• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.67)
Yazar Ayn Rand
atlas vazgeçti - ayn rand
ayn rand, bütün zamanlamaların en çok okunan felsefi romanı "atlas vazgeçti"yi (atlas shrugged) 1957'de çıkardı. roman o günden beri her yıl ortalama 200.000 sattı. amerika'yı incil'den sonra en çok etkileyen kitap oldu. ayn rand -asıl adıyla alişya rosenbaum- 1500 sayfalık bu dev romanı için "bu bir felsefe tarihi kitabıdır. düşüncemin vardığı son nokta da şudur: insanın kendi yaratıcılığını ortaya koyma hakkı hiçbir zaman engellenemeyecek". ayn rand'ın eserlerini türkçeye kazandıran sinan çetin bu kitap için şöyle diyor: "bu kitap iş yapan, yaratan, yapan eden insanın toplum tarafından nasıl sömürüldüğünü, üstelik zalimce suçlandığını açıkça gözler önüne seriyor... eğer aklınıza, yeteneğinize, kendinize inanıyorsanız bu kitabı çok büyük bir aşkla okuyacaksınız."
(idefix'ten alınmıştır.)
  1. her şeyden önce bu kitap nasıl desem, edebi anlamda çok kuru bir kitap. kitap içimizdeki bir yerlere dokunmuyor. karakterleri hayal etmek zor. tek bir düşünce böyle uzun uzun anlatılınca derinliğe kavuşmuyor.

    kitabın üstüne kurulduğu fikir ise bir parça bozuk gibi. yere göğe sığdırılamayan o üretici, hayata değer katan insanlar bir gün kendilerine şirinler köyü kuruyorlar. tüketen, değer yaratmayan ve onların ürettiği değerleri halka (parazitlere) dağıtan hükümetlere tepki için. yerden yere vuruluyor bu tüketici sınıf. tüketim olmadan üretimin hiçbir önemi olmayacağı es geçiliyor. bireylerin bu derece yüceltilmesi, yerlerinin doldurulamayacağına inanılması, tüm zenginliği terk edip dünyaya ders vermek istemeleri...herkesin yeri dolar. dünya birbirinin yerini alabilecek insanlarla doludur. siz atlas değilsiniz, söylediğiniz gibi bir yükünüz yok. birkaç şanslı insansınız. sahip olduklarınız (buna zeka da dahil) size verilmiş hediyelerdir. ve yükünüz yok, kendi küçük krallıklarınızın keyfini çıkarıyorsunuz. ayrıca bu parazitler arasında bizim sevdiğimiz insanlar olduğunda ne olacağı, sosyal devlete ihtiyaç duyan bireylere nasıl davranılacağını merak ediyorum.

    bir diğer hoşuma gitmeyen nokta ise bu şirinler köyüne üretici olduğu için davet edilen bir müzisyeninin davet edilmesi. üretim ve tüketimde sanata ihtiyaç var mı gerçekten? sanatta kimin üretici olduğuna karar verilmesi bambaşka bir tartışmaya yol açar gibi geliyor bana. ölçü ne olacak? otoritelerce kabullenilmek mi, halk tarafından benimsenmek mi? eğer otoritelerce kabullenilmek ise bu otoriteler neye göre belirlenecek? eğer halkça benimsenmek ise bu parazitlerin fikirlerine ne kadar güvenilebilir?

    zamanın gerçeklerine uymayan fazlaca uzun bir kitap gibi geldi bana. birine tavsiye edeceğim bir kitap değil. belki de gereğinden fazla irdelediğim için sadece bazı noktalara dikkat çekmek amaçlı yazılmış bir kitap olduğunu gözden kaçırdım. sonuç olarak pek olumlu bir yorum olmamış oldu bu. son olarak bir eleştiriyi ekleyeyim :

    "there are two novels that can change a bookish fourteen-year old's life: the lord of the rings and atlas shrugged. one is a childish fantasy that often engenders a lifelong obsession with its unbelievable heroes, leading to an emotionally stunted, socially crippled adulthood, unable to deal with the real world. the other, of course, involves orcs."

mesaj gönder