1. izlediğim belgeseller, yaptığım araştırmalar ve okuduğum makalelerden yaptığım çıkarımla geleceğe doğru olanı mümkün olan ama geçmişe doğru olanı mümkün olmayan olaydır. bunun bir çok sebebi var. en basitlerinden birisi sadece zamanın akma hızını kontrol edebiliyor olmamız. zamanın akma hızında yapacağımız değişiklikle geleceğe gitmemiz gayet de mümkün bir olay. ama bu yöntemle geçmişe gidemeyiz. örneklemek gerekirse zamanı bir bisiklet gibi düşünebiliriz. pedalı çevirerek ya da frene basarak hızlandırıp yavaşlatabilirsiniz. ama gidonu çevirmeden geri doğru gitmeniz mümkün değildir. peki bu hızlanıp yavaşlama neye bağlı derseniz o da fiziksel hızımıza bağlı. bir madde ne kadar hızlı hareket ederse zaman onun için o kadar yavaş akar. yavaşladıkça da hızlanır. zamanın geriye akması için (eğer bu tekniği kullanacaksak) eksi bir hıza sahip olmamız gerekir ki böyle bir şey tahmin edeceğiniz gibi mümkün değildir.

    peki zaman durur mu? elbette. bu tabii ki doğada gözlenen en yüksek hızla yani ışık hızıyla mümkün olur. bu sebepten ışığı oluşturan fotonlar için aslında zaman akmaz. oluştukları ana sıkışıp kalırlar. bu demek değil ki gördüğümüz her foton milyarlarca yıl yaşında. fotonlar sürekli soğurulur ve yeniden oluşturulur.

    şu ana kadar yazdıklarımı toplayacak olursam. zamanı en fazla durgun hale getirebiliyoruz (şu anlık). onda da bu olayı yaptığımız anda sıkışıp kaldığımızdan ne geçmişe gidiyoruz ne de bir saniye sonrasına. evrenin geri kalanı zaman içinde ileriye doğru yolculuğunu sürdürürken biz ışık hızına ulaştığımız anda kalıyoruz. benim bahsettiğim tabii ki sadece fiziksel hızlanmayla alakalı olan durum. yoğun kütle çekimi sonucu zamanın bükülüp geriye doğru yolculuğun mümkün olduğu düşüncesini savunan araştırmacılar da var. ama bu kütle çekimi çok yüksek boyutta olması gerektiğinden yeryüzünde bunu gerçekleştirmemiz pek kolay değil. ama bilim her gün yepyeni gelişmelerle karşımıza çıkıyor. şu anda imkansız dediğimiz bir şey bundan yirmi yıl sonra günlük hayatın bir parçası olabilir. tıpkı bugün alışık olduğumuz şeyleri yirmi yıl önce kimsenin hayal edememesi gibi.
    jimi

mesaj gönder