1. the godfather filminin başta düşünülen bütçesinin 2,5 milyon dolar gibi çok ufak bir bütçe olduğunu, sonrasında zorlamalarla, kitap satışları vs gibi etkenlerle 6,5 milyona anca çıkmış bir paramount pictures'ın olduğunu bilmeyen bir yazarın beyanı. paramount pictures'ın o yıl yaptığı en düşük bütçeli filmlerden biridir the godfather, öyle ki bütçeden kısmak adına marlon brando'ya filmden hisse verilmiştir.

    kanımca the godfather kült filmdir. crime, drama dalındaki filmlerin en mükemmeli olmasının dışında tüm sinema tarihinin pek çok açıdan en iyi filmlerindendir. 2 adet oyunu yapılmış, her döner kapıdan geçerken akla bir sahnesi gelen, eline kedi alan insanların şöyle severken de çek mafya babası gibi çıkayım ekiekehieh dediği, kısacası hayatımızda fazlasıyla yer edinmiş bir filmdir. bu filmi de kült kabul edemiyorsak ölelim biz. ayar vermek için başka örnek seçseydin keşke yazar kardeş.

    buyrun paramount'un 70'ten 72'ye yaptığı, bütçesini bulabildiğim filmler:
    the molly maguires - 11m $
    the adventurers - 17m $
    on a clear day you can see forever - 10m $
    catch-22 - 18m $
    darling lili - 25m $
    wusa - 4.8m $
    the conformist - 750bin $
    love story - 2.2m $
    new leaf - 4m $
    waterloo - 35m $
    willy wonka & the chocolate factory - 3m $
    red tent - 10m $
    harold and maude - 1.2m $
    lady sings the blues - 14m $

    şimdi arkadaşın verdiği örneklere bakalım:
    (bkz: brazil - terry gilliam) , '85 yapımı film, bütçesi 15m $, amerikadaki enflasyon hesabıyla 6,5m $'ın 1985 yılında 16.7m $ olduğunu bulabiliriz.
    (bkz: dark city - alex proyas) '98 yapımı - 27m$, 98'de godfather - $25.35
    (bkz: rosemary's baby - roman polanski) '68 - 3.2m$, 68'de godfather - 5.41
    (bkz: clerks. - kevin smith) '94 yapımı film - 230bin $ (filmi izlerseniz sebebini görebilirsiniz..), 94'te godfather $23m $
    (bkz: blade runner - ridley scott) '82 yapımı - 28m $, 82'de godfather - 15m $

    kült film dendiğinde illa ucuza çekilen şekil şukul filmler aklımıza gelmesi gerekiyosa bu filmlerin en başında the godfather gelir, tersini beyan etmeyelim rica edeceğim. hem coppolaya yazık değil mi, godfather'dan kazandığı herşeyi apocalypse now'da batırdı.

mesaj gönder