1. ne yazık ki bir dönem ülkemizde yaşanan ırkçılık olayları yüzünden, kimi ermeniler gerçek kimliklerini gizlemek, ad ve soyadlarını değiştirmek zorunda kalmışlardır. hatta bunların içinde çok yakından tanıdığımız ünlü isimler de vardır ki bir tanesi de ^:ayhan ışık^'tır. hatta bununla ilgili hüzünlü ve durumun vahametini de açıklayan gerçek bir hikaye de vardır.

    şöyle ki: ayhan ışık erken yaşta vefat ettiğinde onu oğlu gibi seven ^:nubar terziyan ^ gazeteye ayhan ışık'ın ölümünden duyduğu derin üzüntüyü ifade eden bir vefat ilanı verir. ilanın altına da aralarındaki manevi bağdan ötürü "amcan nubar terziyan" yazdırır. ermeni asıllı ayhan ışık'ın aile üyeleri ise, bir dönem ayyuka çıkan ırkçılık olayları yüzünden ermeni olduklarını gizlemek için asıl soyadları olan "ışıyan" yerine "ışık" ı kullanmaktadırlar. dolayısıyla aile, ermeni asıllı olduğunu hiç gizlememiş olan yeşilçam'ın o tatlı, tonton dedesi "nubar terziyan" ile aralarında bir akrabalık bağı olduğunun düşünülmesini istemez ve gazeteye "önemli bir düzeltme" başlığıyla "ayhan ışık'ın nubar terziyan ile arasında herhangi bir akrabalık bağı olmadığına dair" bir ilan verir.

    bu hikaye ilk okuduğumda beni çok üzmüştü. insanları bu duruma düşürmek, bu acıları yaşatmak, kimliklerini gizlemek zorunda bırakmak, sebep olan ve olmayan herkes adına büyük bir utançtır, olmalıdır. daha da üzücü ve utanç verici olan ise geçen onca zamana rağmen hala bir arpa boyu yol alamamış, "ermeni" sözcüğünü "hakaret" amaçlı kullanıyor olmamızdır.

mesaj gönder