1. freud'a göre bilinçdışına giden kral yoludur. en önemli özelliği arzu giderici yapısıdır. her rüya blinçdışında bir tür arzuyu giderir. bu arzu genellikle çocuklukta bilinçdışına itilmiş bir düşüncenin ürünüdür.
    horney, rüyaların bilindışına giden en önemli yol olduğu konusunda ve rüyaların arzu giderici yapısı oluğu konusunda freud'a tamemen katılmakta, giderilen arzunun kökeninin ise her zaman libido teorisine göre olmadığını, nevrotik eğilimlerin kendini gerçekleştirmesi şeklinde de görülebileceğini söyler.

    kabuslar konusu ise, psikanalitik literatürde çoğu kez tartışılmıştır. freud insanın doğasında saldırgan ögeleri keşfetmesi ve cezalandırıcı bir süperego yapısı kavramsallaştırmasından sonra, kabusları bu eksende açıklamış, kabusların süperegonun arzusunu gerçekleştirdiğini savunmuştur. horney bu konuda freud'a karşı çıkar ve kabusların arzu giderici yapısının nevrotik eğilimlerin arzularını gerçekleştirmekte olduğunu, ancak çatışan eğilimlerin aynı anda kendini gerçekeştirmeye çalışmasının kaygı yarattığını savunur.

mesaj gönder