1. ege'nin yerel lezzetlerindendir.

    malzemeler :
    20-25 tane kabak çiçeği
    1 su bardağı pirinç
    1 kuru soğan
    1 domates
    nane , maydanoz
    karabiber , tuz , zeytinyağı

    hazırlanışı :
    kabak çiçeklerini yıkadıktan sonra çiçeğin sap kısmındaki yeşillikleri koparıyoruz. çiçeğin içindeki sarı kısmı çay kaşığı yardımı ile yaprağı yırtmadan çıkarıyoruz.

    yemeklik doğradığımız soğanı zeytinyağında kavuruyoruz , üzerine yıkadığımız pirinci ilave ediyoruz. pirinçler şeffaflaşınca domates rendesini ekliyoruz. bir iki karıştırıp yeşillikleri , karabiberi , yarım su bardağı suyu ve tuzunu da ekleyip demlenmeye bırakıyoruz.

    dolma içi soğuyunca kabak çiçeklerinin içine birer tatlı kaşığı koyuyoruz. çiçeğin üst kısmını katlayıp , katladığınız yer altta kalacak şekilde tencereye hafif dik olarak sıralıyoruz. üzerine bir iki kaşık zeytinyağı gezdirip , tuzunu ve suyunu koyup pişiriyoruz

    not:
    çiçeklerin içini fazla doldurmayın , yırtılıyor yada patlıyor. dolma içini çiğden de hazırlayabilirsiniz. daha bile kolay olur. (lezzet açısından damak zevkine kalmış bir durum tabi , ben pişmiş olarak tercih ediyorum.)

    kabak çiçeğini bulmak biraz zor olabilir. pazara çok erken gitmeniz gerek. bahçenizde kabaklarınız varsa çiçekler kapanmadan , ucunda kabağı olmayan çiçekleri toplamanız gerekiyor (erkek çiçek olarak da bilinir).

    afiyet olsun :)

    edit : ekleme.

mesaj gönder