimali vardı?"
    "hiçbir şeyin ama hiçbir şeyin önemi yoktu ve ben bunun niçin böyle olduğunu biliyordum."
    "çünkü bir insan kendini ne kadar sınırlarsa, öte yandan sonsuza o kadar yakın olur."
    anna
  2. 1957 nobel edebiyat ödülü alan, albert camus imzalı romanın öyle bir girişi vardır ki, yüzlerce-binlerce kitap okusanız, birçoğunun giriş cümlesini hatırlamasanız dahi bu kitabın o çarpıcı giriş cümlesini asla unutamazsınız:

    anam ölmüş bugün. belki de dün, bilmiyorum. huzurevinden bir telgraf aldım: "anneniz vefat etti. yarın kaldırılacak. saygılar." bundan bir şey anlaşılmıyor. belki de dündü.
  3. konusu kadar dili de basitti ama bu kadar basit bir dille bu kadar yalın bir konu, nasıl böyle anlatılabilmiş; bilemedim. baya keyif alarak okudum ben.

    !---- spoiler ----!

    sevgilisini sevmemesi, bunu açıkça söylemesi yine de onu çekici bulması ve evlenmek istemesi... topluma yabancı ama aynı zamanda topluma da isteyerek ya da istemeden ayak uyduruyor gibi. bana çok ilginç bi karakter gibi geldi, iç dünyasını okumak baya keyifliydi.

    !---- spoiler ----!
  4. eski baskıları daha güzel olan bir başucu eseri.
  5. toplumun dayattığı her kavramı reddeden bir karakterin öyküsü. din, siyaset, ekonomi ile karmaşık ahlaki sistemler oluşturmak insanın ölümlülüğünü ve hayatın beyhudeliğini unutturmaktan başka bir işe yaramaz. bu da gerçekten kopuştur. bu sebeple eğer yabancılaşan birileri varsa onlar da günlük hayatın rutinleri arasında kaybolmuş bizlerizdir.
  6. gizeh
  7. !---- spoiler ----!

    ne kadar umursamaz ve her şeyden vazgeçmiş olsa da insan ölüm saati yaklaştıkça korku ve telaşına engel olamıyor.

    !---- spoiler ----!
  8. günümüzde yazılsa ve yazar adı değiştirilse bu kadar ilgi görür müydü acaba dediğim kitaplardan birisidir?
    tabii ki görmez.
  9. bazı çevirileri insana saç baş yoldurabilen, daha önce de belirtildiği gibi eski baskıları daha bir güzel olan şaheser.
  10. hakkındaki bilginin doğrudan "wikipedia" dan kopyalandığını gördüğüm, ve bu sebeple en azından kaynak belirtilmeli diye düşündüğüm kitaptır.

    yabancı, yalnızca "yüz" civarında sayfada, bir insanın hayatının, domino taşları etkisiyle gelişen olaylar ve yuvarlanan, giderek büyüyen bir kartopuna benzeyen duygular arasında ne denli değişebileceğini gözler önüne seren, sonu iyi ya da kötü sonla bitmeyen bir camus eseridir.
    kitabın nihayetinde tıpkı kafka'nın esasında kendini yazdığı samsa karakteri gibi, (dönüşüm) mola vermeden anlatılan bir 'dönüşme' sunuluyor. ve okuyucular hayal kurmaya terk ediliyor.
    gregor samsa ile, "yabancı" eserindeki baş karakter meursault arasında derin bağlar kuracaksınız. naçizane bir tavsiye , öncelikle kafka'dan dönüşümü (miniminnak bir kitaptır) şöyle bir-iki günde süpürün. hiçbir ara vermeden yabancı'ya devam edin ve adeta birbirini takip eder gibi görülen bu uzun öykü niteliğindeki eserlerin tadına varın.