• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.40)
ordet - carl theodor dreyer
golden lion ve golden globe ödüllerine sahip, 1955 yılında çekilmiş, tiyatrodan uyarlanmış bir carl theodor dreyer filmi.
1925 yılında danimarka'nın bir köyünde geçen filmde çitftçilik yapan ihtiyar morten borgen ve ailesinin özelinde din-aşk-ölüm üçgeninde filizlenir film.
  1. filmde inanç kavramı genel olarak hıristiyanlık etrafında işlense de, hıristiyanlığın da ötesinde, bir çocuğun masumiyetinde de görebileceğimiz, samimi, "gerçekten içinden gelerek inanma, isteme" durumuna vurgu yapılıyor. morten borgen'in aslında ezbere dua ediyor olması, inancı olmayan oğlu ile "inanca inanmama" paydasında buluşması...gibi.

    johannes aslında insanlığa bir inanç çatısı sunmak istiyor, inancı kendilerine göre şekillendiren ve bunu birbirine dayatanlara sitem ediyor; "yaptığım evde yaşamıyorsunuz, kendi kendinize ev yapıyorsunuz... nasıl yapılacağını anlatıyorum onu da dinlemiyorsunuz!" diyor.

    !----- spoiler -----!

    haliyle, bütün olamamaktan, parçalanmışlıktan rahatsız, annesinin karnından dört parça halinde çıkmış çocuk için de inanmayı tam olarak başaramayanları suçluyor.

    !----- spoiler -----!

    klostrofobik bir atmosferde geçiyor film. gerek teatral düzen, gerekse kendi çemberleri içinde sıkışıp kalmış insanların bu etkiyi iyiden iyiye arttırdığını söyleyebilirim.
    nox

mesaj gönder